DAGENS RECEPT 14-01-23
KNAPRIG MAKARONISALLAD
Det går utmärkt att använda makaroner i en sallad som stomme i kombination med grönsaker, rotsaker, kött, fågel, fisk eller skaldjur. Men kom ihåg att konsistensen på makaroner är mjuk, så blanda i något knaprigt för tänderna.
4 portioner
Ca 3 dl vanliga makaroner eller
4 dl snabbmakaroner
vatten, salt
2 morötter
1 purjolök
1 - 2 gröna paprikor
ev någon stjälk bladselleri
Sås:
2 msk chilisås
1 msk citronsaft
3 msk olja
oregano
basilika
italiensk salladskrydda
Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull. Beräkna 2 l vatten och ½ msk salt. Lägg i makaronerna och koka dem precis mjuka. Koktid för vanliga makaroner är ca 8 minuter, för snabbmakaroner ca 3 minuter. Häll av vattnet och spola snabbt av makaronerna med kallt vatten. Låt dem rinna av väl.
Skölj och ansa grönsakerna. Råriv morötterna, strimla purjolöken fint, strimla paprikan men ta först bort alla kärnor.
Blanda samman salladssåsen och krydda den ordentligt. Lägg makaronerna i en skål. Lägg på grönsakerna och strö gärna över litet oregano. Bjud salladssåsen till.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Du får en kraftigare smak på salladen om du blandar de varma makaronerna, när de precis runnit av, med salladssåsen. Låt dem då stå och dra minst 30 minuter. Lägg på grönsakerna och servera salladen. Blanda den vid bordet.
En krämigare sås till salladen får du om du blandar 2 - 2½ dl gräddfil med 3 msk lättmajonnäs. Smaksätt den med antingen 3 msk chilisås eller 2 msk senap och litet italiensk salladskrydda. Bjud såsen till salladen.
Blanda gärna ned rester av rökt fisk, kassler, rökt skinka eller korv i salladen, det ger den en ännu mer pikant smak.
Kom ihåg:
Makaroner, spaghetti och annan pasta ska alltid kokas i rikligt med vatten i en rymlig kastrull. De ska inte heller kokas för länge utan bara så att de erbjuder tuggmotstånd (al dente). Lämna aldrig kastrullen på spisen utan tillsyn, då kan makaronerna eller pastan bli alldeles för kokta och därmed också klistriga och för mjuka.
Både makaroner och annan pasta är relativt billiga och dessutom lättlagade så de försvarar väl sin plats i det moderna hushållet.
Paprika är en härlig grönsak som tillför inte bara spänst och tuggmotstånd till den här salladen, utan också förhöjer näringsvärdet. Den är särskilt rik på vitamin C.
Tips och idéer:
Någon msk olja i kokvattnet gör att makaroner eller spaghetti inte klistrar ihop under kokningen.
Makaroner och pasta ska alltid koka häftigt och utan lock.
En vitlöksklyfta ger en fin aromatisk smak åt vår tomatdressing. Snitta klyftan lätt och låt den dra i såsen en stund.
KNAPRIG MAKARONISALLAD
Det går utmärkt att använda makaroner i en sallad som stomme i kombination med grönsaker, rotsaker, kött, fågel, fisk eller skaldjur. Men kom ihåg att konsistensen på makaroner är mjuk, så blanda i något knaprigt för tänderna.
4 portioner
Ca 3 dl vanliga makaroner eller
4 dl snabbmakaroner
vatten, salt
2 morötter
1 purjolök
1 - 2 gröna paprikor
ev någon stjälk bladselleri
Sås:
2 msk chilisås
1 msk citronsaft
3 msk olja
oregano
basilika
italiensk salladskrydda
Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull. Beräkna 2 l vatten och ½ msk salt. Lägg i makaronerna och koka dem precis mjuka. Koktid för vanliga makaroner är ca 8 minuter, för snabbmakaroner ca 3 minuter. Häll av vattnet och spola snabbt av makaronerna med kallt vatten. Låt dem rinna av väl.
Skölj och ansa grönsakerna. Råriv morötterna, strimla purjolöken fint, strimla paprikan men ta först bort alla kärnor.
Blanda samman salladssåsen och krydda den ordentligt. Lägg makaronerna i en skål. Lägg på grönsakerna och strö gärna över litet oregano. Bjud salladssåsen till.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Du får en kraftigare smak på salladen om du blandar de varma makaronerna, när de precis runnit av, med salladssåsen. Låt dem då stå och dra minst 30 minuter. Lägg på grönsakerna och servera salladen. Blanda den vid bordet.
En krämigare sås till salladen får du om du blandar 2 - 2½ dl gräddfil med 3 msk lättmajonnäs. Smaksätt den med antingen 3 msk chilisås eller 2 msk senap och litet italiensk salladskrydda. Bjud såsen till salladen.
Blanda gärna ned rester av rökt fisk, kassler, rökt skinka eller korv i salladen, det ger den en ännu mer pikant smak.
Kom ihåg:
Makaroner, spaghetti och annan pasta ska alltid kokas i rikligt med vatten i en rymlig kastrull. De ska inte heller kokas för länge utan bara så att de erbjuder tuggmotstånd (al dente). Lämna aldrig kastrullen på spisen utan tillsyn, då kan makaronerna eller pastan bli alldeles för kokta och därmed också klistriga och för mjuka.
Både makaroner och annan pasta är relativt billiga och dessutom lättlagade så de försvarar väl sin plats i det moderna hushållet.
Paprika är en härlig grönsak som tillför inte bara spänst och tuggmotstånd till den här salladen, utan också förhöjer näringsvärdet. Den är särskilt rik på vitamin C.
Tips och idéer:
Någon msk olja i kokvattnet gör att makaroner eller spaghetti inte klistrar ihop under kokningen.
Makaroner och pasta ska alltid koka häftigt och utan lock.
En vitlöksklyfta ger en fin aromatisk smak åt vår tomatdressing. Snitta klyftan lätt och låt den dra i såsen en stund.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar