DAGENS RECEPT 14-01-27
KÖTTFÄRSSÅS MED SVAMP
Snabbmat behöver vi verkligen någon gång då och då, och vad kan vara enklare att svänga ihop än en köttfärssås? Med spaghetti, makaroner eller ris till blir hela middagen klar på mindre än en halvtimme.
4 portioner
300 g blandfärs
2 msk smör eller margarin
2 gula lökar
2 dl finhackad konserverad svamp
med spad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm salvia
½ msk soya
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 grön paprika
Servering:
riven ost
Skala och hacka löken först. Låt svampen rinna av (använd svampspadet i såsen).
Hetta upp matfettet i en tjockbottnad gryta eller stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt den bli brynt. Dela den med en gaffel så att den blir jämnt brun. Tillsätt lök och svamp och låt detta fräsa med tills löken blivit guldgul och svampen fått lätt färg. Tillsätt svampspadet. Krydda och tillsätt soya, vatten och tomatpuré.
Låt såsen sakta sjuda över svag värme ca 10 minuter eller tills den tagit smak. Skölj och strimla paprikan och rör ned den i såsen.
Servera såsen till pasta eller ris och servera riven ost i en skål till rätten.
Ca 25 minuter att tillaga
Annorlunda:
Gör köttfärssåsen som i vårt recept. Uteslut paprikan i såsen. Beräkna i stället 4 jämnstora paprikor till vårt recept. Skölj och dela paprikorna på tvären och ta noga bort alla kärnor. Lägg dem på ett smort, ugnssäkert fat. Fyll paprikahalvorna med köttfärssås. Strö över rikligt med riven ost och gratinera i ugn vid 225 - 250° tills rätten känns genomvarm och osten fått fin färg. Servera genast.
Variation:
Tillsätt 1 burk bönor i tomatsås till köttfärssåsen när den är precis färdig. Värm upp blandningen långsamt så att inte bönorna kokar sönder. Servera genast med chilisås eller stark tomatketchup. Då räcker såsen till 6 - 7 portioner.
Kom ihåg:
En riktig italiensk köttfärssås får gärna stå och puttra på spisen 1 timme eller längre. Men för en snabbgjord sås som vår räcker 15 minuter för att ge god smak.
Variera kryddorna i en köttfärssås. Oregano, basilika, salvia och rosmarin är gott att krydda med, men också timjan, körvel och kyndel passar bra.
Du kan tillsätta 1 burk skalade tomater till såsen, det både drygar ut och ger såsen fin och kraftig tomatsmak. Uteslut då vattnet.
Tips och idéer:
En köttfärssås duger inte bara att servera till spaghetti eller ris, den är också god att bjuda till kokta grönsaker som blomkål, purjolök, vitkål eller zucchini. Den är härlig att servera på selleribottnar, d v s rotselleri som du skär i skivor och kokar mjuka. Du kan också fylla den i stora urgröpta tomater som du sedan hastigt gratinerar i ugn.
Frys in:
Det går fint att frysa in överbliven sås. Häll upp den i täta burkar med lock och förslut väl. Fövaringstid ca 4 månader.
KÖTTFÄRSSÅS MED SVAMP
Snabbmat behöver vi verkligen någon gång då och då, och vad kan vara enklare att svänga ihop än en köttfärssås? Med spaghetti, makaroner eller ris till blir hela middagen klar på mindre än en halvtimme.
4 portioner
300 g blandfärs
2 msk smör eller margarin
2 gula lökar
2 dl finhackad konserverad svamp
med spad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm salvia
½ msk soya
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 grön paprika
Servering:
riven ost
Skala och hacka löken först. Låt svampen rinna av (använd svampspadet i såsen).
Hetta upp matfettet i en tjockbottnad gryta eller stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt den bli brynt. Dela den med en gaffel så att den blir jämnt brun. Tillsätt lök och svamp och låt detta fräsa med tills löken blivit guldgul och svampen fått lätt färg. Tillsätt svampspadet. Krydda och tillsätt soya, vatten och tomatpuré.
Låt såsen sakta sjuda över svag värme ca 10 minuter eller tills den tagit smak. Skölj och strimla paprikan och rör ned den i såsen.
Servera såsen till pasta eller ris och servera riven ost i en skål till rätten.
Ca 25 minuter att tillaga
Annorlunda:
Gör köttfärssåsen som i vårt recept. Uteslut paprikan i såsen. Beräkna i stället 4 jämnstora paprikor till vårt recept. Skölj och dela paprikorna på tvären och ta noga bort alla kärnor. Lägg dem på ett smort, ugnssäkert fat. Fyll paprikahalvorna med köttfärssås. Strö över rikligt med riven ost och gratinera i ugn vid 225 - 250° tills rätten känns genomvarm och osten fått fin färg. Servera genast.
Variation:
Tillsätt 1 burk bönor i tomatsås till köttfärssåsen när den är precis färdig. Värm upp blandningen långsamt så att inte bönorna kokar sönder. Servera genast med chilisås eller stark tomatketchup. Då räcker såsen till 6 - 7 portioner.
Kom ihåg:
En riktig italiensk köttfärssås får gärna stå och puttra på spisen 1 timme eller längre. Men för en snabbgjord sås som vår räcker 15 minuter för att ge god smak.
Variera kryddorna i en köttfärssås. Oregano, basilika, salvia och rosmarin är gott att krydda med, men också timjan, körvel och kyndel passar bra.
Du kan tillsätta 1 burk skalade tomater till såsen, det både drygar ut och ger såsen fin och kraftig tomatsmak. Uteslut då vattnet.
Tips och idéer:
En köttfärssås duger inte bara att servera till spaghetti eller ris, den är också god att bjuda till kokta grönsaker som blomkål, purjolök, vitkål eller zucchini. Den är härlig att servera på selleribottnar, d v s rotselleri som du skär i skivor och kokar mjuka. Du kan också fylla den i stora urgröpta tomater som du sedan hastigt gratinerar i ugn.
Frys in:
Det går fint att frysa in överbliven sås. Häll upp den i täta burkar med lock och förslut väl. Fövaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar