onsdag 15 januari 2014

Dagens recept: Nyårsbål

DAGENS RECEPT 14-01-15

NYÅRSBÅL

Välj gärna en sprudlande ljus dryck som nyårsbål som motsats till den tyngre julglöggen. Och tillsätt mineralvattnet precis när bålen ska serveras, då bubblar den friskt och härligt.

8 - 10 portioner, ca 4 l bål

2 flaskor torrt vitt vin
6 flaskor citronlemonad
2 kiwifrukter
1 - 2 msk konjak
1 pkt djupfrysta jordgubbar, ca 280 g
2 flaskor mineralvatten
is


Häll det vita vinet i en serveringsskål och tillsätt citronlemonaden. Skala och skiva kiwifrukterna och lägg i dem. Tillsätt konjaken och låt bålen stå kallt. Lägg i serveringsögonblicket i de knappt tinade jordgubbarna. Häll i mineralvattnet och gärna också krossad is.

Servera genast.

Ca 10 minuter att tillaga


Variation:
En honungsbål är ett alkoholfritt alternativ till nyårsbål, som många uppskattar. Bålen blir inte helt klar utan något grumlig av honungen.

Ca 4 l bål

10 msk honung
2 dl vatten
2 l grapefruktjuice
4 flaskor citronlemonad
2 flaskor mineralvatten
citronskivor
gurkskivor
is

Lös upp honungen i varmt vatten och häll upp blandningen i en skål. Blanda i övriga ingredienser precis när bålen ska serveras. Du kan använda ananas- eller apelsinjuice i stället för grapefruktjuice.

Kom ihåg:
Du kan använda olika typer av vin till en bål, men gör den inte för stark! Genom att du blandar i lemonad och vatten känns alkoholen inte så stark och det kan vara bedrägligt. Och välj alltid ett alkoholfritt vin som bas i bålen om du vet att gästerna är bilburna.

Tips och idéer:
Trevliga och färgsprakande iskuber får du om du först lägger en jordgubbe, ett körsbär eller ett par hallon i islådans olika fack. Häll sedan på vatten och frys in som vanligt. Du kan också lägga i 1 skiva kiwifrukt eller en liten klyfta konserverad persika eller aprikos.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar