onsdag 19 februari 2014

Dagens recept: Blomkålssallad med selleri

DAGENS RECEPT 14-02-19

BLOMKÅLSSALLAD MED SELLERI

Kanske låter blomkål och selleri som en ovanlig kombination, men det blir en verkligt god sallad. Litet rostade nötter ger både krispighet och god smak åt rätten.

4 portioner

1 litet blomkålshuvud, ca 600 g
4 - 6 stjälkar bladselleri
1 bit färsk gurka, ca 300 g,
eller 2 ättiksgurkor

Salladssås:
2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 msk senap
2 krm svartpeppar
1½ msk vinäger
3 msk matolja
1½ msk vatten

1 dl grovt hackade nötter

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 1½ sats salladssås.


Putsa, skölj och ansa blomkålshuvudet. Dela det i buketter och ta med litet av bladen. Skölj och strimla sellerit. Skiva eller strimla den färska gurkan eller hacka ättiksgurkan.

Koka upp vatten och salt. Lägg i blomkålen med blasten, skuren i strimlor. Förväll blomkålen 5 - 7 minuter. Ta upp den, låt den rinna av och kallna.

Gör salladssåsen. Lägg vitlöksklyftorna i en skål, strö på salt och mosa dem. Tillsätt senap, svartpeppar och vinäger. Blanda olja och vatten och rör ned detta i såsen. Lägg blomkål, selleri och gurka i en skål och häll såsen över. Strö över nötter och servera.

Gott att servera till stekt kyckling eller fläskkarré, till fisk eller rökt skinka eller kassler.

Ca 20 minuter att tillaga


Snabbare:
Du kan laga salladen på rå blomkål om du vill. Skär den då i mycket små bitar. Blanda med selleri och gurka och häll över salladssåsen.

Festligare:
Blanda salladen med antingen 3 dl god ost i kuber eller 200 g rökt skinka i strimlor. I övrigt som i vårt recept.

Du kan strö över salta, hackade nötter (jordnötter, cashews) om du vill.

Annorlunda:
Blanda 1 rårivet äpple och 1 rårivet päron i salladen. Droppa litet citronsaft över frukten. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
De gröna bladdelarna/blasten från många grönsaker innehåller mycket av både vitaminer och mineralämnen. Låt dem därför gärna vara med när du kokar grönsaker eller gör grytor, soppor eller stuvningar. De ger också färg åt rätterna och gör dem drygare och därigenom billigare.

Du kan, om du vill, utesluta nötterna i den här salladen och i stället strö över litet rostade brödtärningar.

Tips och idéer:
En salladssås blir mindre kaloririk om du drygar ut den med litet vatten. Du kan också göra salladssåser på gräddfil - magrare än majonnäs - eller på yoghurt eller filmjölk. Men blanda då inte samman såsen förrän precis innan du ska använda den.

Gör du vanlig salladssås/dressing kan den gärna få stå och dra några timmar eller längre. Eller gör i ordning en stor sats och förvara i kylskåp.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar