KOTLETTER UNDER GYLLENE TÄCKE
En läcker sås piffar upp det mesta i matväg. Fläskkotletter är goda i sig, men blir ännu godare under en härlig sås av grädde, smålökar och champinjoner som täcks med ost. Ugnsstekta tomater ger fin smakbrytning - det blir liksom litet syrligt av dem.
4 portioner
4 fläskkotletter
(vi använde idag fläskytterfilé, som ju är minikotletter)
salt, peppar, paprikapulver
3 msk smör eller margarin
Sås:
200 g färska champinjoner
ca 450 g smålök (steklök, typ)
1½ dl tjock grädde
1½ dl vitt vin (vi tog matlagningsvin, då det vita vin
vi hittade i en öppnad flaska såg en aning suspekt ut)
salt, peppar
Gratinering:
5 färska tomater
salt, basilika
tunna ostskivor, t ex Grevé
Bryn kotletterna i litet av matfettet och låt eftersteka ett par minuter. Lägg dem i smort, ugnssäkert fat.
Ansa och skiva svamp och lök och fräs dem lätt tillsammans i matfett. Späd med grädde och vin och låt koka in till en lagom tjock sås. Krydda efter smak. Bred såsen över kotletterna och lägg på ostskivorna.
Klyv tomaterna, krydda dem med salt och basilika på snittytorna och lägg dem runt fatet med snittytorna nedåt. Gratinera i 250° 15 - 20 minuter.
Servera med kokt potatis och grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar