DAGENS RECEPT 14-01-16
JANSSONS FRESTELSE
En rätt som Janssons frestelse är alltid lika uppskattad och populär närhelst du bjuder på den. Det är en bra rätt att laga flera av på en gång och förvara i frysen, där håller den sig fint under lång tid.
4 portioner
Ca 1 kg potatis
3 gula eller röda lökar
ca 175 g ansjovisfiléer
(1 stor eller 2 mindre burkar)
litet nymald vit- eller svartpeppar
2 msk smör eller margarin
ca 3 dl grädde
Skala potatisen och skär den i jämna strimlor. Skala och strimla löken.
Smörj en ugnssäker form. Lägg först ett lager potatisstrimlor i botten. Lägg på ett lager lök och några ansjovisfiléer. Krydda. Lägg på mer potatis, lök och ansjovis. Du ska ha potatisstrimlor överst. Klicka på litet matfett och häll över ansjovisspadet.
Grädda rätten i ugn vid 200° ca 20 minuter. Häll då på grädden. Öka värmen till 225° och grädda rätten ytterligare ca 25 minuter eller tills grädden kokat in, potatisen mjuknat och rätten fått fin färg.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Snabbare:
Något mosigare i konsistensen blir rätten (men den går fortare att göra) om du råriver potatis och lök och varvar i den smorda formen med ansjovis. Häll på grädden genast och grädda vid 225° ca 30 minuter.
Annorlunda:
Varva potatis och lök med rensade filéer av böckling i stället för ansjovis. Grädda som i vårt recept. Du kan byta ut grädden mot gräddfil eller crème fraîche. Fräs löken mjuk i litet matfett först innan du varvar den i formen med potatis och ansjovis. Rätten får då mildare smak.
Kom ihåg:
Om du vill ha en riktigt snabblagad rätt med "Jansson-smak" kan du fräsa alla ingredienserna i matfett i en stekpanna ovanpå spisen. Börja med att fräsa löken mjuk. Tillsätt sedan potatis och låt den få lätt färg och mjukna. Sätt till sist till ansjovisfiléerna med sitt spad samt litet grädde, ca 1½ dl. Låt allt fräsa samman. Servera med stekta ägg och inlagd gurka eller ättiksgurka. Det tar inte mer än ca 15 minuter att laga denna rätt på spisen.
Tips och idéer:
När du väljer formar och andra kärl av keramik för matlagningsändamål måste du noga kontrollera att materialet inte har för höga blyhalter. Som regel finns en märkning eller deklaration på kärlet, som talar om att det är blyfritt. Om du köpt formar och dylikt utomlands bör du vara vaksam och inte servera sura, syrliga eller andra starka varor ur dem för ofta.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in Janssons frestelse. Grädda rätten färdig i aluminiumformar, som den både kan frysas och sedan värmas i. Förslut väl när rätten är helt kall. Förvaringstid ca 6 månader.
JANSSONS FRESTELSE
En rätt som Janssons frestelse är alltid lika uppskattad och populär närhelst du bjuder på den. Det är en bra rätt att laga flera av på en gång och förvara i frysen, där håller den sig fint under lång tid.
4 portioner
Ca 1 kg potatis
3 gula eller röda lökar
ca 175 g ansjovisfiléer
(1 stor eller 2 mindre burkar)
litet nymald vit- eller svartpeppar
2 msk smör eller margarin
ca 3 dl grädde
Skala potatisen och skär den i jämna strimlor. Skala och strimla löken.
Smörj en ugnssäker form. Lägg först ett lager potatisstrimlor i botten. Lägg på ett lager lök och några ansjovisfiléer. Krydda. Lägg på mer potatis, lök och ansjovis. Du ska ha potatisstrimlor överst. Klicka på litet matfett och häll över ansjovisspadet.
Grädda rätten i ugn vid 200° ca 20 minuter. Häll då på grädden. Öka värmen till 225° och grädda rätten ytterligare ca 25 minuter eller tills grädden kokat in, potatisen mjuknat och rätten fått fin färg.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda
Snabbare:
Något mosigare i konsistensen blir rätten (men den går fortare att göra) om du råriver potatis och lök och varvar i den smorda formen med ansjovis. Häll på grädden genast och grädda vid 225° ca 30 minuter.
Annorlunda:
Varva potatis och lök med rensade filéer av böckling i stället för ansjovis. Grädda som i vårt recept. Du kan byta ut grädden mot gräddfil eller crème fraîche. Fräs löken mjuk i litet matfett först innan du varvar den i formen med potatis och ansjovis. Rätten får då mildare smak.
Kom ihåg:
Om du vill ha en riktigt snabblagad rätt med "Jansson-smak" kan du fräsa alla ingredienserna i matfett i en stekpanna ovanpå spisen. Börja med att fräsa löken mjuk. Tillsätt sedan potatis och låt den få lätt färg och mjukna. Sätt till sist till ansjovisfiléerna med sitt spad samt litet grädde, ca 1½ dl. Låt allt fräsa samman. Servera med stekta ägg och inlagd gurka eller ättiksgurka. Det tar inte mer än ca 15 minuter att laga denna rätt på spisen.
Tips och idéer:
När du väljer formar och andra kärl av keramik för matlagningsändamål måste du noga kontrollera att materialet inte har för höga blyhalter. Som regel finns en märkning eller deklaration på kärlet, som talar om att det är blyfritt. Om du köpt formar och dylikt utomlands bör du vara vaksam och inte servera sura, syrliga eller andra starka varor ur dem för ofta.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in Janssons frestelse. Grädda rätten färdig i aluminiumformar, som den både kan frysas och sedan värmas i. Förslut väl när rätten är helt kall. Förvaringstid ca 6 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar