DAGENS RECEPT 14-02-14
RISKROKETTER
Dessa riskroketter blir både porösa och krämiga inuti och spröda och frasiga på ytan. Verkligt goda att servera till kött, fisk eller fågel eller helt enkelt som ensamrätt med bara en fräsch sallad.
4 portioner
2½ dl långkornigt ris
vatten, salt
2 ägg
2 msk vetemjöl
2 msk hackad lök eller persilja
1 dl riven stark ost
2 krm timjan
1 krm svartpeppar
2 msk vetemjöl
olja till fritering
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Koka upp vatten och salt. Tillsätt riset och koka det mjukt, ca 20 minuter. Följ anvisningarna på förpackningen. Låt riset svalna. Tillsätt äggen, ett i sänder, till riset. Rör ned vetemjölet, lök eller persilja och ost. Smaksätt med kryddor.
Bred ut smeten på ett skärbräde till en jämn "kaka". Låt den stå kallt en stund så att den stelnar till. Dela riskakan i 12 - 16 jämna bitar. Forma varje bit till en avlång krokett. Rulla dem i vetemjöl så att de blir mjölade runt om.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller frityrgryta. Fritera kroketterna, några åt gången, tills de är spröda och frasiga och har fått fin färg. Ta upp kroketterna med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera dem varma.
Gott att servera antingen till kött, fisk eller fågel eller som ensamrätt med en varm svampsås eller enbart en sallad.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att fritera
Annorlunda:
Smaksätt risblandningen med antingen 150 g rökt skinka i smala strimlor eller med 200 g rensade räkor. Doppa kroketterna först i uppvispad äggvita och sedan i vetemjöl. I övrigt som i vårt recept.
Du kan smaksätta riset med senap eller curry.
Blanda riset med 1 dl rårivet rotselleri och 1 dl rårivna morötter. Tillsätt ägg och följ i övrigt vårt recept.
Snabbare:
Stek kroketterna i stekpanna ovanpå spisen i stället för att fritera dem. Det går snabbare, kroketterna blir inte fullt så frasiga men ändå goda. Du kan servera dem med stekt bacon eller sidfläsk.
Kom ihåg:
Det är viktigt att du mjölar kroketterna väl runt om innan du friterar dem. Om mjölet inte täcker kan risblandningen rinna ut i oljan när du friterar, och då blir kroketterna spruckna och fula och dessutom blir resterna i oljan lätt brända och svarta.
Du kan blanda i smörfräst svamp i kroketterna - särskilt gott om du vill servera dem till vilt.
Tips och idéer:
Du kan använda överblivet kokt ris till de här kroketterna. Blanda med ägg och mjöl och krydda som i vårt recept. Fritera.
Låt alltid kroketter rinna av väl på hushållspapper innan du serverar dem. Då minskar du kaloriinnehållet genom att en del av fettet absorberas av papperet.
Frys in:
Du kan mycket väl frysa in kroketter. Gör gärna stor sats och frys in en del ofriterade men mjölade och klara. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
RISKROKETTER
Dessa riskroketter blir både porösa och krämiga inuti och spröda och frasiga på ytan. Verkligt goda att servera till kött, fisk eller fågel eller helt enkelt som ensamrätt med bara en fräsch sallad.
4 portioner
2½ dl långkornigt ris
vatten, salt
2 ägg
2 msk vetemjöl
2 msk hackad lök eller persilja
1 dl riven stark ost
2 krm timjan
1 krm svartpeppar
2 msk vetemjöl
olja till fritering
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Koka upp vatten och salt. Tillsätt riset och koka det mjukt, ca 20 minuter. Följ anvisningarna på förpackningen. Låt riset svalna. Tillsätt äggen, ett i sänder, till riset. Rör ned vetemjölet, lök eller persilja och ost. Smaksätt med kryddor.
Bred ut smeten på ett skärbräde till en jämn "kaka". Låt den stå kallt en stund så att den stelnar till. Dela riskakan i 12 - 16 jämna bitar. Forma varje bit till en avlång krokett. Rulla dem i vetemjöl så att de blir mjölade runt om.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller frityrgryta. Fritera kroketterna, några åt gången, tills de är spröda och frasiga och har fått fin färg. Ta upp kroketterna med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera dem varma.
Gott att servera antingen till kött, fisk eller fågel eller som ensamrätt med en varm svampsås eller enbart en sallad.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att fritera
Annorlunda:
Smaksätt risblandningen med antingen 150 g rökt skinka i smala strimlor eller med 200 g rensade räkor. Doppa kroketterna först i uppvispad äggvita och sedan i vetemjöl. I övrigt som i vårt recept.
Du kan smaksätta riset med senap eller curry.
Blanda riset med 1 dl rårivet rotselleri och 1 dl rårivna morötter. Tillsätt ägg och följ i övrigt vårt recept.
Snabbare:
Stek kroketterna i stekpanna ovanpå spisen i stället för att fritera dem. Det går snabbare, kroketterna blir inte fullt så frasiga men ändå goda. Du kan servera dem med stekt bacon eller sidfläsk.
Kom ihåg:
Det är viktigt att du mjölar kroketterna väl runt om innan du friterar dem. Om mjölet inte täcker kan risblandningen rinna ut i oljan när du friterar, och då blir kroketterna spruckna och fula och dessutom blir resterna i oljan lätt brända och svarta.
Du kan blanda i smörfräst svamp i kroketterna - särskilt gott om du vill servera dem till vilt.
Tips och idéer:
Du kan använda överblivet kokt ris till de här kroketterna. Blanda med ägg och mjöl och krydda som i vårt recept. Fritera.
Låt alltid kroketter rinna av väl på hushållspapper innan du serverar dem. Då minskar du kaloriinnehållet genom att en del av fettet absorberas av papperet.
Frys in:
Du kan mycket väl frysa in kroketter. Gör gärna stor sats och frys in en del ofriterade men mjölade och klara. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar