tisdag 4 februari 2014

Dagens recept: Räksallad med curry

DAGENS RECEPT 14-02-04

RÄKSALLAD MED CURRY

En fin räksallad med curry passar utmärkt som förrätt eller som liten kvällsrätt med varm baguette eller rostat bröd till. Den här lätta och läckra salladen gör du i en handvändning.

4 portioner

1 grönsalladshuvud
eller ½ isbergssallad
eller ½ salladshuvud och 1/4 kinakål
3 stjälkar bladselleri
½ färsk gurka
200 - 300 g skalade räkor
dill

Sås:
1½ dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 krossad vitlöksklyfta
1 - 2 tsk citronsaft
1 - 2 tsk curry
ev salt

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser,
men bara 1½ sats sås.


Skölj salladen i kallt vatten och låt den rinna av ordentligt på hushållspapper. Spara några vackra blad till garnering och strimla resten av salladen. Skölj och strimla bladsellerit. Skölj gurkan och skär den i ganska tunna skivor eller bitar.

Blanda salladen med selleri och gurka i en skål och lägg räkorna ovanpå. Rör samman ingredienserna till såsen och smaka av. Tillsätt litet salt om så behövs. Häll såsen över salladen just före serveringen. Garnera med salladsblad och färsk dill.

Vänd salladen först vid bordet, den ser trevligast ut som den är.

Ca 15 minuter att tillaga


Festligare:
Tillsätt 1 dl konserverad eller färsk ananas i tärningar till salladen. Du kan också tillsätta 1 eller 1½ avocado i bitar eller 1 kiwi i skivor eller 100 g skivade champinjoner.

Annorlunda:
Genom att variera ingredienser och såser kan du skapa alldeles nya smaksensationer.

Till räksallad passar också den här såsen:

2 dl gräddfil
3 - 4 msk grönmögelost
1 krossad vitlöksklyfta
salt, vitpeppar
senap

Smula osten med en gaffel och blanda den med övriga ingredienser. Du kan ev tillsätta litet citronsaft. Sås med kraftig smak passar mycket bra just till räkor.

Den här såsen kan du också servera som dipsås. Du kan doppa olika grönsaker, oststänger eller skinkstrimlor i den. Behändigt kvällsgott att bjuda på framför TVn.

Kom ihåg:
Färsk gurka är som bäst när den är långsmal, knottrig på ytan och fast. Stora, tjocka gurkor är ofta vattniga, även om de ser fina ut. Du kan använda gurkan med skal eller skala den med potatisskalare.

Färsk gurka håller sig bäst på svalt ställe, 10 - 12°. Undvik att förvara tomater, äpplen och päron i närheten av gurka, eftersom färgen då förändras och gurkan blir seg i konsistensen. Svep gärna in gurkan i plastfolie och täck alltid snittytan, annars torkar gurkan.

Tips och idéer:
Servera gärna vitlöksrostat bröd till sallader. Snitta brödet och bred på ett vitlökssmör. Rosta det i ugn vid 225° 5 - 7 minuter tills smöret smält och brödet är varmt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar