DAGENS RECEPT 14-02-11
SMÅ SKINKFORMAR
Det här är en liten god snabbrätt som du kan laga på rester av skinka eller kassler. Den kan förberedas i god tid och bara gratineras strax innan den ska serveras.
4 portioner
2 purjolökar
2 msk smör eller margarin
1 vitlöksklyfta
nymald svart- eller vitpeppar
150 g skinka, skinkrester eller kassler
1½ - 2 dl riven ost, t ex Herrgård eller Grevé
1 stor skivad tomat
1 tsk basilika
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Gör rätten i en stor form.
Skölj och strimla purjolöken. Låt den fräsa några minuter på svag värme i matfettet. Tillsätt krossad vitlök och litet peppar.
Lägg purjolöken i botten på små smorda formar. Skär skinkan eller kasslern i små strimlor och lägg dem ovanpå purjon. Riv osten på den grövsta sidan av rivjärnet och lägg den ovanpå skinkan. Lägg en rejäl tomatskiva på varje form och strö över litet basilika.
Gratinera rätten i ugn vid 200° ca 10 minuter. Öka värmen till 225° och gratinera ytterligare ca 5 minuter eller tills osten precis börjat smälta.
Servera rätten genast med gott bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Snabbare:
Använd djupfryst skivad lök. Fräs upp den i litet matfett. Tillsätt 4 - 6 konserverade tomater från burk (utan vätskan). Rör om så att de blir delade i mindre bitar. Strö över basilika och låt blandningen koka ca 5 minuter. Tillsätt skinkan eller kasslern. Häll blandningen i små smorda formar. Lägg en skiva ost på varje. Gratinera i ugn vid 225 - 250° ca 10 minuter eller tills osten smält och fått lätt färg.
Annorlunda:
Lägg ca 4 dl kokt ris i botten på en smord, ugnssäker form eller ett fat. Lägg på skinka eller kassler i strimlor eller tärningar och lägg över purjolöksblandningen. Täck med riven ost och strö över basilika. Gratinera i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills osten smält och rätten fått lätt färg.
Du kan använda falukorv, wienerkorv eller frukostkorv till denna rätt i stället för kassler eller skinka.
Kom ihåg:
Välj mogna tomater till denna rätt. Om tomaterna verkar litet omogna när du köper dem kan du låta dem ligga i en korg eller skål i köket ett par dagar. Då mognar de snabbt.
Skär tomaterna i skivor från stjälkänden och tvärs över. Börja med att skära av en tunn skiva och skär sedan resten av tomaten i 4 tjocka skivor.
Strimla gärna det mesta av det gröna från purjolöken till denna rätt. Det ger både bättre färg och smak och dessutom får du en hel del nyttiga vitaminer och mineralämnen från det gröna.
Tips och idéer:
Litet rester av en rätt kan ofta inspirera till andra små rätter. Med hjälp av en purjolök och en tomat piffar du upp en liten rest av skinka eller kassler, som här i vårt recept.
Du kan, innan du lägger på tomaten, hälla ett ägg i formen och låta det grädda med i ugnen. Rätten blir matigare och drygare och det ser trevligt ut.
SMÅ SKINKFORMAR
Det här är en liten god snabbrätt som du kan laga på rester av skinka eller kassler. Den kan förberedas i god tid och bara gratineras strax innan den ska serveras.
4 portioner
2 purjolökar
2 msk smör eller margarin
1 vitlöksklyfta
nymald svart- eller vitpeppar
150 g skinka, skinkrester eller kassler
1½ - 2 dl riven ost, t ex Herrgård eller Grevé
1 stor skivad tomat
1 tsk basilika
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Gör rätten i en stor form.
Skölj och strimla purjolöken. Låt den fräsa några minuter på svag värme i matfettet. Tillsätt krossad vitlök och litet peppar.
Lägg purjolöken i botten på små smorda formar. Skär skinkan eller kasslern i små strimlor och lägg dem ovanpå purjon. Riv osten på den grövsta sidan av rivjärnet och lägg den ovanpå skinkan. Lägg en rejäl tomatskiva på varje form och strö över litet basilika.
Gratinera rätten i ugn vid 200° ca 10 minuter. Öka värmen till 225° och gratinera ytterligare ca 5 minuter eller tills osten precis börjat smälta.
Servera rätten genast med gott bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att gratinera
Snabbare:
Använd djupfryst skivad lök. Fräs upp den i litet matfett. Tillsätt 4 - 6 konserverade tomater från burk (utan vätskan). Rör om så att de blir delade i mindre bitar. Strö över basilika och låt blandningen koka ca 5 minuter. Tillsätt skinkan eller kasslern. Häll blandningen i små smorda formar. Lägg en skiva ost på varje. Gratinera i ugn vid 225 - 250° ca 10 minuter eller tills osten smält och fått lätt färg.
Annorlunda:
Lägg ca 4 dl kokt ris i botten på en smord, ugnssäker form eller ett fat. Lägg på skinka eller kassler i strimlor eller tärningar och lägg över purjolöksblandningen. Täck med riven ost och strö över basilika. Gratinera i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills osten smält och rätten fått lätt färg.
Du kan använda falukorv, wienerkorv eller frukostkorv till denna rätt i stället för kassler eller skinka.
Kom ihåg:
Välj mogna tomater till denna rätt. Om tomaterna verkar litet omogna när du köper dem kan du låta dem ligga i en korg eller skål i köket ett par dagar. Då mognar de snabbt.
Skär tomaterna i skivor från stjälkänden och tvärs över. Börja med att skära av en tunn skiva och skär sedan resten av tomaten i 4 tjocka skivor.
Strimla gärna det mesta av det gröna från purjolöken till denna rätt. Det ger både bättre färg och smak och dessutom får du en hel del nyttiga vitaminer och mineralämnen från det gröna.
Tips och idéer:
Litet rester av en rätt kan ofta inspirera till andra små rätter. Med hjälp av en purjolök och en tomat piffar du upp en liten rest av skinka eller kassler, som här i vårt recept.
Du kan, innan du lägger på tomaten, hälla ett ägg i formen och låta det grädda med i ugnen. Rätten blir matigare och drygare och det ser trevligt ut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar