DAGENS RECEPT 13-12-26
FIN POTATISMOSRAND
Gott till både skinka, revbensspjäll, kalkon eller kyckling är denna potatismosrand som blir ett mellanting mellan sufflé och lätt pudding. Du kan krydda den på olika sätt och ge den smak som passar till just din huvudrätt.
4 - 6 portioner
1 1/4 kg potatis
vatten
2 tsk salt/liter vatten
3 msk smör eller margarin
1 - 1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl riven stark ost, t ex Västerbotten,
Cheddar eller Parmesan
2 msk finhackat kryddgrönt
3 ägg
Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men ta bara 4
msk smör eller margarin och 3 dl riven ost.
Grädda 2 formar.
Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Ånga av potatisen. Pressa eller mosa den i en bunke eller kastrull. Tillsätt matfett, salt, peppar och ost och rör i det kryddgröna.
Dela på äggen, gulor och vitor var för sig. Rör ned äggulorna i moset. Smörj en form, gärna en kransform. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned detta i moset med ett par gafflar. Bred ut moset i formen och jämna till lätt på ytan.
Grädda i ugn vid 225° ca 25 minuter eller tills moset pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Ca 25 minuter att grädda
Enklare:
Gör moset som i vårt recept. Smaksätt det och rör ned de hela äggen. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Gör moset på potatismospulver eller -flingor. Följ anvisningen på förpackningen. Smaksätt väl och rör ned äggen. Grädda som i vårt recept.
Annorlunda:
Krydda moset med t ex oregano, basilika, timjan eller mejram (gott till skinka och revbensspjäll), muskot, dragon (gott till fågel), mynta (gott till lamm), rosmarin eller sellerisalt. Eller använd blandade kryddörter, t ex salladskryddor.
Kom ihåg:
Potatismos blir godast om du väljer mjöliga potatissorter, t ex Magnum Bonum eller King Edward.
Du kan blanda ½ tsk bakpulver i moset så blir det lättare.
Tips och idéer:
Du kan grädda små individuella potatismosformar. Fyll då massan i smorda muffinsformar eller andra små formar av ugnssäkert material. Grädda vid 250° ca 10 minuter eller tills moset pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat.
Frys in:
Du kan frysa in den här potatismosranden ogräddad eller gräddad. Det är lättast att frysa den ogräddad. När du sedan värmer (tinar) rätten pöser den upp och blir lätt och fin. Använd då 175° ugnsvärme från början. Höj till 200° mot slutet av gräddningen. Beräkna 55 - 65 minuter i ugnen. Förvaringstid ca 4 månader.
FIN POTATISMOSRAND
Gott till både skinka, revbensspjäll, kalkon eller kyckling är denna potatismosrand som blir ett mellanting mellan sufflé och lätt pudding. Du kan krydda den på olika sätt och ge den smak som passar till just din huvudrätt.
4 - 6 portioner
1 1/4 kg potatis
vatten
2 tsk salt/liter vatten
3 msk smör eller margarin
1 - 1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl riven stark ost, t ex Västerbotten,
Cheddar eller Parmesan
2 msk finhackat kryddgrönt
3 ägg
Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men ta bara 4
msk smör eller margarin och 3 dl riven ost.
Grädda 2 formar.
Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Ånga av potatisen. Pressa eller mosa den i en bunke eller kastrull. Tillsätt matfett, salt, peppar och ost och rör i det kryddgröna.
Dela på äggen, gulor och vitor var för sig. Rör ned äggulorna i moset. Smörj en form, gärna en kransform. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned detta i moset med ett par gafflar. Bred ut moset i formen och jämna till lätt på ytan.
Grädda i ugn vid 225° ca 25 minuter eller tills moset pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Ca 25 minuter att grädda
Enklare:
Gör moset som i vårt recept. Smaksätt det och rör ned de hela äggen. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Gör moset på potatismospulver eller -flingor. Följ anvisningen på förpackningen. Smaksätt väl och rör ned äggen. Grädda som i vårt recept.
Annorlunda:
Krydda moset med t ex oregano, basilika, timjan eller mejram (gott till skinka och revbensspjäll), muskot, dragon (gott till fågel), mynta (gott till lamm), rosmarin eller sellerisalt. Eller använd blandade kryddörter, t ex salladskryddor.
Kom ihåg:
Potatismos blir godast om du väljer mjöliga potatissorter, t ex Magnum Bonum eller King Edward.
Du kan blanda ½ tsk bakpulver i moset så blir det lättare.
Tips och idéer:
Du kan grädda små individuella potatismosformar. Fyll då massan i smorda muffinsformar eller andra små formar av ugnssäkert material. Grädda vid 250° ca 10 minuter eller tills moset pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat.
Frys in:
Du kan frysa in den här potatismosranden ogräddad eller gräddad. Det är lättast att frysa den ogräddad. När du sedan värmer (tinar) rätten pöser den upp och blir lätt och fin. Använd då 175° ugnsvärme från början. Höj till 200° mot slutet av gräddningen. Beräkna 55 - 65 minuter i ugnen. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar