lördag 25 januari 2014

Dagens recept: Nougatblancmangé

DAGENS RECEPT 14-01-25

NOUGATBLANCMANGÉ

Detta är en gammaldags härlig efterrätt som inte är svår att göra och som alltid blir både lyckad och uppskattad. Servera den ur portionsglas eller i stor skål och garnera gärna med frukt.

4 portioner

5 blad gelatin
4 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl vatten

Garnering:
konserverad eller färsk frukt


Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten minst 5 minuter. Vispa grädden till ganska fast skum. Hetta långsamt upp en torr stekpanna, lägg i sockret och låt det långsamt smälta och få fin brun färg. Rör hela tiden så att sockret inte bränns.

Ta stekpannan från värmen. Häll försiktigt ned vattnet i sockermassan. Häll längs kanterna på stekpannan och rör hela tiden. Ställ tillbaka stekpannan på värmen och rör tills allt blandat sig väl.

Krama ur gelatinbladen och smält dem i den heta sockerblandningen. Låt den svalna något. Häll ned sockerblandningen i grädden och häll upp rätten i skål/skålar. Ställ blancmangén i kylskåp ca 1 timme att stelna.

Garnera med färsk eller konserverad frukt.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme i kylskåp


Enklare:
Använd gelatinpulver i stället för gelatinblad till rätten. 1 tsk gelatinpulver motsvarar 1 blad gelatin.

Annorlunda:
Låt gelatinbladen ligga i vatten en stund. Vispa grädden till fast skum som i vårt recept. Smaksätt den ev med litet vaniljsocker. Smält 1 dl socker i en torr, het stekpanna. Tillsätt 1 dl grovt hackad mandel eller nötter. Häll genast upp blandningen på oljad plåt. Låt den stelna till en tunn kaka. Krossa eller stöt den sedan i mortel. Blanda ned sockerblandningen i grädden och tillsätt till sist gelatinbladen, som fått smälta i 1 msk varmt vatten. I övrigt enligt vårt recept.

Kom ihåg:
Blancmangéer kan smaksättas på många olika sätt och ger då helt skilda efterrätter. Pröva smält blockchoklad eller stark kakao, utrörd i litet vatten, eller kaffepulver eller snabbkaffe, som du löst upp i hett vatten. Du kan också tillsätta färsk eller konserverad frukt i tunna skivor eller små bitar. Gott är också att smaksätta med likör eller t ex sherry, madeira eller portvin.

Beräkna 1 blad gelatin per dl vätska för ett gelé. Vill du att geléet ska gå att stjälpa upp bör du öka gelatinmängden till 1½ blad per dl vätska.

Tips och idéer:
Det är viktigt att du smälter gelatin på svag värme om du inte som i vårt recept kan lösa det direkt i den heta blandningen. Har du för kraftig värme förklistras gelatinet snabbt och fastnar på kanterna i kastrullen. Du kan lägga gelatinet i en liten skål och smälta det i vattenbad, om du vill vara riktigt säker på att lyckas.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar