DAGENS RECEPT 14-01-15
NYÅRSBÅL
Välj gärna en sprudlande ljus dryck som nyårsbål som motsats till den tyngre julglöggen. Och tillsätt mineralvattnet precis när bålen ska serveras, då bubblar den friskt och härligt.
8 - 10 portioner, ca 4 l bål
2 flaskor torrt vitt vin
6 flaskor citronlemonad
2 kiwifrukter
1 - 2 msk konjak
1 pkt djupfrysta jordgubbar, ca 280 g
2 flaskor mineralvatten
is
Häll det vita vinet i en serveringsskål och tillsätt citronlemonaden. Skala och skiva kiwifrukterna och lägg i dem. Tillsätt konjaken och låt bålen stå kallt. Lägg i serveringsögonblicket i de knappt tinade jordgubbarna. Häll i mineralvattnet och gärna också krossad is.
Servera genast.
Ca 10 minuter att tillaga
Variation:
En honungsbål är ett alkoholfritt alternativ till nyårsbål, som många uppskattar. Bålen blir inte helt klar utan något grumlig av honungen.
Ca 4 l bål
10 msk honung
2 dl vatten
2 l grapefruktjuice
4 flaskor citronlemonad
2 flaskor mineralvatten
citronskivor
gurkskivor
is
Lös upp honungen i varmt vatten och häll upp blandningen i en skål. Blanda i övriga ingredienser precis när bålen ska serveras. Du kan använda ananas- eller apelsinjuice i stället för grapefruktjuice.
Kom ihåg:
Du kan använda olika typer av vin till en bål, men gör den inte för stark! Genom att du blandar i lemonad och vatten känns alkoholen inte så stark och det kan vara bedrägligt. Och välj alltid ett alkoholfritt vin som bas i bålen om du vet att gästerna är bilburna.
Tips och idéer:
Trevliga och färgsprakande iskuber får du om du först lägger en jordgubbe, ett körsbär eller ett par hallon i islådans olika fack. Häll sedan på vatten och frys in som vanligt. Du kan också lägga i 1 skiva kiwifrukt eller en liten klyfta konserverad persika eller aprikos.
NYÅRSBÅL
Välj gärna en sprudlande ljus dryck som nyårsbål som motsats till den tyngre julglöggen. Och tillsätt mineralvattnet precis när bålen ska serveras, då bubblar den friskt och härligt.
8 - 10 portioner, ca 4 l bål
2 flaskor torrt vitt vin
6 flaskor citronlemonad
2 kiwifrukter
1 - 2 msk konjak
1 pkt djupfrysta jordgubbar, ca 280 g
2 flaskor mineralvatten
is
Häll det vita vinet i en serveringsskål och tillsätt citronlemonaden. Skala och skiva kiwifrukterna och lägg i dem. Tillsätt konjaken och låt bålen stå kallt. Lägg i serveringsögonblicket i de knappt tinade jordgubbarna. Häll i mineralvattnet och gärna också krossad is.
Servera genast.
Ca 10 minuter att tillaga
Variation:
En honungsbål är ett alkoholfritt alternativ till nyårsbål, som många uppskattar. Bålen blir inte helt klar utan något grumlig av honungen.
Ca 4 l bål
10 msk honung
2 dl vatten
2 l grapefruktjuice
4 flaskor citronlemonad
2 flaskor mineralvatten
citronskivor
gurkskivor
is
Lös upp honungen i varmt vatten och häll upp blandningen i en skål. Blanda i övriga ingredienser precis när bålen ska serveras. Du kan använda ananas- eller apelsinjuice i stället för grapefruktjuice.
Kom ihåg:
Du kan använda olika typer av vin till en bål, men gör den inte för stark! Genom att du blandar i lemonad och vatten känns alkoholen inte så stark och det kan vara bedrägligt. Och välj alltid ett alkoholfritt vin som bas i bålen om du vet att gästerna är bilburna.
Tips och idéer:
Trevliga och färgsprakande iskuber får du om du först lägger en jordgubbe, ett körsbär eller ett par hallon i islådans olika fack. Häll sedan på vatten och frys in som vanligt. Du kan också lägga i 1 skiva kiwifrukt eller en liten klyfta konserverad persika eller aprikos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar