DAGENS RECEPT 14-01-27
POTATISGRATÄNG
Detta blir en lätt och luftig potatisgratäng som får verkligt fin smak tack vare att du blandar i rotselleri. En lätt festrätt som passar att bjuda till både fisk, fågel och kött.
4 portioner
Ca 500 g potatis
ca 300 g rotselleri
1 msk citronsaft
vatten
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 ägg
1½ dl kaffegrädde
2 msk hackad persilja
1 msk smör eller margarin
flisad mandel
Borsta och skölj potatis och rotselleri väl. Skär allt i mindre bitar. Koka upp vatten och tillsätt citronsaft. Lägg i rotsakerna. Koka dem mjuka under lock ca 25 minuter. Häll av vattnet och ånga av. Pressa rotfrukterna i purépress eller kör dem i mixer till mos. Tillsätt kryddor, ägg och grädde och vispa moset lätt och luftigt. Rör ned matfett och persilja.
Häll moset i en smord, ugnssäker form och strö över mandel. Gratinera i ugn vid 200° ca 15 minuter eller tills ytan fått fin färg och gratängen är genomvarm. Tiden beror på om du fortfarande har moset varmt när du sätter formen i ugnen. 25 minuter räcker om moset är varmt.
Servera rätten till kött, fisk eller fågel eller som ensamrätt med en fräsch sallad till.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda
Enklare:
Gör gratängen med enbart potatis. Uteslut då citronsaften i kokvattnet. Tillsätt några msk hackad dill eller gräslök tillsammans med persiljan. I övrigt som i vårt recept.
Du kan råriva 1 - 2 morötter, fräsa dem i litet matfett och blanda dem i moset innan du gratinerar det. Det ger både fin färg och god smak.
Annorlunda:
Använd 2 äggulor och 4 äggvitor till rätten. Rör ned gulorna i det färdiga moset. Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum. Vänd ned dem i moset och häll upp det i en smord form med raka kanter = suffléform. Grädda vid 200° ca 35 minuter. Strö gärna riven ost på ytan innan du gratinerar rätten.
Kom ihåg:
Använd alltid en mjölig potatissort till mos, då blir det luftigt och lätt. Magnum Bonum går utmärkt att använda.
Koka potatis som ska mosas utan salt. Krydda i stället moset. Du kan gärna pröva att krydda potatismos med riven muskot eller sellerisalt.
Du kan gratinera rätten i en smord kransform. Smörj den och beströ den med t ex flisad mandel eller sesamfrön. Stjälp sedan upp gratängen på ett fat. Du kan sedan servera den med t ex en svamp- eller köttstuvning i mitten.
Tips och idéer:
Du kan koka potatis och selleri i litet buljong i stället för i vatten. Då får gratängen en kraftig smak. Minska på saltet när du kryddar det färdiga moset.
Du kan smaksätta potatismos med rikligt med riven ost eller senap. Det ger också fin smak åt rätten.
POTATISGRATÄNG
Detta blir en lätt och luftig potatisgratäng som får verkligt fin smak tack vare att du blandar i rotselleri. En lätt festrätt som passar att bjuda till både fisk, fågel och kött.
4 portioner
Ca 500 g potatis
ca 300 g rotselleri
1 msk citronsaft
vatten
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 ägg
1½ dl kaffegrädde
2 msk hackad persilja
1 msk smör eller margarin
flisad mandel
Borsta och skölj potatis och rotselleri väl. Skär allt i mindre bitar. Koka upp vatten och tillsätt citronsaft. Lägg i rotsakerna. Koka dem mjuka under lock ca 25 minuter. Häll av vattnet och ånga av. Pressa rotfrukterna i purépress eller kör dem i mixer till mos. Tillsätt kryddor, ägg och grädde och vispa moset lätt och luftigt. Rör ned matfett och persilja.
Häll moset i en smord, ugnssäker form och strö över mandel. Gratinera i ugn vid 200° ca 15 minuter eller tills ytan fått fin färg och gratängen är genomvarm. Tiden beror på om du fortfarande har moset varmt när du sätter formen i ugnen. 25 minuter räcker om moset är varmt.
Servera rätten till kött, fisk eller fågel eller som ensamrätt med en fräsch sallad till.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda
Enklare:
Gör gratängen med enbart potatis. Uteslut då citronsaften i kokvattnet. Tillsätt några msk hackad dill eller gräslök tillsammans med persiljan. I övrigt som i vårt recept.
Du kan råriva 1 - 2 morötter, fräsa dem i litet matfett och blanda dem i moset innan du gratinerar det. Det ger både fin färg och god smak.
Annorlunda:
Använd 2 äggulor och 4 äggvitor till rätten. Rör ned gulorna i det färdiga moset. Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum. Vänd ned dem i moset och häll upp det i en smord form med raka kanter = suffléform. Grädda vid 200° ca 35 minuter. Strö gärna riven ost på ytan innan du gratinerar rätten.
Kom ihåg:
Använd alltid en mjölig potatissort till mos, då blir det luftigt och lätt. Magnum Bonum går utmärkt att använda.
Koka potatis som ska mosas utan salt. Krydda i stället moset. Du kan gärna pröva att krydda potatismos med riven muskot eller sellerisalt.
Du kan gratinera rätten i en smord kransform. Smörj den och beströ den med t ex flisad mandel eller sesamfrön. Stjälp sedan upp gratängen på ett fat. Du kan sedan servera den med t ex en svamp- eller köttstuvning i mitten.
Tips och idéer:
Du kan koka potatis och selleri i litet buljong i stället för i vatten. Då får gratängen en kraftig smak. Minska på saltet när du kryddar det färdiga moset.
Du kan smaksätta potatismos med rikligt med riven ost eller senap. Det ger också fin smak åt rätten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar