Måndag 3/2
SICILIANSK KÖTTFÄRSRÖRA
4 portioner
1 gul lök
3 msk smör eller margarin
400 g blandfärs
1 purjolök
½ burk (200 g) hela konserverade tomater
paprikapulver
salt, vitpeppar
några stänk tabasco
persilja eller färsk paprika
Käcka tillbehör om man så vill:
pimientofyllda oliver
sardeller
riven ost
chilisås
Ansa, hacka och fräs löken. Tillsätt köttfärsen litet i taget och låt den fräsa tills den får litet färg. Skölj och skär purjolöken i ½ cm tjocka skivor och tillsätt dem och tomaterna jämte spad. Smaksätt och låt alltsammans koka försiktigt tills färs och lök är färdiga. Rikligt med klippt persilja eller strimlad färsk paprika strös över vid serveringen.
Den här köttfärsröran är ljuvlig till pasta, men om man serverar med några (eller alla!) tillbehör når den de högsta höjderna. Själv gillar jag inte sardeller och utesluter dem, och även om oliver inte är min största förtjusning är de faktiskt goda i den här röran. Så det så!
Tisdag 4/2
GULLS FISKSOPPA
Det här är en gammal favorit i familjen och det finns inget skrivet recept. Men vi gör ungefär så här:
Hacka 2 stora gula lökar ganska grovt. Fräs dem tillsammans med 2 - 3 tsk paprikapulver i margarin i en litet större kastrull. Tillsätt 1 fp krossade och 1 fp passerade tomater à 500 g. Låt det koka ihop en stund på svag värme. Skala 6 - 8 potatisar (beroende på storlek) och skär dem i tärningar, inte för smått. Tillsätt dem i kastrullen. Tillsätt vatten så att det täcker potatisen med litet råge. Skär 400 g fryst fiskfilé i jämnstora kuber, inte för små - den behöver bara vara så pass tinad att du kan hantera den. När potatisen kokat ca 15 minuter lägger du i fisken. Låt småkoka - det är färdigt när fisken är mjuk, vit och fast och potatisen är mjuka men inte mosiga. Häll i gröna ärter som bara precis får bli varma. Servera gärna soppan med ett gott bröd.
Om du vill, kan du tillsätta musslor i vatten och räkor. Skaldjuren ska bara precis bli genomvarma, annars blir räkorna sega.
Onsdag 5/2
CUMBERLAND-RULADER
En ovanlig kötträtt och en exceptionellt god sådan dessutom. Apelsin ger pikant accent åt både köttet och såsen. Rätten kan lagas helt i förväg och passar fint som bjudmat.
4 portioner
8 skivor magert, färskt bogfläsk
eller skinka
salt, svartpeppar
1 purjolök
smör eller margarin till stekning
ca 1½ dl buljongextrakt + pressad saft
av ½ - 1 apelsin till spädning
1 msk vinbärs- eller rönnbärsgelé
skal av ½ apelsin
Platta ut köttskivorna, krydda med salt och svartpeppar och lägg en bit purjolök på varje skiva. Rulla ihop dem till rulader och fäst med tandpetare. Bryn ruladerna fint runtom och späd med buljong blandad med apelsinsaft.
Skär bort det vita på apelsinskalet, strimla det gula nålfint och lägg ned det i grytan. Låt ruladerna småputtra under lock på svag värme ca 35 minuter eller tills de känns möra.
Smaka av skyn med gelé och servera med brynt potatis eller ris och sallad.
Torsdag 6/2
UGNSSTEKT FALUKORV MED KLYFTPOTATIS
4 portioner
Skala 8 - 10 potatisar och skär dem i klyftor. Skiva 400 g falukorv så att den håller ihop i botten. Lägg korven i en smord form och lägg potatisklyftorna vid sidan om korven i formen. Salta. Stek i 225° ca 20 minuter. Skölj och finstrimla 1 liten purjolök och skär 2 - 3 tomater i klyftor. Rör ihop 3 msk olja, 3 msk finhackad persilja och 1 msk senap, gärna fransk osötad. Lägg i purjolök och tomatklyftor och blanda om och servera salladen till rätten.
Fredag 7/2
KYCKLINGGRYTA FRÅN KAUKASIEN
Från Kaukasien härstammar denna goda kycklinggryta med vitt vin, lök och vitlök. Var och en bör serveras en eller två citronklyftor att pressa över sina kycklingbitar.
4 portioner
1 färsk eller djupfryst gödkyckling, ca 1 kg,
eller motsvarande mängd kycklingdelar
2 msk matolja
3 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
½ dl vitt vin eller svag citronsaft
½ dl buljong
tomatklyftor
citronklyftor
Gott att äta till:
Grönsallad och baguette.
Låt ev djupfryst kyckling tina lätt. Skölj den färska och stycka den i 8 bitar. Torka dem väl. Bryn kycklingbitarna väl runtom i matolja i en stekgryta.
Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Tillsätt lök, vitlök, tomatpuré, vin eller citronsaft och buljong till grytan. Låt det hela sjuda under lock på svag värme ca 25 minuter eller tills kycklingbitarna känns möra. Pröva med sticka.
Lägg upp kycklingbitarna på serveringsfat.
Låt skyn koka ihop något, så att den blir simmig. Häll skyn över kycklingbitarna och garnera med tomatklyftor och citronklyftor.
Tid för tillagning: Ca 45 minuter.
Smaklig spis!
SICILIANSK KÖTTFÄRSRÖRA
4 portioner
1 gul lök
3 msk smör eller margarin
400 g blandfärs
1 purjolök
½ burk (200 g) hela konserverade tomater
paprikapulver
salt, vitpeppar
några stänk tabasco
persilja eller färsk paprika
Käcka tillbehör om man så vill:
pimientofyllda oliver
sardeller
riven ost
chilisås
Ansa, hacka och fräs löken. Tillsätt köttfärsen litet i taget och låt den fräsa tills den får litet färg. Skölj och skär purjolöken i ½ cm tjocka skivor och tillsätt dem och tomaterna jämte spad. Smaksätt och låt alltsammans koka försiktigt tills färs och lök är färdiga. Rikligt med klippt persilja eller strimlad färsk paprika strös över vid serveringen.
Den här köttfärsröran är ljuvlig till pasta, men om man serverar med några (eller alla!) tillbehör når den de högsta höjderna. Själv gillar jag inte sardeller och utesluter dem, och även om oliver inte är min största förtjusning är de faktiskt goda i den här röran. Så det så!
Tisdag 4/2
GULLS FISKSOPPA
Det här är en gammal favorit i familjen och det finns inget skrivet recept. Men vi gör ungefär så här:
Hacka 2 stora gula lökar ganska grovt. Fräs dem tillsammans med 2 - 3 tsk paprikapulver i margarin i en litet större kastrull. Tillsätt 1 fp krossade och 1 fp passerade tomater à 500 g. Låt det koka ihop en stund på svag värme. Skala 6 - 8 potatisar (beroende på storlek) och skär dem i tärningar, inte för smått. Tillsätt dem i kastrullen. Tillsätt vatten så att det täcker potatisen med litet råge. Skär 400 g fryst fiskfilé i jämnstora kuber, inte för små - den behöver bara vara så pass tinad att du kan hantera den. När potatisen kokat ca 15 minuter lägger du i fisken. Låt småkoka - det är färdigt när fisken är mjuk, vit och fast och potatisen är mjuka men inte mosiga. Häll i gröna ärter som bara precis får bli varma. Servera gärna soppan med ett gott bröd.
Om du vill, kan du tillsätta musslor i vatten och räkor. Skaldjuren ska bara precis bli genomvarma, annars blir räkorna sega.
Onsdag 5/2
CUMBERLAND-RULADER
En ovanlig kötträtt och en exceptionellt god sådan dessutom. Apelsin ger pikant accent åt både köttet och såsen. Rätten kan lagas helt i förväg och passar fint som bjudmat.
4 portioner
8 skivor magert, färskt bogfläsk
eller skinka
salt, svartpeppar
1 purjolök
smör eller margarin till stekning
ca 1½ dl buljongextrakt + pressad saft
av ½ - 1 apelsin till spädning
1 msk vinbärs- eller rönnbärsgelé
skal av ½ apelsin
Platta ut köttskivorna, krydda med salt och svartpeppar och lägg en bit purjolök på varje skiva. Rulla ihop dem till rulader och fäst med tandpetare. Bryn ruladerna fint runtom och späd med buljong blandad med apelsinsaft.
Skär bort det vita på apelsinskalet, strimla det gula nålfint och lägg ned det i grytan. Låt ruladerna småputtra under lock på svag värme ca 35 minuter eller tills de känns möra.
Smaka av skyn med gelé och servera med brynt potatis eller ris och sallad.
Torsdag 6/2
UGNSSTEKT FALUKORV MED KLYFTPOTATIS
4 portioner
Skala 8 - 10 potatisar och skär dem i klyftor. Skiva 400 g falukorv så att den håller ihop i botten. Lägg korven i en smord form och lägg potatisklyftorna vid sidan om korven i formen. Salta. Stek i 225° ca 20 minuter. Skölj och finstrimla 1 liten purjolök och skär 2 - 3 tomater i klyftor. Rör ihop 3 msk olja, 3 msk finhackad persilja och 1 msk senap, gärna fransk osötad. Lägg i purjolök och tomatklyftor och blanda om och servera salladen till rätten.
Fredag 7/2
KYCKLINGGRYTA FRÅN KAUKASIEN
Från Kaukasien härstammar denna goda kycklinggryta med vitt vin, lök och vitlök. Var och en bör serveras en eller två citronklyftor att pressa över sina kycklingbitar.
4 portioner
1 färsk eller djupfryst gödkyckling, ca 1 kg,
eller motsvarande mängd kycklingdelar
2 msk matolja
3 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
½ dl vitt vin eller svag citronsaft
½ dl buljong
tomatklyftor
citronklyftor
Gott att äta till:
Grönsallad och baguette.
Låt ev djupfryst kyckling tina lätt. Skölj den färska och stycka den i 8 bitar. Torka dem väl. Bryn kycklingbitarna väl runtom i matolja i en stekgryta.
Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Tillsätt lök, vitlök, tomatpuré, vin eller citronsaft och buljong till grytan. Låt det hela sjuda under lock på svag värme ca 25 minuter eller tills kycklingbitarna känns möra. Pröva med sticka.
Lägg upp kycklingbitarna på serveringsfat.
Låt skyn koka ihop något, så att den blir simmig. Häll skyn över kycklingbitarna och garnera med tomatklyftor och citronklyftor.
Tid för tillagning: Ca 45 minuter.
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar