DAGENS RECEPT 14-01-18
GRÖNSAKSGRATÄNG MED BACON
Lättlagad, festlig och verkligt god är den här grönsaksgratängen med frasigt täcke av bacon och ost, som smälter samman till en knaprig yta. Den är snabblagad och lätt att variera.
4 portioner
Ca 800 g blandade färska grönsaker
6 dl vatten
½ tsk salt
Gratinering:
6 skivor bacon
3 dl grovt riven ost, t ex Herrgård
eller Grevé
Ansa och skölj de grönsaker du valt, t ex morötter, blomkål, ärter, selleri, palsternacka, vitkål. Skär grönsakerna i mindre bitar eller skivor.
Koka upp vatten och salt. Förväll grönsakerna ca 10 minuter. Låt dem rinna av och spara kokspadet till soppa eller liknande. Lägg de avrunna grönsakerna på ett smort, ugnssäkert fat. Dela baconskivorna mitt itu och lägg dem över grönsakerna. Strö över osten.
Gratinera i ugn vid 250° ca 12 minuter om grönsakerna ännu är varma och vid 225° om de hunnit kallna. Då måste de bli varma först. Öka tiden till ca 20 minuter. Gratinera tills osten och baconet smält samman till ett täcke med läcker gulbrun färg. Servera gratängen genast.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 12 minuter att gratinera
Snabbare:
Välj djupfrysta blandade grönsaker i stället. Beräkna då 1 stort paket, ca 600 g, grönsaker. Förväll dem enligt anvisningen på förpackningen, ca 5 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av. I övrigt enligt vårt recept.
Billigare:
Uteslut baconet och klicka i stället 1 - 2 msk smält smör eller margarin över grönsakerna. Strö över ca 2 dl riven ost. Gratinera som i vårt recept.
Festligare:
Gratinera grönsakerna med ett sufflétäcke av majonnäs och äggvitor. Förbered grönsakerna som i vårt recept och lägg dem på smort fat. Blanda samman 1½ dl majonnäs med 3 äggulor och 1 msk senap. Vispa äggvitorna till mycket hårt skum. Vänd försiktigt ned dem i majonnäsen. Bred sufflémassan över grönsakerna och gratinera som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan gratinera rester av kokta grönsaker som i vårt recept. Värm dem gärna först och följ i övrigt vårt recept.
Ställ fatet med grönsakerna i övre delen av ugnen, om grönsakerna ännu är varma. Har de hunnit kallna bör du ställa fatet mitt i ugnen. Har du ugn med grillelement gratinerar du högst upp och bara så länge att osten och baconet smält samman, 5 - 7 minuter.
Du kan använda smältost att gratinera med. Klicka den jämnt över fatet ovanpå baconskivorna. Ytan blir inte lika frasig som med vanlig riven ost.
Tips och idéer:
Om du vill ha extra smak på grönsaksgratängen kan du krydda den med antingen ! tsk söndersmulad timjan eller 1 - 2 kryddmått oregano eller citronmeliss. Strö kryddorna över grönsakerna innan du lägger på baconskivorna.
Du kan använda riven kryddost till gratinering, då får du kryddorna "gratis" till gratängen.
GRÖNSAKSGRATÄNG MED BACON
Lättlagad, festlig och verkligt god är den här grönsaksgratängen med frasigt täcke av bacon och ost, som smälter samman till en knaprig yta. Den är snabblagad och lätt att variera.
4 portioner
Ca 800 g blandade färska grönsaker
6 dl vatten
½ tsk salt
Gratinering:
6 skivor bacon
3 dl grovt riven ost, t ex Herrgård
eller Grevé
Ansa och skölj de grönsaker du valt, t ex morötter, blomkål, ärter, selleri, palsternacka, vitkål. Skär grönsakerna i mindre bitar eller skivor.
Koka upp vatten och salt. Förväll grönsakerna ca 10 minuter. Låt dem rinna av och spara kokspadet till soppa eller liknande. Lägg de avrunna grönsakerna på ett smort, ugnssäkert fat. Dela baconskivorna mitt itu och lägg dem över grönsakerna. Strö över osten.
Gratinera i ugn vid 250° ca 12 minuter om grönsakerna ännu är varma och vid 225° om de hunnit kallna. Då måste de bli varma först. Öka tiden till ca 20 minuter. Gratinera tills osten och baconet smält samman till ett täcke med läcker gulbrun färg. Servera gratängen genast.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 12 minuter att gratinera
Snabbare:
Välj djupfrysta blandade grönsaker i stället. Beräkna då 1 stort paket, ca 600 g, grönsaker. Förväll dem enligt anvisningen på förpackningen, ca 5 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av. I övrigt enligt vårt recept.
Billigare:
Uteslut baconet och klicka i stället 1 - 2 msk smält smör eller margarin över grönsakerna. Strö över ca 2 dl riven ost. Gratinera som i vårt recept.
Festligare:
Gratinera grönsakerna med ett sufflétäcke av majonnäs och äggvitor. Förbered grönsakerna som i vårt recept och lägg dem på smort fat. Blanda samman 1½ dl majonnäs med 3 äggulor och 1 msk senap. Vispa äggvitorna till mycket hårt skum. Vänd försiktigt ned dem i majonnäsen. Bred sufflémassan över grönsakerna och gratinera som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan gratinera rester av kokta grönsaker som i vårt recept. Värm dem gärna först och följ i övrigt vårt recept.
Ställ fatet med grönsakerna i övre delen av ugnen, om grönsakerna ännu är varma. Har de hunnit kallna bör du ställa fatet mitt i ugnen. Har du ugn med grillelement gratinerar du högst upp och bara så länge att osten och baconet smält samman, 5 - 7 minuter.
Du kan använda smältost att gratinera med. Klicka den jämnt över fatet ovanpå baconskivorna. Ytan blir inte lika frasig som med vanlig riven ost.
Tips och idéer:
Om du vill ha extra smak på grönsaksgratängen kan du krydda den med antingen ! tsk söndersmulad timjan eller 1 - 2 kryddmått oregano eller citronmeliss. Strö kryddorna över grönsakerna innan du lägger på baconskivorna.
Du kan använda riven kryddost till gratinering, då får du kryddorna "gratis" till gratängen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar