fredag 24 januari 2014

Dagens recept: Varma bananer med jordgubbssås

DAGENS RECEPT 14-01-24

VARMA BANANER MED JORDGUBBSSÅS

Ugnsbakade bananer blir en fin och spännande smakupplevelse. De är otroligt lätta att laga till - du sätter bara in dem i varm ugn och låter dem stå tills skalet har blivit svart. En jordgubbssås smakar friskt till.

4 portioner

4 jämnstora bananer

Jordgubbssås:
1 pkt djupfrysta jordgubbar, ca 280 g
2 - 3 msk socker
1 msk punsch

50 g mörk blockchoklad


Lägg bananerna på en liten plåt eller långpanna. Sätt in dem i ugn vid 200°. Låt dem baka i ugnen tills de är alldeles svarta - tiden varierar med mognadsgrad. 10 - 15 minuter brukar vara tillräckligt. Vänd dem en gång under bakningen.

Gör såsen under tiden. Mosa jordgubbarna med elvisp eller i mixer. Tillsätt socker, men endast om jordgubbarna är osockrade. Smaksätt såsen med punsch och smält blockchokladen.

Ta ut bananerna ur ugnen. Lägg upp dem på portionstallrikar och skala dem antingen helt eller "öppna" bara skalet. Ringla över litet blockchoklad och servera bananerna med jordgubbssåsen.

Ca 15 minuter att tillaga
10 - 15 minuter i ugnen


Snabbare:
Skala bananerna. Stek dem i smör i en stekpanna tills de blivit genomvarma, fått lätt färg och är mjuka. Strö över 2 msk farin och gärna 1 dl apelsinjuice eller nypressad apelsinsaft. Servera bananerna direkt ur stekpannan med jordgubbssåsen. Uteslut den smälta blockchokladen.

Annorlunda:
Gör såsen av 1 litet pkt djupfrysta jordgubbar och 1 liten burk konserverade persikor. Mosa allt med elvisp eller i mixer. Smaksätt med punsch eller portvin. Servera såsen riktigt kall till de heta bananerna.

Kom ihåg:
Du kan grilla bananerna ute på sommaren om du ändå har grillen tänd. Tiden blir ungefär 15 minuter, men vänd dem då och då och låt dem inte komma för nära värmekällan.

Förvara bananer i rumstemperatur. Allra bäst är att förvara dem vid +13 - +17°. Lägg dem aldrig i kylskåp.

Om bananer får bruna fläckar på skalet betyder det bara att de är väl mogna och därför godare.

Bananer innehåller litet A-vitamin och litet C-vitamin och dessutom ganska mycket kalium.

Tips och idéer:
Du kan flambera bananer i en stekpanna, gärna av koppar, ovanpå spisen. Stek dem då först i smör. Häll över punsch och låt den bli genomhet. Tänd på och låt bananerna sjuda tills lågorna släckts.

Mer omogna bananer mognar snabbt och lätt om du låter dem ligga i rumstemperatur någon eller några dagar.







1 kommentar:

  1. Mmmm det lät verkligen gott! Jag hade aldrig tänkt på att punsch skulle passa till bananer

    SvaraRadera