DAGENS RECEPT 14-01-21
SKINKSALLAD
Till den här salladen går det utmärkt att använda rester av julskinkan. Salladen är härlig som lunch- eller kvällsrätt. Bjud den med mörkt rostat bröd och gärna extra senap.
4 portioner
4 - 5 kokta kalla potatisar
ca 250 g julskinka, rester
2 äpplen
1 ättiksgurka
2 inlagda rödbetor
1 grön paprika
ev 1 bit färsk gurka
Sås:
2 msk senap
1 msk socker
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
ca 1 dl matolja
saft av 1 citron
Skär potatisarna i små jämna tärningar. Skär också skinkan i tärningar eller strimlor. Skala äpplena. Skär äpplen, ättiksgurka och rödbetor i tärningar. Skölj och strimla paprikan och ev den färska gurkan.
Lägg alla ingredienserna i en skål och blanda samman dem med två gafflar.
Gör såsen. Blanda senap, socker, salt och svartpeppar. Tillsätt oljan i en tunn stråle och vispa kraftigt. Tillsätt citronsaften. Häll såsen över salladen och låt den gärna stå en stund i kylskåp innan du serverar den.
Bjud den med mörkt rostat bröd eller franskbröd.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Använd kokt kallt ris eller spaghetti i stället för potatis till salladen.
Du kan dryga ut salladen med strimlad kinakål. Öka då mängden sås till 1½ sats. Salladen räcker då till 6 portioner.
Blanda 1 strimlad endive i salladen. Uteslut då ev rödbetorna. Använd grapefruktjuice som sås eller gör en sås på gräddfil, som du smaksätter med senap och litet svartpeppar.
Kom ihåg:
Se till att salladen inte blir mosig. Använd två gafflar eller ett salladsbestick och blanda genom att försiktigt lyfta upp ingredienserna.
Du kan använda rökt korv av något slag till salladen i stället för skinka.
Du kan smaksätta salladssåsen med litet rödbetsättika i stället för citronsaft. Såsen får visserligen en rödaktig färg, men blir mycket god.
Tips och idéer:
Lägg ett smörpapper på skärbrädan när du ska skära rödbetor. De ger annars en ful färg åt brädan.
Du kan skydda händerna, när du skär rödbetor, genom att dra en plastpåse över dem. Då blir fingrarna inte röda.
Gnid händerna med litet citron om de ändå blivit missfärgade. Citronen tar bort den röda färgen.
SKINKSALLAD
Till den här salladen går det utmärkt att använda rester av julskinkan. Salladen är härlig som lunch- eller kvällsrätt. Bjud den med mörkt rostat bröd och gärna extra senap.
4 portioner
4 - 5 kokta kalla potatisar
ca 250 g julskinka, rester
2 äpplen
1 ättiksgurka
2 inlagda rödbetor
1 grön paprika
ev 1 bit färsk gurka
Sås:
2 msk senap
1 msk socker
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
ca 1 dl matolja
saft av 1 citron
Skär potatisarna i små jämna tärningar. Skär också skinkan i tärningar eller strimlor. Skala äpplena. Skär äpplen, ättiksgurka och rödbetor i tärningar. Skölj och strimla paprikan och ev den färska gurkan.
Lägg alla ingredienserna i en skål och blanda samman dem med två gafflar.
Gör såsen. Blanda senap, socker, salt och svartpeppar. Tillsätt oljan i en tunn stråle och vispa kraftigt. Tillsätt citronsaften. Häll såsen över salladen och låt den gärna stå en stund i kylskåp innan du serverar den.
Bjud den med mörkt rostat bröd eller franskbröd.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Använd kokt kallt ris eller spaghetti i stället för potatis till salladen.
Du kan dryga ut salladen med strimlad kinakål. Öka då mängden sås till 1½ sats. Salladen räcker då till 6 portioner.
Blanda 1 strimlad endive i salladen. Uteslut då ev rödbetorna. Använd grapefruktjuice som sås eller gör en sås på gräddfil, som du smaksätter med senap och litet svartpeppar.
Kom ihåg:
Se till att salladen inte blir mosig. Använd två gafflar eller ett salladsbestick och blanda genom att försiktigt lyfta upp ingredienserna.
Du kan använda rökt korv av något slag till salladen i stället för skinka.
Du kan smaksätta salladssåsen med litet rödbetsättika i stället för citronsaft. Såsen får visserligen en rödaktig färg, men blir mycket god.
Tips och idéer:
Lägg ett smörpapper på skärbrädan när du ska skära rödbetor. De ger annars en ful färg åt brädan.
Du kan skydda händerna, när du skär rödbetor, genom att dra en plastpåse över dem. Då blir fingrarna inte röda.
Gnid händerna med litet citron om de ändå blivit missfärgade. Citronen tar bort den röda färgen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar