DAGENS RECEPT 14-02-12
VITA BÖNOR I TOMATSÅS
Vita bönor är nyttiga och bra både för hälsan och för ekonomin. Låt dem ligga i vatten över en natt och koka dem sedan i samma vatten. Smaksätt med örtkryddor och tomat. De här bönorna är goda och mättande och lämpar sig utmärkt att variera vardagsmaten med.
4 portioner
4 dl torkade vita bönor
1½ l vatten
2 gula lökar
1 - 1½ tsk salt
1 lagerblad
1 krossad vitlöksklyfta
1 krm timjan
1 burk tomater med spad, ca 400 g
1 burk tomatpuré, ca 70 g
klippt persilja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj bönorna. Lägg dem i vatten över natten. Skala och hacka lökarna. Tillsätt salt, lök, lagerblad och vitlök till bönorna. Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 1 timme. Tillsätt sedan timjan och tomaterna med sitt spad. Låt koka ytterligare 30 minuter eller tills bönorna känns mjuka.
Blanda ned tomatpurén, låt bönorna koka upp och smaka av. Strö över rikligt med finklippt persilja och servera rätten ångande varm.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 12 timmars blötläggning
Ca 1½ timme att koka
Enklare:
Använd konserverade vita bönor i tomatsås. Till 4 portioner behöver du 2 burkar à 450 g. Hetta upp bönorna och tillsätt lök och kryddor enligt vårt recept. Uteslut tomaterna, men litet tomatpuré kan du gärna tillsätta. Koka sakta ca 5 minuter eller tills lökhacket känns mjukt.
Annorlunda:
Välj färska tomater i stället för konserverade. Till 4 portioner behöver du 4 - 5 tomater. Doppa dem i kokande vatten så går det lättare att flå dem. Skär tomaterna i tärningar och låt dem koka med de sista 10 minuterna. I övrigt som i vårt recept.
Du kan också tillsätta 300 g köttfärs. Bryn först köttet, krydda med svartpeppar och salt. Tillsätt färsen till bönorna och låt alltsammans puttra ca 5 minuter.
Tycker du om kryddstark mat kan du pröva att krydda med litet cayennepeppar eller chilipeppar.
Kom ihåg:
Vita bönor kan med fördel tillagas i lergryta i ugn. Lägg bönorna i vatten över natten. Häll sedan bort vattnet. Lägg bönorna i en lergryta som först fått ligga i vatten. Tillsätt övriga ingredienser. Häll till sist över ½ l vatten och ställ grytan med locket på i kall ugn. Ställ termostaten på 200° och låt rätten stå i ugnen ca 2 timmar.
Tips och idéer:
Du kan tillreda en större mängd kokta eller ugnsbakade bönor och förvara i kylen ca 1 vecka. Använd dem efter behov i soppor, grytor eller sallader. Du kan servera bönorna varma eller kalla. En snabb och god vardagsgryta får du genom att hetta upp bönorna tillsammans med köttbullar eller korv skuren i bitar eller skivor.
Frys in:
Gör en större sats på en gång och frys in. Förpacka väl i täta plast- eller aluminiumformar. Förvaringstid ca 6 månader.
VITA BÖNOR I TOMATSÅS
Vita bönor är nyttiga och bra både för hälsan och för ekonomin. Låt dem ligga i vatten över en natt och koka dem sedan i samma vatten. Smaksätt med örtkryddor och tomat. De här bönorna är goda och mättande och lämpar sig utmärkt att variera vardagsmaten med.
4 portioner
4 dl torkade vita bönor
1½ l vatten
2 gula lökar
1 - 1½ tsk salt
1 lagerblad
1 krossad vitlöksklyfta
1 krm timjan
1 burk tomater med spad, ca 400 g
1 burk tomatpuré, ca 70 g
klippt persilja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj bönorna. Lägg dem i vatten över natten. Skala och hacka lökarna. Tillsätt salt, lök, lagerblad och vitlök till bönorna. Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 1 timme. Tillsätt sedan timjan och tomaterna med sitt spad. Låt koka ytterligare 30 minuter eller tills bönorna känns mjuka.
Blanda ned tomatpurén, låt bönorna koka upp och smaka av. Strö över rikligt med finklippt persilja och servera rätten ångande varm.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 12 timmars blötläggning
Ca 1½ timme att koka
Enklare:
Använd konserverade vita bönor i tomatsås. Till 4 portioner behöver du 2 burkar à 450 g. Hetta upp bönorna och tillsätt lök och kryddor enligt vårt recept. Uteslut tomaterna, men litet tomatpuré kan du gärna tillsätta. Koka sakta ca 5 minuter eller tills lökhacket känns mjukt.
Annorlunda:
Välj färska tomater i stället för konserverade. Till 4 portioner behöver du 4 - 5 tomater. Doppa dem i kokande vatten så går det lättare att flå dem. Skär tomaterna i tärningar och låt dem koka med de sista 10 minuterna. I övrigt som i vårt recept.
Du kan också tillsätta 300 g köttfärs. Bryn först köttet, krydda med svartpeppar och salt. Tillsätt färsen till bönorna och låt alltsammans puttra ca 5 minuter.
Tycker du om kryddstark mat kan du pröva att krydda med litet cayennepeppar eller chilipeppar.
Kom ihåg:
Vita bönor kan med fördel tillagas i lergryta i ugn. Lägg bönorna i vatten över natten. Häll sedan bort vattnet. Lägg bönorna i en lergryta som först fått ligga i vatten. Tillsätt övriga ingredienser. Häll till sist över ½ l vatten och ställ grytan med locket på i kall ugn. Ställ termostaten på 200° och låt rätten stå i ugnen ca 2 timmar.
Tips och idéer:
Du kan tillreda en större mängd kokta eller ugnsbakade bönor och förvara i kylen ca 1 vecka. Använd dem efter behov i soppor, grytor eller sallader. Du kan servera bönorna varma eller kalla. En snabb och god vardagsgryta får du genom att hetta upp bönorna tillsammans med köttbullar eller korv skuren i bitar eller skivor.
Frys in:
Gör en större sats på en gång och frys in. Förpacka väl i täta plast- eller aluminiumformar. Förvaringstid ca 6 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar