DAGENS RECEPT 14-02-17
SELLERISOPPA
Selleri - både rotselleri och bladselleri - är fina grönsaker som vi verkligen kunde använda mer i matlagningen. Här lagar vi en utsökt soppa, krämig och fin och med härlig smak.
4 portioner
1 rotselleri, ca 400 g
2 morötter
4 stjälkar bladselleri
1 gul lök
ca 1 l buljong
2 dl gräddfil eller crème fraîche
1 stjälk bladselleri
ev svartpeppar eller paprikapulver
hackad persilja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skala och skiva rotsellerit. Skala morötterna och skiva eller strimla dem. Skölj och strimla bladsellerit och skala och skiva löken.
Koka upp buljongen. Lägg i grönsakerna och låt dem koka på svag värme under lock tills de är lagom mjuka, ca 20 minuter. Ta upp grönsakerna och mosa eller passera dem eller kör dem i mixer till en slät puré.
Lägg tillbaka grönsakerna i soppan. Tillsätt gräddfil eller crème fraîche och litet rå, strimlad bladselleri. Smaksätt ev med svartpeppar eller paprika. Soppan får inte koka sedan du tillsatt gräddfil.
Strö över hackad persilja och servera, gärna med ostsmörgåsar eller med enbart gott bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka
Billigare:
Uteslut gräddfil eller crème fraìche och bladselleri. Använd enbart rotselleri till soppan, öka mängden till 2 rotselleri. Red av soppan med 2 msk vetemjöl utrört i 2 dl mjölk. Tillsätt redningen sedan du mosat grönsakerna. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Tillsätt 1 litet pkt djupfryst, hackad grönkål till soppan i stället för bladselleri. Smaksätt med ca 1 dl riven stark ost och litet cayennepeppar.
Enklare:
Vispa bara sönder grönsakerna i soppan med en visp eller trägaffel. Soppan blir något grövre i konsistensen men ändå mycket god.
Kom ihåg:
Om bladsellerit verkar mycket grovt kan du skala bort det allra yttersta med en potatisskalare, precis som när du skalar rabarber. Då slipper du grova trådar i soppan.
Rotselleri kan du riva på rivjärn till en sallad eller soppa. Det går fort och blir givetvis mer lättkokt.
Skivor av rotselleri kan du koka och servera med en god stuvning av svamp eller musslor som en entrérätt eller kvällsrätt. Du kan också gratinera skivorna med en tjock ostsås.
Tips och idéer:
Skivor eller strimlor av rotselleri behåller färgen bättre om du lägger dem i en skål med vatten tillsatt med litet citronsaft.
Litet rårivet rotselleri kan ge fin smak åt en gryta eller sallad och är också gott att blanda i t ex köttfärs.
Bladselleri är gott som tilltugg till dipsåser eller till ost på t ex ostbrickor.
Frys in:
Den här soppan går fint att frysa in. Förpacka väl i burkar med tättslutande lock. Fyll dem inte till mer än 2/3. Förvaringstid ca 6 månader.
SELLERISOPPA
Selleri - både rotselleri och bladselleri - är fina grönsaker som vi verkligen kunde använda mer i matlagningen. Här lagar vi en utsökt soppa, krämig och fin och med härlig smak.
4 portioner
1 rotselleri, ca 400 g
2 morötter
4 stjälkar bladselleri
1 gul lök
ca 1 l buljong
2 dl gräddfil eller crème fraîche
1 stjälk bladselleri
ev svartpeppar eller paprikapulver
hackad persilja
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Skala och skiva rotsellerit. Skala morötterna och skiva eller strimla dem. Skölj och strimla bladsellerit och skala och skiva löken.
Koka upp buljongen. Lägg i grönsakerna och låt dem koka på svag värme under lock tills de är lagom mjuka, ca 20 minuter. Ta upp grönsakerna och mosa eller passera dem eller kör dem i mixer till en slät puré.
Lägg tillbaka grönsakerna i soppan. Tillsätt gräddfil eller crème fraîche och litet rå, strimlad bladselleri. Smaksätt ev med svartpeppar eller paprika. Soppan får inte koka sedan du tillsatt gräddfil.
Strö över hackad persilja och servera, gärna med ostsmörgåsar eller med enbart gott bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka
Billigare:
Uteslut gräddfil eller crème fraìche och bladselleri. Använd enbart rotselleri till soppan, öka mängden till 2 rotselleri. Red av soppan med 2 msk vetemjöl utrört i 2 dl mjölk. Tillsätt redningen sedan du mosat grönsakerna. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Tillsätt 1 litet pkt djupfryst, hackad grönkål till soppan i stället för bladselleri. Smaksätt med ca 1 dl riven stark ost och litet cayennepeppar.
Enklare:
Vispa bara sönder grönsakerna i soppan med en visp eller trägaffel. Soppan blir något grövre i konsistensen men ändå mycket god.
Kom ihåg:
Om bladsellerit verkar mycket grovt kan du skala bort det allra yttersta med en potatisskalare, precis som när du skalar rabarber. Då slipper du grova trådar i soppan.
Rotselleri kan du riva på rivjärn till en sallad eller soppa. Det går fort och blir givetvis mer lättkokt.
Skivor av rotselleri kan du koka och servera med en god stuvning av svamp eller musslor som en entrérätt eller kvällsrätt. Du kan också gratinera skivorna med en tjock ostsås.
Tips och idéer:
Skivor eller strimlor av rotselleri behåller färgen bättre om du lägger dem i en skål med vatten tillsatt med litet citronsaft.
Litet rårivet rotselleri kan ge fin smak åt en gryta eller sallad och är också gott att blanda i t ex köttfärs.
Bladselleri är gott som tilltugg till dipsåser eller till ost på t ex ostbrickor.
Frys in:
Den här soppan går fint att frysa in. Förpacka väl i burkar med tättslutande lock. Fyll dem inte till mer än 2/3. Förvaringstid ca 6 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar