DAGENS RECEPT 14-02-18
LAMM MED SURKÅL
Surkål har blivit riktigt populärt i vårt land, inte minst tack vare våra nysvenskar som fört med sig sin matkultur. Det är både gott och nyttigt och går lätt att kombinera med kött, fläsk eller korv. Här en variant med lammkött.
4 - 6 portioner
Ca 1 kg lammkött med ben
(bringa, bog eller rygg)
eller 600 g benfria grytbitar
2 msk smör eller margarin
2 - 3 dl vatten
1½ tsk salt
1 lagerblad
8 - 10 kryddpepparkorn
2 tsk stött kummin
1 gul lök
2 burkar surkål à 550 g
1 röd paprika
Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Ta 2 dl vatten.
Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men ta bara 5 dl vatten.
Putsa köttet. Skär det i mindre bitar. Bryn matfettet i en stekgryta eller stekpanna. Bryn köttet, litet i sänder, och ta upp det efterhand. Lägg tillbaka allt kött i stekgrytan eller i en stor kastrull efter bryningen. Häll på vatten. Tillsätt kryddorna och löken, skuren i skivor. Låt köttet sjuda upp och sedan sjuda under lock på svag värme ca 40 minuter.
Tillsätt surkålen. Låt allt koka upp och koka några minuter. Skölj paprikan och ta noga bort alla kärnor. Strimla den. Tillsätt den till grytan. Koka ytterligare några minuter och smaksätt ev med mer kryddor.
Gott att servera med kokt potatis, senap och bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att koka
Annorlunda:
Du kan laga den här rätten på färsk vitkål i stället för surkål. Skölj, ansa och strimla kålen fint. Varva sedan det brynta köttet med kål i en gryta. Häll på vätskan och tillsätt kryddorna. Öka mängden salt till 2 tsk. Låt allt småkoka på svag värme under lock ca 50 minuter eller tills kött och kål är mjuka och genomkokta.
Du kan utesluta paprikan i rätten och i stället tillsätta 2 rårivna morötter till grytan ca 5 minuter innan den beräknas vara färdig.
Du kan utesluta bryningen och lägga det råa köttet direkt i grytan med vatten och kryddor. I övrigt som i vårt recept.
Billigare:
Du kan, om du vill, minska mängden kött i grytan och i stället dryga ut den med rotsaker och grönsaker som morötter, kålrot, palsternacka, potatis, selleri, purjolök eller vanlig lök.
Kom ihåg:
Be alltid att få köttet knäckt i butiken, då går det lättare att dela det i mindre bitar när du ska tillaga det.
Ofta säljs lammkött till extrapriser. Passa då på och köp hem en större bit, som du kan laga flera olika rätter av och sedan frysa in. Eller frys in köttet rått.
Tips och idéer:
När du ska koka kött eller använda kött i grytor kan du välja kött med ben, som alltid är billigare. Benen ger god smak och must åt rätten.
Du kan, om du vill, knyta in alla kryddor utom saltet i en liten bit gasväv. Det går då lätt att fiska upp kryddorna när rätten är färdig.
Frys in:
Den här grytan går fint att frysa. Förpacka väl i tätt frysemballage, t ex aluminiumformar eller plastburkar med tättslutande lock. Förvaringstid ca 3 månader.
LAMM MED SURKÅL
Surkål har blivit riktigt populärt i vårt land, inte minst tack vare våra nysvenskar som fört med sig sin matkultur. Det är både gott och nyttigt och går lätt att kombinera med kött, fläsk eller korv. Här en variant med lammkött.
4 - 6 portioner
Ca 1 kg lammkött med ben
(bringa, bog eller rygg)
eller 600 g benfria grytbitar
2 msk smör eller margarin
2 - 3 dl vatten
1½ tsk salt
1 lagerblad
8 - 10 kryddpepparkorn
2 tsk stött kummin
1 gul lök
2 burkar surkål à 550 g
1 röd paprika
Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Ta 2 dl vatten.
Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men ta bara 5 dl vatten.
Putsa köttet. Skär det i mindre bitar. Bryn matfettet i en stekgryta eller stekpanna. Bryn köttet, litet i sänder, och ta upp det efterhand. Lägg tillbaka allt kött i stekgrytan eller i en stor kastrull efter bryningen. Häll på vatten. Tillsätt kryddorna och löken, skuren i skivor. Låt köttet sjuda upp och sedan sjuda under lock på svag värme ca 40 minuter.
Tillsätt surkålen. Låt allt koka upp och koka några minuter. Skölj paprikan och ta noga bort alla kärnor. Strimla den. Tillsätt den till grytan. Koka ytterligare några minuter och smaksätt ev med mer kryddor.
Gott att servera med kokt potatis, senap och bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att koka
Annorlunda:
Du kan laga den här rätten på färsk vitkål i stället för surkål. Skölj, ansa och strimla kålen fint. Varva sedan det brynta köttet med kål i en gryta. Häll på vätskan och tillsätt kryddorna. Öka mängden salt till 2 tsk. Låt allt småkoka på svag värme under lock ca 50 minuter eller tills kött och kål är mjuka och genomkokta.
Du kan utesluta paprikan i rätten och i stället tillsätta 2 rårivna morötter till grytan ca 5 minuter innan den beräknas vara färdig.
Du kan utesluta bryningen och lägga det råa köttet direkt i grytan med vatten och kryddor. I övrigt som i vårt recept.
Billigare:
Du kan, om du vill, minska mängden kött i grytan och i stället dryga ut den med rotsaker och grönsaker som morötter, kålrot, palsternacka, potatis, selleri, purjolök eller vanlig lök.
Kom ihåg:
Be alltid att få köttet knäckt i butiken, då går det lättare att dela det i mindre bitar när du ska tillaga det.
Ofta säljs lammkött till extrapriser. Passa då på och köp hem en större bit, som du kan laga flera olika rätter av och sedan frysa in. Eller frys in köttet rått.
Tips och idéer:
När du ska koka kött eller använda kött i grytor kan du välja kött med ben, som alltid är billigare. Benen ger god smak och must åt rätten.
Du kan, om du vill, knyta in alla kryddor utom saltet i en liten bit gasväv. Det går då lätt att fiska upp kryddorna när rätten är färdig.
Frys in:
Den här grytan går fint att frysa. Förpacka väl i tätt frysemballage, t ex aluminiumformar eller plastburkar med tättslutande lock. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar