lördag 1 februari 2014

Dagens recept: Fänkålskryddad fläskkarré

DAGENS RECEPT 14-02-01

FÄNKÅLSKRYDDAD FLÄSKKARRÉ

Fläskkarré är både god och billig bjudmat, den är lätt att variera och lätt att tillaga. Här steker vi den med en spännande kryddning av litet fänkål och honung.

4 - 6 portioner

1 1/4 - 1½ kg fläskkarré/kotlettrad
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk honung
½ msk grovt stött fänkål

Till 8 - 12 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.


Putsa karrén och gnid in den med salt och vitpeppar. Dela vitlöksklyftorna och stick in dem i köttet längs med benet. Lägg fläskkarrén på ett galler i en ugnssäker form eller långpanna. Stick in köttermometern i köttet längs med, så att spetsen kommer mitt i köttet och inte mot något ben.

Stek i ugn vid 175° ca 1 timme. Ta ut karrén och pensla den med honung. Strö över fänkål. Stek köttet ytterligare ca 30 minuter eller tills köttermometern visar 75°. Låt karrén vila en stund på ugnsluckan innan du skär upp den.

Lossa den försiktigt från benet från bägge håll och skär köttet i jämna, fina skivor.

Gott att servera med kokt brysselkål eller blomkål, kokt eller brynt potatis och någon råkostsallad eller grönsallad.

Ca 5 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att ugnssteka


Billigare:
Grishals, d v s den övre delen av karrén, är oftast billigare än den mellersta biten. Laga rätten på grishals. Följ vårt recept men stek tills köttermometern visar 85°.

Du kan också steka fläskben som i vårt recept. Då kan du inte använda termometer. Krydda benen och lägg dem på galler i en långpanna. Stek ca 45 minuter. Krydda med honung och fänkål - beräkna 3 - 4 msk honung. Stek ytterligare ca 20 minuter eller tills köttet börjar lossna från benen.

Kom ihåg:
Den sky som bildas i pannan eller på fatet kan du späda med litet hett vatten och servera till. Du kan också späda med buljong och reda av skyn med litet vetemjöl, utrört i kallt vatten. Låt det hela koka 3 - 4 minuter och smaksätt såsen. Servera den till.

Tips och idéer:
Det är gott att steka och krydda revbensspjäll som i vårt recept. Stek vid från början 175°. Öka värmen till 200° de sista 15 - 20 minuterna av stektiden.

Stek karrén/kotlettraden på en bädd av strimlade råa morötter och skivad gul lök. I övrigt som i vårt recept.

Frys in:
Den här rätten går utmärkt att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage, när den är absolut kall. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar