DAGENS RECEPT 14-02-13
PÄRONHALVOR PÅ SOCKERKAKSBOTTEN
Det här är en fin och lockande efterrätt - inkokta päron på sockerkaksbotten med chokladsås. Färska druvor och litet valnötter fullbordar anrättningen.
4 formar
Sockerkaksbotten:
1 stort ägg
3 msk socker
1 msk maizenamjöl
1 msk vetemjöl
1 tsk rivet apelsinskal
1 tsk pressad apelsinsaft
4 päron
3 dl vatten
1 - 1½ dl socker
Garnering:
50 g blockchoklad
3 msk päronlag
valnötskärnor
vindruvor
Till 8 formar:
Dubbla mängden ingredienser.
Smörj och bröa 4 små kak- eller pajformar (portionsformar). Skala päronen och lägg dem i vatten.
Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Blanda samman maizena och vetemjöl och vänd försiktigt ned det i äggsmeten med en degskrapa. Tillsätt apelsinskal och -saft. Häll smeten i formarna och grädda i ugn vid ca 200° tills bottnarna pöst upp och blivit gräddade. Ta dem ur formarna och låt dem svalna på galler.
Koka upp vatten och socker. Dela päronen och ta bort kärnhusen. Koka päronen ca 10 minuter på svag värme eller tills de känns mjuka. Låt dem kallna i lagen.
Flisa blockchokladen och smält den i en kastrull med litet av koklagen. Knäck valnötterna. Dela vindruvorna och ta ur kärnorna.
Lägg tillbaka kakbottnarna i formarna och dränk in dem med litet päronlag. Lägg 2 päronhalvor på varje. Häll över den varma chokladsåsen och garnera med druvor och nötter. Servera genast.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 7 minuter att grädda
Snabbare:
Köp en färdig tårtbotten och ta ut fyra jämnstora rundlar av den eller skär den i bitar. Använd konserverade päron. Dränk in kakan med lag. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Blanda 2 msk hackad sötmandel i smeten. Strö flisad rostad mandel över päronen och chokladsåsen. Servera vispad grädde till.
Annorlunda:
Grädda kakbottnen i en smord, rund form. Ta upp den och låt den svalna. Dränk in den med litet lag och lägg på päronhalvorna. Täck ytan med antingen vispad grädde eller vaniljglass och strö över flisad blockchoklad.
Kom ihåg:
Du måste alltid smörja formen väl när du gräddar kakbottnar utan fett. De kan annars lätt fastna. Du kan mjöla formarna eller bröa dem med ströbröd.
Olika päronsorter har olika koktid. Sjud dem på svag värme och pröva med sticka när de är färdiga. Låt dem svalna i lagen, då får de bäst smak. Du kan smaksätta lagen med en bit ingefära eller kanel.
Tips och idéer:
Litet rivet citron- eller apelsinskal är gott att smaksätta koklagen till päronen med. Låt gärna lagen koka några minuter innan du lägger i frukten.
I stället för chokladsås kan du använda mosade, frysta hallon eller jordgubbar att glasera päronen med.
Du kan också täcka päronen med marängmassa och hastigt gratinera formarna i ugnen ett par minuter vid 225°.
Frys in:
Baka gärna dubbel sats av denna lätta sockerkaka. Frys in bottnarna var för sig. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
PÄRONHALVOR PÅ SOCKERKAKSBOTTEN
Det här är en fin och lockande efterrätt - inkokta päron på sockerkaksbotten med chokladsås. Färska druvor och litet valnötter fullbordar anrättningen.
4 formar
Sockerkaksbotten:
1 stort ägg
3 msk socker
1 msk maizenamjöl
1 msk vetemjöl
1 tsk rivet apelsinskal
1 tsk pressad apelsinsaft
4 päron
3 dl vatten
1 - 1½ dl socker
Garnering:
50 g blockchoklad
3 msk päronlag
valnötskärnor
vindruvor
Till 8 formar:
Dubbla mängden ingredienser.
Smörj och bröa 4 små kak- eller pajformar (portionsformar). Skala päronen och lägg dem i vatten.
Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Blanda samman maizena och vetemjöl och vänd försiktigt ned det i äggsmeten med en degskrapa. Tillsätt apelsinskal och -saft. Häll smeten i formarna och grädda i ugn vid ca 200° tills bottnarna pöst upp och blivit gräddade. Ta dem ur formarna och låt dem svalna på galler.
Koka upp vatten och socker. Dela päronen och ta bort kärnhusen. Koka päronen ca 10 minuter på svag värme eller tills de känns mjuka. Låt dem kallna i lagen.
Flisa blockchokladen och smält den i en kastrull med litet av koklagen. Knäck valnötterna. Dela vindruvorna och ta ur kärnorna.
Lägg tillbaka kakbottnarna i formarna och dränk in dem med litet päronlag. Lägg 2 päronhalvor på varje. Häll över den varma chokladsåsen och garnera med druvor och nötter. Servera genast.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 7 minuter att grädda
Snabbare:
Köp en färdig tårtbotten och ta ut fyra jämnstora rundlar av den eller skär den i bitar. Använd konserverade päron. Dränk in kakan med lag. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Blanda 2 msk hackad sötmandel i smeten. Strö flisad rostad mandel över päronen och chokladsåsen. Servera vispad grädde till.
Annorlunda:
Grädda kakbottnen i en smord, rund form. Ta upp den och låt den svalna. Dränk in den med litet lag och lägg på päronhalvorna. Täck ytan med antingen vispad grädde eller vaniljglass och strö över flisad blockchoklad.
Kom ihåg:
Du måste alltid smörja formen väl när du gräddar kakbottnar utan fett. De kan annars lätt fastna. Du kan mjöla formarna eller bröa dem med ströbröd.
Olika päronsorter har olika koktid. Sjud dem på svag värme och pröva med sticka när de är färdiga. Låt dem svalna i lagen, då får de bäst smak. Du kan smaksätta lagen med en bit ingefära eller kanel.
Tips och idéer:
Litet rivet citron- eller apelsinskal är gott att smaksätta koklagen till päronen med. Låt gärna lagen koka några minuter innan du lägger i frukten.
I stället för chokladsås kan du använda mosade, frysta hallon eller jordgubbar att glasera päronen med.
Du kan också täcka päronen med marängmassa och hastigt gratinera formarna i ugnen ett par minuter vid 225°.
Frys in:
Baka gärna dubbel sats av denna lätta sockerkaka. Frys in bottnarna var för sig. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar