DAGENS RECEPT 14-01-17
GRÖNA FRIKADELLER
De här frikadellerna blir särskilt goda och nyttiga eftersom vi har blandat i rikligt med hackad persilja och strimlad purjolök. Det ger fint tillskott av vitaminer. Servera dem med antingen tomat- eller ostsås.
Ca 30 stora frikadeller
500 g fläskfärs
1 dl vetemjöl
ca 3 dl mjölk
1 ägg
1½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 krm riven muskot
1 msk råriven lök
drygt 1 dl finhackad persilja
ca 1 dl fint strimlad purjolök
Till kokning:
ca 3/4 l vatten
1 tsk salt
Lägg fläskfärsen i en skål. Låt vetemjölet svälla i litet av mjölken. Tillsätt ägg, salt, vitpeppar, muskot och riven lök till färsen. Rör ned vetemjölsblandningen och späd sedan med mjölk till en ganska lös färs. Låt den stå i kylskåpet ca 30 minuter.
Ta ut färsen och blanda ned det finhackade gröna. Rör in det ordentligt i färsen. Forma färsen till jämna, banska stora bullar. Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull. Lägg ned några bullar åt gången och låt dem sakta sjuda ca 10 minuter. Vänd dem efter halva koktiden.
Ta upp dem efterhand och koka sedan nästa omgång. Håll frikadellerna varma medan du gör såsen (se nedan).
Bjud frikadellerna med kokt ris, pasta eller kokt potatis och bjud såsen till.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter/omgång att koka
Variation:
Uteslut persilja och purjolök och blanda i stället ned drygt 1½ dl rårivna morötter i färsen. Minska något på mjölkmängden då morötter ger ifrån sig vätska. I övrigt som i vårt recept.
Tomatsås:
Fräs upp 1 finhackad gul lök i litet matfett i en tjockbottnad kastrull. Rör ned 1 dryg msk vetemjöl och rör om väl. Tillsätt 1 burk (400 g) skalade tomater med spad. Dela tomaterna med en träsked. Smaksätt med 1 - 2 tsk torkad basilika och ev litet salt och vitpeppar. Låt såsen koka ihop ca 15 minuter.
Ostsås:
Smält 2 msk smör eller margarin i en tjockbottnad kastrull. Dofta över 2 msk vetemjöl och rör om väl. Späd med ca 3 dl av kokspadet från frikadellerna. Tillsätt ca 1 dl grädde och låt såsen koka ca 5 minuter. Rör då ned 1½ dl riven, stark ost och låt den smälta i såsen.
Kom ihåg:
När du blandar en färs med flera hackade eller rivna ingredienser bör du se till att allt är finrivet och jämnt. Om du har för stora bitar av t ex lök i färsen faller den lätt isär när du steker eller kokar bullar eller biffar av den. Arbeta in det rivna väl.
Lägg alltid bara ett lager frikadeller i kokvattnet när du kokar dem. De får inte ligga ovanpå varandra i lager.
Tips och idéer:
Om du har en eller ett par äggvitor i kylskåpet kan du blanda ned dem i färsen i stället för ett helt ägg. Färsen blir mycket jämn och smidig med enbart äggvitor.
Du kan hälla smeten enligt vårt recept i en smord och lätt mjölad kransform i stället för att göra frikadeller. Grädda färsen i vattenbad antingen i ugn vid 175° ca 1 timme eller i stor djup panna i vattenbad ovanpå spisen ca 45 minuter.
Frys in:
Frikadeller går fint att frysa in. Lägg dem antingen i tjocka fryspåsar av plast eller i burkar med tättslutande lock. Förslut väl. Förvaringstid ca 2 månader.
GRÖNA FRIKADELLER
De här frikadellerna blir särskilt goda och nyttiga eftersom vi har blandat i rikligt med hackad persilja och strimlad purjolök. Det ger fint tillskott av vitaminer. Servera dem med antingen tomat- eller ostsås.
Ca 30 stora frikadeller
500 g fläskfärs
1 dl vetemjöl
ca 3 dl mjölk
1 ägg
1½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 krm riven muskot
1 msk råriven lök
drygt 1 dl finhackad persilja
ca 1 dl fint strimlad purjolök
Till kokning:
ca 3/4 l vatten
1 tsk salt
Lägg fläskfärsen i en skål. Låt vetemjölet svälla i litet av mjölken. Tillsätt ägg, salt, vitpeppar, muskot och riven lök till färsen. Rör ned vetemjölsblandningen och späd sedan med mjölk till en ganska lös färs. Låt den stå i kylskåpet ca 30 minuter.
Ta ut färsen och blanda ned det finhackade gröna. Rör in det ordentligt i färsen. Forma färsen till jämna, banska stora bullar. Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull. Lägg ned några bullar åt gången och låt dem sakta sjuda ca 10 minuter. Vänd dem efter halva koktiden.
Ta upp dem efterhand och koka sedan nästa omgång. Håll frikadellerna varma medan du gör såsen (se nedan).
Bjud frikadellerna med kokt ris, pasta eller kokt potatis och bjud såsen till.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter/omgång att koka
Variation:
Uteslut persilja och purjolök och blanda i stället ned drygt 1½ dl rårivna morötter i färsen. Minska något på mjölkmängden då morötter ger ifrån sig vätska. I övrigt som i vårt recept.
Tomatsås:
Fräs upp 1 finhackad gul lök i litet matfett i en tjockbottnad kastrull. Rör ned 1 dryg msk vetemjöl och rör om väl. Tillsätt 1 burk (400 g) skalade tomater med spad. Dela tomaterna med en träsked. Smaksätt med 1 - 2 tsk torkad basilika och ev litet salt och vitpeppar. Låt såsen koka ihop ca 15 minuter.
Ostsås:
Smält 2 msk smör eller margarin i en tjockbottnad kastrull. Dofta över 2 msk vetemjöl och rör om väl. Späd med ca 3 dl av kokspadet från frikadellerna. Tillsätt ca 1 dl grädde och låt såsen koka ca 5 minuter. Rör då ned 1½ dl riven, stark ost och låt den smälta i såsen.
Kom ihåg:
När du blandar en färs med flera hackade eller rivna ingredienser bör du se till att allt är finrivet och jämnt. Om du har för stora bitar av t ex lök i färsen faller den lätt isär när du steker eller kokar bullar eller biffar av den. Arbeta in det rivna väl.
Lägg alltid bara ett lager frikadeller i kokvattnet när du kokar dem. De får inte ligga ovanpå varandra i lager.
Tips och idéer:
Om du har en eller ett par äggvitor i kylskåpet kan du blanda ned dem i färsen i stället för ett helt ägg. Färsen blir mycket jämn och smidig med enbart äggvitor.
Du kan hälla smeten enligt vårt recept i en smord och lätt mjölad kransform i stället för att göra frikadeller. Grädda färsen i vattenbad antingen i ugn vid 175° ca 1 timme eller i stor djup panna i vattenbad ovanpå spisen ca 45 minuter.
Frys in:
Frikadeller går fint att frysa in. Lägg dem antingen i tjocka fryspåsar av plast eller i burkar med tättslutande lock. Förslut väl. Förvaringstid ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar