DAGENS RECEPT 14-01-20
KYCKLINGHALVOR PÅ POTATISBÄDD
Allt i ett, d v s ett fat med både kyckling och potatis, är en lättlagad och god rätt. Du spar både tid och arbete och rätten blir extra god tack vare att kycklingens arom bevaras i potatisen.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
ca 1 kg potatis
4 gula lökar
1½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
3 msk smör eller margarin
3 msk hackad persilja
½ tsk paprikapulver
Skölj och torka kycklingen. Dela den i två halvor. Skala potatisen och skär den i tunna klyftor. Skala och skiva löken tunt.
Gnid in kycklingen med litet salt och vit- eller svartpeppar. Fräs upp litet matfett i en stekpanna. Fräs upp lök och potatis tills de fått lätt färg. Lägg blandningen på ett smort, ugnssäkert fat. Krydda med resten av salt och peppar.
Lägg på kycklinghalvorna. Stek rätten i ugn vid från början 175° ca 25 minuter. Pensla då och då med resten av matfettet. Strö över litet persilja och paprikapulver och stek rätten vid 200° ca 20 minuter eller tills den fått fin färg och kyckling och potatis verkar genomstekta och möra.
Servera rätten direkt från fatet med en fräsch sallad och gärna ärter eller bönor.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att ugnssteka
Snabbare:
Använd djupfryst klyftpotatis och skivad djupfryst lök. Fräs upp potatis och lök som i vårt recept. Lägg på fat. Dela en grillad kyckling mitt itu och lägg den på potatis-lökbädden. Krydda och stek rätten i ugn vid 175° tills potatis och lök verkar mjuka och rätten blivit genomvarm.
Festligare:
Använd ca 3/4 kg potatis, 2 strimlade purjolökar och ca 200 g färsk skivad svamp, t ex champinjoner, till rätten. Fräs upp potatis, purjolök och svamp i matfettet. Lägg blandningen på ett ugnssäkert fat och krydda. Lägg på kycklinghalvorna och stek rätten i ugn vid 175° ca 30 minuter. Öka värmen till 200° och häll på ca 1½ dl grädde blandad med 1 msk soya. Stek rätten ytterligare ca 20 minuter. Häll då på ca 3 msk sherry eller portvin och låt detta absorberas i rätten. Servera genast.
Kom ihåg:
Du kan använda antingen färsk eller djupfryst kyckling till den här rätten. Om du väljer djupfryst kyckling bör du låta den tina så mycket att du kan dela den mitt itu. I övrigt som i vårt recept men öka stektiden med minst 15 minuter.
Du kan pensla kycklingen med ett citronsmör i stället för att använda paprika. Citronen ger en frisk smak. Litet dragon kan ersätta persiljan om du vill.
Tips och idéer:
Om du vill minska på fetthalten i den färdiga rätten kan du dra av kycklingskinnet innan du serverar den. Visserligen blir skinnet knaprigt och gott vid ugnsstekningen, men närmast under skinnet sitter fettet upplagrat. Det blir alltså en liten samvetsfråga hur du väljer att servera kycklingen.
Frys in:
Rätten går fint att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
KYCKLINGHALVOR PÅ POTATISBÄDD
Allt i ett, d v s ett fat med både kyckling och potatis, är en lättlagad och god rätt. Du spar både tid och arbete och rätten blir extra god tack vare att kycklingens arom bevaras i potatisen.
4 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
ca 1 kg potatis
4 gula lökar
1½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
3 msk smör eller margarin
3 msk hackad persilja
½ tsk paprikapulver
Skölj och torka kycklingen. Dela den i två halvor. Skala potatisen och skär den i tunna klyftor. Skala och skiva löken tunt.
Gnid in kycklingen med litet salt och vit- eller svartpeppar. Fräs upp litet matfett i en stekpanna. Fräs upp lök och potatis tills de fått lätt färg. Lägg blandningen på ett smort, ugnssäkert fat. Krydda med resten av salt och peppar.
Lägg på kycklinghalvorna. Stek rätten i ugn vid från början 175° ca 25 minuter. Pensla då och då med resten av matfettet. Strö över litet persilja och paprikapulver och stek rätten vid 200° ca 20 minuter eller tills den fått fin färg och kyckling och potatis verkar genomstekta och möra.
Servera rätten direkt från fatet med en fräsch sallad och gärna ärter eller bönor.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att ugnssteka
Snabbare:
Använd djupfryst klyftpotatis och skivad djupfryst lök. Fräs upp potatis och lök som i vårt recept. Lägg på fat. Dela en grillad kyckling mitt itu och lägg den på potatis-lökbädden. Krydda och stek rätten i ugn vid 175° tills potatis och lök verkar mjuka och rätten blivit genomvarm.
Festligare:
Använd ca 3/4 kg potatis, 2 strimlade purjolökar och ca 200 g färsk skivad svamp, t ex champinjoner, till rätten. Fräs upp potatis, purjolök och svamp i matfettet. Lägg blandningen på ett ugnssäkert fat och krydda. Lägg på kycklinghalvorna och stek rätten i ugn vid 175° ca 30 minuter. Öka värmen till 200° och häll på ca 1½ dl grädde blandad med 1 msk soya. Stek rätten ytterligare ca 20 minuter. Häll då på ca 3 msk sherry eller portvin och låt detta absorberas i rätten. Servera genast.
Kom ihåg:
Du kan använda antingen färsk eller djupfryst kyckling till den här rätten. Om du väljer djupfryst kyckling bör du låta den tina så mycket att du kan dela den mitt itu. I övrigt som i vårt recept men öka stektiden med minst 15 minuter.
Du kan pensla kycklingen med ett citronsmör i stället för att använda paprika. Citronen ger en frisk smak. Litet dragon kan ersätta persiljan om du vill.
Tips och idéer:
Om du vill minska på fetthalten i den färdiga rätten kan du dra av kycklingskinnet innan du serverar den. Visserligen blir skinnet knaprigt och gott vid ugnsstekningen, men närmast under skinnet sitter fettet upplagrat. Det blir alltså en liten samvetsfråga hur du väljer att servera kycklingen.
Frys in:
Rätten går fint att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar