DAGENS RECEPT 14-01-22
MUSTIG KÅLSOPPA
En mustig soppa smakar särskilt bra under kalla dagar och den här kålsoppan blir både god, mättande och billig. Inte för inte kallas soppor för sparmat, något att tänka på när kassan är skral.
4 portioner
1 1/4 l buljong (tärning eller pulver)
1 lagerblad
3 - 4 kryddpepparkorn
1 rejäl klyfta vitkål, ca 500 g
3 morötter
2 purjolökar
3 - 4 potatisar
1 bit rotselleri, ca 50 g
3 msk finhackad persilja
Koka upp buljongen med kryddorna. Skölj, ansa och skala alla rotsaker/grönsaker. Skär vitkålen i stora strimlor eller bitar. Skär morötterna i skivor, purjolöken i strimlor och potatisen i skivor. Strimla rotsellerit.
Lägg efterhand ned rotsaker/grönsaker i den kokande buljongen. Lägg lock på kastrullen och låt det hela sakta koka på jämn värme ca 30 minuter eller tills rotsakerna känns precis mjuka och genomkokta.
Häll upp soppan i soppskål och strö över persiljan. Servera soppan med ostsmörgåsar eller enbart med grovt bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att koka
Snabbare:
Betydligt snabbare går det om du strimlar eller råriver alla grönsakerna/rotsakerna fint och lägger ned dem i den kokande buljongen. Då blir soppan färdig på ca 15 minuter och buljongen gör den mustig nog trots att den kokar så kort tid. Genom att du finriver eller finstrimlar potatisen blir soppan simmig och fin.
Annorlunda:
Om du vill ha extra kraftig smak på soppan kan du koka den på en liten bit färskt eller rimmat bogfläsk, som du skär i bitar. Då behöver du inte använda buljong utan kan koka soppan på vatten med kryddor. Öka kryddmängden något och salta soppan, om du använder färskt bogfläsk.
Du kan också lägga i en fläskkorv eller köttkorv och låta den sjuda med i soppan. Ta upp den och skär den i skivor när soppan är färdig. Lägg tillbaka skivorna i soppan. Servera gärna med senap.
Kom ihåg:
Alla vintergrönsaker/rotsaker innehåller mycket vitaminer och mineralämnen, som vi behöver. De skördas när de är fullmogna och har ännu inte hunnit förlora så mycket näringsämnen. En hel del dras ut i spadet när du kokar soppor eller gör grytor, men eftersom du äter upp alltsammans kan du ändå tillgodogöra dig det mesta.
Soppor är bra matsäcksmat på vintern, lätta att värma. De håller sig fint också om du häller upp dem rykande heta i en mattermos.
Tips och idéer:
Det är gott att strö riven stark ost över soppan i tallriken.
Du kan skära vitt bröd i tärningar, rosta dem i stekpanna och strö dem i soppan precis när du ska äta den. Eller stek snabbt upp dem i litet matfett i stekpannan och strö över litet torr riven ost. Osten fastnar på tärningarna och ger fin smak, men bränn dem inte!
Frys in:
Det går fint att frysa in soppor av olika slag. Förpacka dem i plastburkar eller höga formar med tättslutande lock. Förslut gärna med ytteremballage. Förvaringstid ca 6 månader.
MUSTIG KÅLSOPPA
En mustig soppa smakar särskilt bra under kalla dagar och den här kålsoppan blir både god, mättande och billig. Inte för inte kallas soppor för sparmat, något att tänka på när kassan är skral.
4 portioner
1 1/4 l buljong (tärning eller pulver)
1 lagerblad
3 - 4 kryddpepparkorn
1 rejäl klyfta vitkål, ca 500 g
3 morötter
2 purjolökar
3 - 4 potatisar
1 bit rotselleri, ca 50 g
3 msk finhackad persilja
Koka upp buljongen med kryddorna. Skölj, ansa och skala alla rotsaker/grönsaker. Skär vitkålen i stora strimlor eller bitar. Skär morötterna i skivor, purjolöken i strimlor och potatisen i skivor. Strimla rotsellerit.
Lägg efterhand ned rotsaker/grönsaker i den kokande buljongen. Lägg lock på kastrullen och låt det hela sakta koka på jämn värme ca 30 minuter eller tills rotsakerna känns precis mjuka och genomkokta.
Häll upp soppan i soppskål och strö över persiljan. Servera soppan med ostsmörgåsar eller enbart med grovt bröd.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att koka
Snabbare:
Betydligt snabbare går det om du strimlar eller råriver alla grönsakerna/rotsakerna fint och lägger ned dem i den kokande buljongen. Då blir soppan färdig på ca 15 minuter och buljongen gör den mustig nog trots att den kokar så kort tid. Genom att du finriver eller finstrimlar potatisen blir soppan simmig och fin.
Annorlunda:
Om du vill ha extra kraftig smak på soppan kan du koka den på en liten bit färskt eller rimmat bogfläsk, som du skär i bitar. Då behöver du inte använda buljong utan kan koka soppan på vatten med kryddor. Öka kryddmängden något och salta soppan, om du använder färskt bogfläsk.
Du kan också lägga i en fläskkorv eller köttkorv och låta den sjuda med i soppan. Ta upp den och skär den i skivor när soppan är färdig. Lägg tillbaka skivorna i soppan. Servera gärna med senap.
Kom ihåg:
Alla vintergrönsaker/rotsaker innehåller mycket vitaminer och mineralämnen, som vi behöver. De skördas när de är fullmogna och har ännu inte hunnit förlora så mycket näringsämnen. En hel del dras ut i spadet när du kokar soppor eller gör grytor, men eftersom du äter upp alltsammans kan du ändå tillgodogöra dig det mesta.
Soppor är bra matsäcksmat på vintern, lätta att värma. De håller sig fint också om du häller upp dem rykande heta i en mattermos.
Tips och idéer:
Det är gott att strö riven stark ost över soppan i tallriken.
Du kan skära vitt bröd i tärningar, rosta dem i stekpanna och strö dem i soppan precis när du ska äta den. Eller stek snabbt upp dem i litet matfett i stekpannan och strö över litet torr riven ost. Osten fastnar på tärningarna och ger fin smak, men bränn dem inte!
Frys in:
Det går fint att frysa in soppor av olika slag. Förpacka dem i plastburkar eller höga formar med tättslutande lock. Förslut gärna med ytteremballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar