DAGENS RECEPT 14-01-11
FIN INKOKT FISK
Inkokt fisk - här har vi valt laxöring - smakar förträffligt som fin rätt på nyårsafton. Men du kan välja vilken fisk du vill. Koka den hel i ugn, då behålls alla smakämnen.
6 portioner
1 hel urtagen laxöring, regnbågslax
eller gös, 1½ - 1 3/4 kg
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 purjolök
1 rejäl knippa dill eller 1 pkt djupfryst dill
saft av 1 citron
Garnering:
citronskivor
dill
färska rensade räkor
Pikantsås:
2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 msk kapris
1 finhackad grön paprika
1 - 2 msk citronsaft
½ msk chilisås
ev hackad dill
Rensa fisken om den är orensad. Låt huvudet och stjärtfenan sitta kvar. Ta bort gälarna. Smörj lätt ett stort ark aluminiumfolie. Lägg på fisken och gnid in den med salt och peppar.
Skölj och strimla purjolöken. Fyll fisken med dill och purjo. Pressa citronsaften över fisken. Vik över foliet till ett tätt paket och lägg det på en långpanna. Koka fisken i ugn vid 200° ca 35 minuter beroende på tjockleken på fisken. Är den mycket tunn räcker 20 - 25 minuter.
Gör såsen. Blanda snabbt samman de olika ingredienserna. Rör inte för mycket eller för kraftigt. Ta ut fisken ur ugnen och ta vara på det spad som bildats.
Lägg upp fisken på fat. Snitta skinnet vid huvudet och dra försiktigt bort det. Garnera med citronskivor, dill och räkor och servera med såsen.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att koka i ugn
Annorlunda:
Du kan givetvis koka fisk i en fiskkittel ovanpå spisen. Gör då ett fiskspad av vatten, salt och kryddor. Lägg fisken i fiskkitteln och häll över det lätt avsvalnade spadet. Låt fisken sedan sjuda upp och sjuda, inte koka, 20 - 25 minuter beroende på tjocklek på fisken. Lyft försiktigt upp fisken på serveringsfat. Dra av skinnet. Garnera som i vårt recept.
I stället för den sås vi föreslår kan du göra en god sås av silat fiskspad och reda av det med en smör-mjölredning. Smaksätt såsen med citronsaft, hackad dill och purjolök. Rör ned litet crème fraîche precis innan såsen ska serveras.
Kom ihåg:
För att lättare kunna avgöra när fisken är färdig kan du mäta den över ryggen, där den är som tjockast. Koktiden är beroende på tjockleken men också av fisksort. Koka i folie vid 200°.
Är fisken 4 cm tjock blir koktiden ca 30 minuter, vid 5 cm ungefär 35 minuter och vid 6 cm ca 40 minuter.
Tips och idéer:
Rester av kokt fisk är utmärkta som stomme i en sufflé, pudding, aladåb eller sallad.
Ta alltid vara på spadet när du kokat fisk. Det innehåller både smak- och näringsämnen och kan användas till sås, soppa eller stuvning.
Frys in:
Du kan frysa in kokt fisk hel eller delad. Låt fisken kallna. Lägg den i en smal avlång form. Häll över det kalla silade kokspadet. Förpacka väl i tätt frysemballage = ytteremballage. Förvaringstid ca 3 månader.
FIN INKOKT FISK
Inkokt fisk - här har vi valt laxöring - smakar förträffligt som fin rätt på nyårsafton. Men du kan välja vilken fisk du vill. Koka den hel i ugn, då behålls alla smakämnen.
6 portioner
1 hel urtagen laxöring, regnbågslax
eller gös, 1½ - 1 3/4 kg
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 purjolök
1 rejäl knippa dill eller 1 pkt djupfryst dill
saft av 1 citron
Garnering:
citronskivor
dill
färska rensade räkor
Pikantsås:
2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 msk kapris
1 finhackad grön paprika
1 - 2 msk citronsaft
½ msk chilisås
ev hackad dill
Rensa fisken om den är orensad. Låt huvudet och stjärtfenan sitta kvar. Ta bort gälarna. Smörj lätt ett stort ark aluminiumfolie. Lägg på fisken och gnid in den med salt och peppar.
Skölj och strimla purjolöken. Fyll fisken med dill och purjo. Pressa citronsaften över fisken. Vik över foliet till ett tätt paket och lägg det på en långpanna. Koka fisken i ugn vid 200° ca 35 minuter beroende på tjockleken på fisken. Är den mycket tunn räcker 20 - 25 minuter.
Gör såsen. Blanda snabbt samman de olika ingredienserna. Rör inte för mycket eller för kraftigt. Ta ut fisken ur ugnen och ta vara på det spad som bildats.
Lägg upp fisken på fat. Snitta skinnet vid huvudet och dra försiktigt bort det. Garnera med citronskivor, dill och räkor och servera med såsen.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att koka i ugn
Annorlunda:
Du kan givetvis koka fisk i en fiskkittel ovanpå spisen. Gör då ett fiskspad av vatten, salt och kryddor. Lägg fisken i fiskkitteln och häll över det lätt avsvalnade spadet. Låt fisken sedan sjuda upp och sjuda, inte koka, 20 - 25 minuter beroende på tjocklek på fisken. Lyft försiktigt upp fisken på serveringsfat. Dra av skinnet. Garnera som i vårt recept.
I stället för den sås vi föreslår kan du göra en god sås av silat fiskspad och reda av det med en smör-mjölredning. Smaksätt såsen med citronsaft, hackad dill och purjolök. Rör ned litet crème fraîche precis innan såsen ska serveras.
Kom ihåg:
För att lättare kunna avgöra när fisken är färdig kan du mäta den över ryggen, där den är som tjockast. Koktiden är beroende på tjockleken men också av fisksort. Koka i folie vid 200°.
Är fisken 4 cm tjock blir koktiden ca 30 minuter, vid 5 cm ungefär 35 minuter och vid 6 cm ca 40 minuter.
Tips och idéer:
Rester av kokt fisk är utmärkta som stomme i en sufflé, pudding, aladåb eller sallad.
Ta alltid vara på spadet när du kokat fisk. Det innehåller både smak- och näringsämnen och kan användas till sås, soppa eller stuvning.
Frys in:
Du kan frysa in kokt fisk hel eller delad. Låt fisken kallna. Lägg den i en smal avlång form. Häll över det kalla silade kokspadet. Förpacka väl i tätt frysemballage = ytteremballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar