tisdag 14 januari 2014

Dagens recept: Curryfisk i ugn

DAGENS RECEPT 14-01-14

CURRYFISK I UGN

Så här enkelt kan det lagas och så gott kan det bli. Lägg stora, jämna skivor av torsk på ett ugnssäkert fat och koka dem i ugnen med litet curry som smaksättning. Gör sedan sås på det goda fiskspadet.

4 portioner

4 stora skivor färsk torsk, ca 1 kg
2 msk smör eller margarin
½ tsk salt
½ tsk curry
ca 1½ dl vatten
1 lagerblad

Sås:
2 msk finhackad gul lök eller schalottenlök
1 msk smör eller margarin
1 tsk curry
2 msk vetemjöl
ca 2 dl fiskspad
ca 2 dl kaffegrädde
ev salt

4 ringar grön paprika


Skölj hastigt av fiskskivorna. Smörj ett ugnssäkert fat och lägg fisken på fatet. Blanda salt och curry och strö det över fisken. Klicka på resten av matfettet. Häll på vatten och lägg på lagerbladet.

Täck fatet med aluminiumfolie. Koka fisken i ugn vid från början 175° ca 15 minuter. Öka värmen till 200° och låt fisken koka ytterligare ca 10 minuter eller tills den är mjölkvit och fast. Koktiden beror på tjockleken på skivorna.

Häll försiktigt av fiskspadet till sås och håll fisken varm medan du gör såsen.

Fräs upp löken i en tjockbottnad kastrull. Strö över curryn och låt den fräsa några minuter. Dofta över mjölet och rör om. Späd med det varma fiskspadet och grädden, litet i sänder, till en slät sås. Låt den sjuda ca 5 minuter och smaksätt såsen.

Ta ut fisken ur ugnen och lägg på paprikaringarna. Servera genast med såsen och kokt potatis.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka i ugnen


Enklare:
Vänd fiskskivorna i en blandning av salt och curry. Fräs upp 1 finhackad grön paprika och 1 finhackad gul lök i litet matfett i en stekpanna. Det får inte bli brunt. Lägg blandningen på ett smort ugnssäkert fat. Lägg på fiskskivorna. Vispa ur pannan med lite vatten. Häll skyn över fisken. Koka i ugn under aluminiumfolie ca 25 minuter tills fisken är vit och fast. Servera genast direkt ur fatet.

Variation:
Använd torskfiléer i stället för torsk i skivor. Beräkna då ca 650 g fiskfilé till 4 personer. Lägg filéerna, gärna dubbelvikta, på ett smort ugnssäkert fat. Krydda som i vårt recept. Gör såsen och häll den över fisken på fatet. Strö över finhackad grön paprika. Bjud gärna kokt ris till.

Kom ihåg:
Passa fisken noga så att den inte blir överkokt, då blir den torr och smaklös. Fisken ska precis bli vit och fast, den kan gärna vara lätt rosa vid benen.

Om du kokar torskskivorna med ben som i vårt recept är det bäst att servera såsen separat till. Det kan annars vara besvärligt att plocka bort benen när du ska äta fisken. Kokar du fiskfiléer går det fint att hälla såsen över.

Tips och idéer:
Torsk är mager och fin fisk som vi gärna kunde äta mer av (på 80-talet hotades den inte av utfiskning, Bellas anm.). Fisk ger oss viktiga vitaminer och mineralämnen. Feta fiskar innehåller dessutom omättat fett som anses bättre för oss än mättat.

Fiskrester kan du använda i en sallad med litet kokt ris. Gör en sås på gräddfil som du smaksätter med senap eller curry.

Frys in:
Om du kan köpa torsk till specialpris är det klokt att köpa rikligt och sedan frysa in. Skiva fisken. Lägg den med folie eller smörpapper emellan och gör ett eller flera tunna paket av skivorna. Då går de snabbare att tina. Förpacka väl i tätt emballage. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar