DAGENS RECEPT 13-12-27
SNABBPIZZA
Litet lättlagat och snabbt behöver vi säkert så här mitt i julstöket. Varför inte bjuda på en pizza, det tycker de flesta om. En sallad till är alldeles tillräckligt.
1 pizza, 4 - 6 portioner
30 g jäst
3 dl vatten
4 msk matolja
½ tsk salt
ca 9 dl , kav
Fyllning:
2 gula lökar
4 msk smältost
10 - 12 ansjovisfiléer
8 - 10 oliver
6 msk chilisås
4 dl riven ost
2 krm oregano
2 krm basilika
Smula sönder jästen i en degbunke. Värm upp vattnet med oljan i en kastrull till ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör ut den snabbt. Tillsätt salt. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en smidig, blank och elastisk deg. Degen ska släppa bunken, den får inte bli för hård.
Låt degen jäsa en kort stund medan du förbereder fyllningen. Skala och hacka löken. Skär smältosten i kuber. Dela ansjovisfiléerna och skiva oliverna.
Arbeta snabbt om degen. Kavla ut den till en tunn kaka, kavla gärna direkt på plåten. Lägg på löken, osten och ansjovisen. Klicka på chilisåsen och strö över oliverna. Toppa med den rivna osten.
Grädda pizzan i ugn vid 225° ca 10 minuter. Öka värmen till 250°. Grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg, degen verkar spröd och genomgräddad och osten smält. Strö över oregano och basilika och servera.
Ca 20 minuter att jäsa
Ca 20 minuter att grädda
Enklare:
Använd sconesmix till degen i stället för jäsdeg. Visserligen blir pizzan annorlunda i konsistensen men blir ändå god. Kavla ut som i vårt recept och följ det i övrigt när det gäller fyllning.
Annorlunda:
För en mer proteinrik pizza kan du lägga ett lager keso över degen. Lägg sedan på lök, ansjovis, chilisås och kryddor som i vårt recept. Bra för hungriga ungar som mellanmål eller kvällsmål.
Kom ihåg:
Degen till en pizza bör kavlas ut så tunt som möjligt. Oljan hjälper till att göra degen elastisk och smidig men var uppmärksam på hur mycket mjöl du tillsätter. Om degen blir för hård blir pizzan stabbig och degig. Ju tunnare du kan kavla degen, desto bättre.
Chilisås är en kryddad tomatsås, mindre söt än tomatketchup och därför bättre att använda i maträtter. Den är tjockflytande och har kraftig tomatsmak.
Tips och idéer:
Använd gärna en träspade eller ett tunt skärbräde med skaft när du ska flytta pizzan från plåten till uppläggningsfatet. Idag kan du hitta många verkligt trevliga breda träspadar i butikerna som är bra inte bara till pizza, utan också när du gräddar vetekakor eller flätor.
Frys in:
Du kan frysa in pizzan både ogräddad och färdiggräddad. Enklast är att frysa den ogräddad, då kan du tina och grädda den på samma gång. Förvaringstid ca 6 månader.
SNABBPIZZA
Litet lättlagat och snabbt behöver vi säkert så här mitt i julstöket. Varför inte bjuda på en pizza, det tycker de flesta om. En sallad till är alldeles tillräckligt.
1 pizza, 4 - 6 portioner
30 g jäst
3 dl vatten
4 msk matolja
½ tsk salt
ca 9 dl , kav
Fyllning:
2 gula lökar
4 msk smältost
10 - 12 ansjovisfiléer
8 - 10 oliver
6 msk chilisås
4 dl riven ost
2 krm oregano
2 krm basilika
Smula sönder jästen i en degbunke. Värm upp vattnet med oljan i en kastrull till ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör ut den snabbt. Tillsätt salt. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en smidig, blank och elastisk deg. Degen ska släppa bunken, den får inte bli för hård.
Låt degen jäsa en kort stund medan du förbereder fyllningen. Skala och hacka löken. Skär smältosten i kuber. Dela ansjovisfiléerna och skiva oliverna.
Arbeta snabbt om degen. Kavla ut den till en tunn kaka, kavla gärna direkt på plåten. Lägg på löken, osten och ansjovisen. Klicka på chilisåsen och strö över oliverna. Toppa med den rivna osten.
Grädda pizzan i ugn vid 225° ca 10 minuter. Öka värmen till 250°. Grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg, degen verkar spröd och genomgräddad och osten smält. Strö över oregano och basilika och servera.
Ca 20 minuter att jäsa
Ca 20 minuter att grädda
Enklare:
Använd sconesmix till degen i stället för jäsdeg. Visserligen blir pizzan annorlunda i konsistensen men blir ändå god. Kavla ut som i vårt recept och följ det i övrigt när det gäller fyllning.
Annorlunda:
För en mer proteinrik pizza kan du lägga ett lager keso över degen. Lägg sedan på lök, ansjovis, chilisås och kryddor som i vårt recept. Bra för hungriga ungar som mellanmål eller kvällsmål.
Kom ihåg:
Degen till en pizza bör kavlas ut så tunt som möjligt. Oljan hjälper till att göra degen elastisk och smidig men var uppmärksam på hur mycket mjöl du tillsätter. Om degen blir för hård blir pizzan stabbig och degig. Ju tunnare du kan kavla degen, desto bättre.
Chilisås är en kryddad tomatsås, mindre söt än tomatketchup och därför bättre att använda i maträtter. Den är tjockflytande och har kraftig tomatsmak.
Tips och idéer:
Använd gärna en träspade eller ett tunt skärbräde med skaft när du ska flytta pizzan från plåten till uppläggningsfatet. Idag kan du hitta många verkligt trevliga breda träspadar i butikerna som är bra inte bara till pizza, utan också när du gräddar vetekakor eller flätor.
Frys in:
Du kan frysa in pizzan både ogräddad och färdiggräddad. Enklast är att frysa den ogräddad, då kan du tina och grädda den på samma gång. Förvaringstid ca 6 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar