DAGENS RECEPT 14-02-15
GRÖNA BÖNOR CAESAR
Att också helt vegetariska rätter kan bli verkligt goda är denna rätt ett bra exempel på. Den består helt enkelt av gröna bönor som blandas med smörfräst lök, selleri och persilja och serveras överströdd med rostade brödtärningar med ost.
4 portioner
2 pkt djupfrysta bönor à 250 g
(hela eller skivade)
vatten, salt
3 msk smör
3 msk finhackad gul lök
3 msk finhackad rotselleri
3 msk finhackad persilja
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm basilika
2 dl rostade brödtärningar
3 msk riven stark ost
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men ta 4 msk smör.
Koka bönorna i lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Låt dem rinna av.
Förbered under tiden övriga grönsaker. Fräs upp smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lök, selleri och persilja. Låt det hela fräsa ett par minuter. Tillsätt vitlök, salt, peppar och basilika.
Rosta brödtärningarna i en stekpanna. Strö över osten och låt den precis bara fastna på ytan. Ev kan du tillsätta litet smör i stekpannan. Lägg upp bönorna på varmt fat och häll över lökblandningen. Strö över brödtärningarna och servera genast.
Ca 15 minuter att tillaga
Snabbare:
Uteslut övriga grönsaker och servera bönorna enbart överströdda med ostrostade brödtärningar.
Annorlunda:
Blanda bönorna med 2 msk råriven gul eller röd lök, 2 msk rårivet rotselleri och 2 msk hackad persilja. Uteslut smöret. Krydda och servera med rostat bröd med ost.
Festligare:
Blanda samman bönorna med blandningen i vårt recept men tillsätt 4 - 6 mosade ansjovis- eller sardellfiléer och gärna 1 burk (225 g) väl avrunna musslor. Uteslut saltet och krydda gärna med timjan eller rosmarin.
Kom ihåg:
Du kan blanda bönorna med vilka finskurna, smörfrästa grönsaker eller rotsaker du har tillgång till. Både morötter, palsternacka och purjolök passar bra, likaså färsk paprika, zucchini och aubergine, när de har säsong. Ju finare tärningar du skär grönsakerna/rotsakerna i, desto kortare tid behöver de fräsa i smöret.
Du kan använda burkkonserverade bönor till den här rätten om du vill. De är ofta billiga, säljs ibland till extrapris och är ett alternativ.
Smaksättningen spelar stor roll för rätten.
Tips och idéer:
Du kan blanda bönorna med kokt ris, som du låter fräsa med löken. Det gör rätten drygare och matigare. Uteslut då brödtärningarna och servera rätten överströdd med riven ost. Eller servera riven ost till ur skål, så att var och en kan ta så mycket den vill. Annat kryddgrönt än persilja går också bra att blanda i - det gröna från purjolök, kryddkrasse eller körvel är några förslag.
GRÖNA BÖNOR CAESAR
Att också helt vegetariska rätter kan bli verkligt goda är denna rätt ett bra exempel på. Den består helt enkelt av gröna bönor som blandas med smörfräst lök, selleri och persilja och serveras överströdd med rostade brödtärningar med ost.
4 portioner
2 pkt djupfrysta bönor à 250 g
(hela eller skivade)
vatten, salt
3 msk smör
3 msk finhackad gul lök
3 msk finhackad rotselleri
3 msk finhackad persilja
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krm basilika
2 dl rostade brödtärningar
3 msk riven stark ost
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men ta 4 msk smör.
Koka bönorna i lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Låt dem rinna av.
Förbered under tiden övriga grönsaker. Fräs upp smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lök, selleri och persilja. Låt det hela fräsa ett par minuter. Tillsätt vitlök, salt, peppar och basilika.
Rosta brödtärningarna i en stekpanna. Strö över osten och låt den precis bara fastna på ytan. Ev kan du tillsätta litet smör i stekpannan. Lägg upp bönorna på varmt fat och häll över lökblandningen. Strö över brödtärningarna och servera genast.
Ca 15 minuter att tillaga
Snabbare:
Uteslut övriga grönsaker och servera bönorna enbart överströdda med ostrostade brödtärningar.
Annorlunda:
Blanda bönorna med 2 msk råriven gul eller röd lök, 2 msk rårivet rotselleri och 2 msk hackad persilja. Uteslut smöret. Krydda och servera med rostat bröd med ost.
Festligare:
Blanda samman bönorna med blandningen i vårt recept men tillsätt 4 - 6 mosade ansjovis- eller sardellfiléer och gärna 1 burk (225 g) väl avrunna musslor. Uteslut saltet och krydda gärna med timjan eller rosmarin.
Kom ihåg:
Du kan blanda bönorna med vilka finskurna, smörfrästa grönsaker eller rotsaker du har tillgång till. Både morötter, palsternacka och purjolök passar bra, likaså färsk paprika, zucchini och aubergine, när de har säsong. Ju finare tärningar du skär grönsakerna/rotsakerna i, desto kortare tid behöver de fräsa i smöret.
Du kan använda burkkonserverade bönor till den här rätten om du vill. De är ofta billiga, säljs ibland till extrapris och är ett alternativ.
Smaksättningen spelar stor roll för rätten.
Tips och idéer:
Du kan blanda bönorna med kokt ris, som du låter fräsa med löken. Det gör rätten drygare och matigare. Uteslut då brödtärningarna och servera rätten överströdd med riven ost. Eller servera riven ost till ur skål, så att var och en kan ta så mycket den vill. Annat kryddgrönt än persilja går också bra att blanda i - det gröna från purjolök, kryddkrasse eller körvel är några förslag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar