söndag 2 februari 2014

Dagens recept: Tomatsoppa special

DAGENS RECEPT 14-02-02

TOMATSOPPA SPECIAL

Visst kan man variera tomatsoppa på många sätt utan att det blir tråkigt eller känns konstlat. Här bjuder vi den på franskt sätt med rostat bröd och ost och en snabb gratinering i ugn. Härlig mat för kalla dagar.

4 portioner

1 burk skalade tomater, ca 400 g
2 gula lökar
2 morötter
2 msk smör eller margarin
ev 1 krossad vitlöksklyfta
1 1/4 buljong
2 msk vetemjöl
ev salt, vitpeppar
4 - 6 skivor vitt bröd
4 msk Herrgårds- eller Cheddarost
4 msk riven stark ost, t ex
Parmesan eller lagrad Svecia

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser, men
ta bara 2 1/3 l buljong.


Dela tomaterna något. Skala och skiva löken. Skala och råriv morötterna. Fräs upp lök och morötter i en tjockbottnad kastrull i litet av matfettet. Tillsätt tomaterna med sitt spad. Låt allt sjuda några minuter. Tillsätt ev vitlök och späd med buljongen.

Rör samman resten av matfettet och mjölet till en pasta. Klicka ned den i soppan och rör om väl. Låt soppan koka ca 5 minuter. Smaksätt ev med salt och peppar. Häll upp soppan i portionsskålar som går att sätta i ugnen. Lägg brödskivor på toppen av varje skål och strö över osten.

Gratinera i ugn vid 250° några minuter eller tills osten smält och fått lätt färg. Servera genast.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Ca 5 minuter att gratinera


Annorlunda:
Tillsätt 1 litet paket djupfryst hackad spenat till soppan innan du häller upp den i skålarna. Låt spenaten smälta. Smaksätt gärna med litet timjan eller basilika om du har. Gratinera sedan som i vårt recept.

Enklare:
Uteslut gratineringen och servera soppan direkt med goda ostsmörgåsar, gärna på grovt bröd eller knäckebröd.

Billigare:
Använd bara en sorts ost till gratineringen - ta den ost du har hemma för tillfället.

Festligare:
Gratinera soppan med en rejäl klick gräddfil eller crème fraìche överströdd med stark riven ost. Uteslut då brödskivorna. Gratineringen går snabbt, ett par minuter bara.

Kom ihåg:
Morötterna i den här soppan ger inte bara färg och smak utan också ett extra tillskott av vitamin A i form av karotin. Soppan blir också litet matigare och drygare.

Ofta säljs burktomater till extrapris i butikerna. Köp gärna hem några burkar, det är en bra konserv som du kan använda till både soppor, grytor och goda såser.

Tips och idéer:
Du kan använda smältost att gratinera soppan med. Lägg en klick på varje brödskiva. Gratinera som i vårt recept.

Du kan laga soppan på tomatjuice i stället för tomater på burk. Öka mängden mjöl till 3 msk och smaksätt med mer kryddor.

Frys in:
Det lönar sig att laga stor sats av den här soppan. Den går bra att frysa in. Gratinera den sedan du tinat och värmt soppan. Förpacka väl i täta burkar med lock. Fyll dem inte mer än till 2/3. Förvaringstid ca 6 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar