tisdag 31 december 2013

Parfait med blåbär och jordnötscrunch

PARFAIT MED BLÅBÄR OCH JORDNÖTSCRUNCH

Jordnötscrunchen går bra att göra några dagar innan. Tänk bara på att förvara den i lufttät burk i rumstemperatur, så att den inte mjuknar.

4 - 6 personer

3 äggulor
½ tsk vaniljpulver
½ dl florsocker
2 dl blåbär, färska eller frysta
4 dl vispgrädde
2 dl cornflakes

Jordnötscrunch:
1 msk smör
2 dl salta jordnötter
1 msk honung

Garnering:
vinbär


Vispa äggulor, vaniljpulver och florsocker poröst med elvisp. Grovhacka de färska blåbären och vispa ned dem i äggsmeten. Frysta bär går lätt sönder av vispen och behöver inte hackas. Vispa grädden fluffig och vänd ned i äggsmeten. Sätt in smeten i frysen ca 1½ timme. Smeten ska bli halvfryst, men inte stelna helt utan fortfarande vara mjuk - som mjukglass.

Vänd ned cornflakes i den halvfrysta smeten. På så sätt behåller flingan litet mer krispighet. Täck insidan av en avlång bakform, ca 10 x 30 cm och 10 cm hög, med bakpapper eller plastfilm och fördela smeten i den.

Jordnötscrunch: Smält smöret i en stekpanna. Vänd ned nötterna, tillsätt honungen och rör runt tills det bubblar litet. Det ska inte få för mycket färg. Häll upp på bakpapper och låt svalna. Hacka grovt.

Ställ parfaiten i rumstemperatur ca 15 minuter före servering. Skär i bitar eller skeda upp på tallrik. Strö över jordnötscrunch och garnera med vinbär.

Använder du frysta blåbär, så låt dem tina i en sil och rinna av litet innan de blandas ned. För mycket vätska från bären kan göra parfaiten isig. Färska stora blåbär är hårdare och ger inte ifrån sig lika mycket färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar