DAGENS RECEPT 14-01-12
NYÅRSPAJ MED PÄRON OCH CHOKLAD
En läcker, frasig paj med delikat fyllning av päron och serverad med en mörk, blank chokladsås är en verklig festrätt som inte blir särskilt dyr, men rasande god.
1 paj, ca 6 portioner
2 plattor djupfryst smördeg
1 burk konserverade päron, ca 575 g
50 g blockchoklad
rostad flagad mandel
Chokladsås:
1½ dl kakao
1 1/4 dl socker
1 krm salt
1½ dl vatten
ev 1 msk smör
Låt smördegsplattorna tina lätt. Lägg dem så att den ena lätt täcker den andra. Kavla ut degen till en kaka som passar en pajform, slät eller veckad. Klä pajformen väl med degen. Låt degen gå något utanför kanterna, då den lätt drar ihop sig under gräddningen. Nagga pajskalet med gaffel.
Grädda i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills degen fått fin färg, pöst upp och verkar genomgräddad. Låt pajen svalna något.
Gör såsen under tiden. Blanda kakao, socker och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör om väl och tillsätt vattnet. Sjud upp blandningen snabbt under vispning och tillsätt ev smör.
Låt päronen rinna av. Lägg dem på pajskalet och strö över flisad blockchoklad och mandel. Värm pajen i ugn, ca 5 minuter. Servera med chokladsås och vispad grädde.
Ca 20 minuter att förbereda
15 - 20 minuter att grädda
Annorlunda:
Gör din egen pajdeg. Hacka då samman 200 g smör eller margarin med ca 4 dl vetemjöl och tillsätt 1 krm salt och 3 msk iskallt vatten. Arbeta snabbt samman till en deg. Låt den ligga kallt en stund. Kavla ut den och klä formen som i vårt recept. Grädda vid 225° ca 20 minuter. I övrigt som i vårt recept.
Du kan variera fyllningen i pajen efter önskan. Gott är t ex persiko- eller aprikoshalvor, äppelhalvor, plommon eller ananasringar. För att ge frukten en annorlunda smak kan du stänka över antingen litet sherry, portvin, madeira eller konjak innan du värmer pajen i ugnen. Apelsinlikör smakar också utmärkt till framför allt päron- eller äppelfyllning.
Kom ihåg:
Om du använder smördeg behöver du inte smörja formen till pajen, degen är fet ändå och släpper formen fint.
Du kan använda en form med löstagbar kant, s k springform, till denna paj. Låt den då svalna något innan du tar loss den yttre ringen, annars vill kanten lätt sjunka ihop.
Du kan täcka botten på pajskalet med chokladglass i skivor, innan du lägger på päronen och värmer pajen i ugnen. Glassen smälter ned till en kräm, men kom ihåg att efterrätten måste ätas genast du tagit den ur ugnen.
Tips och idéer:
Om du inte vill göra chokladsås kan du täcka päronen med tunna chokladplattor av mörk choklad eller mintchoklad i plattor innan du sätter in pajen för värmning i ugnen. Chokladen smälter då ned och bildar ett krämigt "täcke" över frukten. Öka tiden i ugnen till minst 10 minuter.
NYÅRSPAJ MED PÄRON OCH CHOKLAD
En läcker, frasig paj med delikat fyllning av päron och serverad med en mörk, blank chokladsås är en verklig festrätt som inte blir särskilt dyr, men rasande god.
1 paj, ca 6 portioner
2 plattor djupfryst smördeg
1 burk konserverade päron, ca 575 g
50 g blockchoklad
rostad flagad mandel
Chokladsås:
1½ dl kakao
1 1/4 dl socker
1 krm salt
1½ dl vatten
ev 1 msk smör
Låt smördegsplattorna tina lätt. Lägg dem så att den ena lätt täcker den andra. Kavla ut degen till en kaka som passar en pajform, slät eller veckad. Klä pajformen väl med degen. Låt degen gå något utanför kanterna, då den lätt drar ihop sig under gräddningen. Nagga pajskalet med gaffel.
Grädda i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills degen fått fin färg, pöst upp och verkar genomgräddad. Låt pajen svalna något.
Gör såsen under tiden. Blanda kakao, socker och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör om väl och tillsätt vattnet. Sjud upp blandningen snabbt under vispning och tillsätt ev smör.
Låt päronen rinna av. Lägg dem på pajskalet och strö över flisad blockchoklad och mandel. Värm pajen i ugn, ca 5 minuter. Servera med chokladsås och vispad grädde.
Ca 20 minuter att förbereda
15 - 20 minuter att grädda
Annorlunda:
Gör din egen pajdeg. Hacka då samman 200 g smör eller margarin med ca 4 dl vetemjöl och tillsätt 1 krm salt och 3 msk iskallt vatten. Arbeta snabbt samman till en deg. Låt den ligga kallt en stund. Kavla ut den och klä formen som i vårt recept. Grädda vid 225° ca 20 minuter. I övrigt som i vårt recept.
Du kan variera fyllningen i pajen efter önskan. Gott är t ex persiko- eller aprikoshalvor, äppelhalvor, plommon eller ananasringar. För att ge frukten en annorlunda smak kan du stänka över antingen litet sherry, portvin, madeira eller konjak innan du värmer pajen i ugnen. Apelsinlikör smakar också utmärkt till framför allt päron- eller äppelfyllning.
Kom ihåg:
Om du använder smördeg behöver du inte smörja formen till pajen, degen är fet ändå och släpper formen fint.
Du kan använda en form med löstagbar kant, s k springform, till denna paj. Låt den då svalna något innan du tar loss den yttre ringen, annars vill kanten lätt sjunka ihop.
Du kan täcka botten på pajskalet med chokladglass i skivor, innan du lägger på päronen och värmer pajen i ugnen. Glassen smälter ned till en kräm, men kom ihåg att efterrätten måste ätas genast du tagit den ur ugnen.
Tips och idéer:
Om du inte vill göra chokladsås kan du täcka päronen med tunna chokladplattor av mörk choklad eller mintchoklad i plattor innan du sätter in pajen för värmning i ugnen. Chokladen smälter då ned och bildar ett krämigt "täcke" över frukten. Öka tiden i ugnen till minst 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar