DAGENS RECEPT 14-01-13
NÖTRULADER MED SENAP
Av tunna skivor nötinnanlår lagar du de här läckra ruladerna med en fin fyllning av senap, hackat ägg och skinka. Såsen med både morötter och smålök blir särskilt god och gör dessutom rätten dryg.
4 portioner
4 tunna skivor innanlår av nöt
(som till lövbiff)
1½ msk smör eller margarin
3 dl vatten
½ tsk salt
några vitpepparkorn
Fyllning:
1 hårdkokt hackat ägg
50 g rökt skinka i tärningar
1 msk senap, gärna fransk
2 msk hackad persilja
1 krm vitpeppar
2 - 3 morötter
ca 250 g smålök
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
Lägg köttskivorna på ett skärbräde. Dela dem om de är mycket stora.
Gör fyllningen. Blanda ägg, skinka, senap, persilja och peppar. Lägg en klick på varje köttskiva. Rulla ihop till rulader och fäst med tandpetare eller bind om med krympt bomullsgarn. Bryn matfettet i en gryta och bryn ruladerna väl runt om. Häll på vatten och tillsätt salt och vitpeppar. Låt köttet sjuda upp och sakta eftersteka ca 10 minuter.
Skala under tiden morötter och lök. Skiva morötterna. Bryn morötter och lök i matfett och tillsätt i grytan. Låt sakta eftersteka ca 20 minuter eller tills köttet är mört och morötter och lök känns mjuka.
Blanda samman matfett och mjöl och klicka ned i grytan. Rör om väl och låt sjuda ca 15 minuter. Smaksätt såsen med mer kryddor. Servera med kokt potatis eller potatismos.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att eftersteka
Festligare:
Blanda 4 msk leverpastej med ca 75 g finhackade champinjoner och 1 tsk råriven lök. Fyll ruladerna med detta. Bryn dem som i vårt recept. Uteslut morötter och lök och tillsätt i stället 150 g skivade smörfrästa champinjoner i grytan från början. Späd med litet vatten och grädde och låt allt eftersteka tills köttet är mört. Red ev av såsen med 1 msk vetemjöl utrört i litet grädde.
Variation:
Lägg enbart en liten bit rökt skinka i varje rulad. Bryn ruladerna som i vårt recept. Tillsätt 2 strimlade purjolökar i stället för morötter och smålök. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Ju tjockare skivor kött du väljer, desto längre blir stektiden för ruladerna. Men efterstek aldrig kött för länge, då blir det torrt, trådigt och smaklöst.
Genom att du bryner grönsakerna till rätten får såsen en kraftig, mustig smak.
Ta bort tandpetarna eller snörena från ruladerna innan du serverar dem.
Tips och idéer:
På vissa håll kan du köpa rensad, förvälld smålök djupfryst. Det är en verklig bekvämvara. Löken behöver då bara brynas och sedan läggas ned i grytan. Du slipper att spilla tårar när du skalar löken.
Du kan använda syltlök till rätten om du vill. Men kom då ihåg att syltlöken har kraftig smak, så minska mängden till 1 liten burk syltlök. Öka då gärna morötterna eller tillsätt 1 liten bit rotselleri.
Frys in:
Ruladerna går utmärkt att rosta. Om du har köpt kött till specialpris kan du gärna laga stor sats och frysa in en del. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 4 - 5 månader.
NÖTRULADER MED SENAP
Av tunna skivor nötinnanlår lagar du de här läckra ruladerna med en fin fyllning av senap, hackat ägg och skinka. Såsen med både morötter och smålök blir särskilt god och gör dessutom rätten dryg.
4 portioner
4 tunna skivor innanlår av nöt
(som till lövbiff)
1½ msk smör eller margarin
3 dl vatten
½ tsk salt
några vitpepparkorn
Fyllning:
1 hårdkokt hackat ägg
50 g rökt skinka i tärningar
1 msk senap, gärna fransk
2 msk hackad persilja
1 krm vitpeppar
2 - 3 morötter
ca 250 g smålök
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
Lägg köttskivorna på ett skärbräde. Dela dem om de är mycket stora.
Gör fyllningen. Blanda ägg, skinka, senap, persilja och peppar. Lägg en klick på varje köttskiva. Rulla ihop till rulader och fäst med tandpetare eller bind om med krympt bomullsgarn. Bryn matfettet i en gryta och bryn ruladerna väl runt om. Häll på vatten och tillsätt salt och vitpeppar. Låt köttet sjuda upp och sakta eftersteka ca 10 minuter.
Skala under tiden morötter och lök. Skiva morötterna. Bryn morötter och lök i matfett och tillsätt i grytan. Låt sakta eftersteka ca 20 minuter eller tills köttet är mört och morötter och lök känns mjuka.
Blanda samman matfett och mjöl och klicka ned i grytan. Rör om väl och låt sjuda ca 15 minuter. Smaksätt såsen med mer kryddor. Servera med kokt potatis eller potatismos.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att eftersteka
Festligare:
Blanda 4 msk leverpastej med ca 75 g finhackade champinjoner och 1 tsk råriven lök. Fyll ruladerna med detta. Bryn dem som i vårt recept. Uteslut morötter och lök och tillsätt i stället 150 g skivade smörfrästa champinjoner i grytan från början. Späd med litet vatten och grädde och låt allt eftersteka tills köttet är mört. Red ev av såsen med 1 msk vetemjöl utrört i litet grädde.
Variation:
Lägg enbart en liten bit rökt skinka i varje rulad. Bryn ruladerna som i vårt recept. Tillsätt 2 strimlade purjolökar i stället för morötter och smålök. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Ju tjockare skivor kött du väljer, desto längre blir stektiden för ruladerna. Men efterstek aldrig kött för länge, då blir det torrt, trådigt och smaklöst.
Genom att du bryner grönsakerna till rätten får såsen en kraftig, mustig smak.
Ta bort tandpetarna eller snörena från ruladerna innan du serverar dem.
Tips och idéer:
På vissa håll kan du köpa rensad, förvälld smålök djupfryst. Det är en verklig bekvämvara. Löken behöver då bara brynas och sedan läggas ned i grytan. Du slipper att spilla tårar när du skalar löken.
Du kan använda syltlök till rätten om du vill. Men kom då ihåg att syltlöken har kraftig smak, så minska mängden till 1 liten burk syltlök. Öka då gärna morötterna eller tillsätt 1 liten bit rotselleri.
Frys in:
Ruladerna går utmärkt att rosta. Om du har köpt kött till specialpris kan du gärna laga stor sats och frysa in en del. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 4 - 5 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar