DAGENS RECEPT 14-02-03
STEKTA FISKFILÉER MED SVAMP
Det här är ett bra sätt att variera stekta fiskfiléer på. Stek dem läckert bruna och frasiga och strö över smörfräst purjo och champinjoner eller annan svamp. Citron hör nästan alltid till fisk.
4 portioner
Ca 700 g fiskfiléer, t ex regnbågslax,
gös, kolja eller torsk
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
4 msk vetemjöl
2 - 3 msk smör eller margarin
½ purjolök
ca 50 g färska champinjoner
1 citron
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj snabbt av fiskfiléerna. Plocka bort ev resterande ben och krydda fisken med salt och peppar.
Vispa upp ägget. Doppa fiskfiléerna i ägg och därefter i vetemjöl. Låt filéerna ligga en stund så att mjölet hinner torka till på ytan. Bryn matfettet i en stekpanna. Stek filéerna vackert bruna ca 5 minuter på varje sida. Tiden beror på hur tjocka filéer du har och också vilken fisksort du valt.
Lyft upp fisken och lägg den på varmt fat. Håll den varm.
Strimla purjolöken och skiva champinjonerna. Lägg purjolök och champinjoner i pannan och fräs upp dem. Låt dem fräsa några minuter på svagare värme. Häll blandningen över fisken. Pressa ev över litet citronsaft och garnera med citron.
Gott att servera med kokt, gärna pressad potatis eller potatismos och med någon sallad eller råkost.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Snabbare:
Stek fisken som i vårt recept men servera den enbart med pressad citron. Riv litet av citronskalet och strö det över fisken.
Billigare:
Uteslut champinjonerna och servera fisken med enbart strimlad smörfräst purjolök eller hackad smörfräst gul lök.
Festligare:
Strö rostad flagad sötmandel och smörfräst hackad persilja över fisken.
Eller fräs champinjoner och purjolök som i vårt recept. Tillsätt 1 dl crème fraîche eller vispgrädde i pannan. Låt det koka ihop någon minut så det blir simmigt. Häll blandningen över fisken. Garnera gärna med rensade räkor.
Annorlunda:
Panera fisken med finsiktat ströbröd eller torrt okryddat vitt bröd. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Den fisk vi förr kallade forell heter numera regnbågslax eller regnbåge. Den är vanligtvis odlad och finns strängt taget året runt i butikerna. De mindre fiskarna väger mellan 200 och 300 g och de blir nästan bäst att helsteka. Större regnbåge kan du filéa och steka som i vårt recept.
Tips och idéer:
Du kan, om du vill, steka fisk i en blandning av smör och matolja. Det ger en knaprig yta men du bör passa stekpannan väl, så att du inte bränner fisken.
Du kan använda djupfryst fisk till denna rätt. Låt filéerna tina så pass mycket att du kan sära dem. Panera och stek som i vårt recept.
Frys in:
Om du har köpt mycket fisk till rimligt pris kan det vara ekonomiskt att frysa in en del. Frys fisken så färsk som möjligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid för mager fisk ca 5 månader, kortare tid för fet fisk.
STEKTA FISKFILÉER MED SVAMP
Det här är ett bra sätt att variera stekta fiskfiléer på. Stek dem läckert bruna och frasiga och strö över smörfräst purjo och champinjoner eller annan svamp. Citron hör nästan alltid till fisk.
4 portioner
Ca 700 g fiskfiléer, t ex regnbågslax,
gös, kolja eller torsk
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
4 msk vetemjöl
2 - 3 msk smör eller margarin
½ purjolök
ca 50 g färska champinjoner
1 citron
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skölj snabbt av fiskfiléerna. Plocka bort ev resterande ben och krydda fisken med salt och peppar.
Vispa upp ägget. Doppa fiskfiléerna i ägg och därefter i vetemjöl. Låt filéerna ligga en stund så att mjölet hinner torka till på ytan. Bryn matfettet i en stekpanna. Stek filéerna vackert bruna ca 5 minuter på varje sida. Tiden beror på hur tjocka filéer du har och också vilken fisksort du valt.
Lyft upp fisken och lägg den på varmt fat. Håll den varm.
Strimla purjolöken och skiva champinjonerna. Lägg purjolök och champinjoner i pannan och fräs upp dem. Låt dem fräsa några minuter på svagare värme. Häll blandningen över fisken. Pressa ev över litet citronsaft och garnera med citron.
Gott att servera med kokt, gärna pressad potatis eller potatismos och med någon sallad eller råkost.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Snabbare:
Stek fisken som i vårt recept men servera den enbart med pressad citron. Riv litet av citronskalet och strö det över fisken.
Billigare:
Uteslut champinjonerna och servera fisken med enbart strimlad smörfräst purjolök eller hackad smörfräst gul lök.
Festligare:
Strö rostad flagad sötmandel och smörfräst hackad persilja över fisken.
Eller fräs champinjoner och purjolök som i vårt recept. Tillsätt 1 dl crème fraîche eller vispgrädde i pannan. Låt det koka ihop någon minut så det blir simmigt. Häll blandningen över fisken. Garnera gärna med rensade räkor.
Annorlunda:
Panera fisken med finsiktat ströbröd eller torrt okryddat vitt bröd. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Den fisk vi förr kallade forell heter numera regnbågslax eller regnbåge. Den är vanligtvis odlad och finns strängt taget året runt i butikerna. De mindre fiskarna väger mellan 200 och 300 g och de blir nästan bäst att helsteka. Större regnbåge kan du filéa och steka som i vårt recept.
Tips och idéer:
Du kan, om du vill, steka fisk i en blandning av smör och matolja. Det ger en knaprig yta men du bör passa stekpannan väl, så att du inte bränner fisken.
Du kan använda djupfryst fisk till denna rätt. Låt filéerna tina så pass mycket att du kan sära dem. Panera och stek som i vårt recept.
Frys in:
Om du har köpt mycket fisk till rimligt pris kan det vara ekonomiskt att frysa in en del. Frys fisken så färsk som möjligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid för mager fisk ca 5 månader, kortare tid för fet fisk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar