DAGENS RECEPT 13-12-28
SENAPSBIFFAR MED LÖK
Verkligt sting i smaken har de här senapsbiffarna, som kan vara bra mat så här i mellandagarna. De är lätta att göra, saftiga och mycket goda.
4 portioner
400 g nötfärs
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 kokta mosade potatisar
2 msk senap
1 ägg
1 dl mjölk eller grädde
4 gula lökar
3 msk smör eller margarin
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men använd
bara 4 msk smör eller margarin till stekningen.
Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt salt och peppar. Blanda i den väl mosade potatisen. Tillsätt senap och ägg och späd färsen med mjölk eller grädde. Arbeta den smidig. Forma 8 lika stora biffar av smeten.
Skala och skiva löken. Fräs upp hälften av matfettet i en stekpanna och lägg i löken. Låt den långsamt mjukna och få fin färg på svag värme. Rör i den då och då. Lägg upp löken och håll den varm.
Torka ur stekpannan. Fräs upp och bryn resten av matfettet och stek biffarna vackert bruna på bägge sidor. Låt dem eftersteka några minuter på svag värme.
Lägg upp biffarna på varmt fat. Lägg tillbaka löken i stekpannan och fräs hastigt upp den. Häll löken över biffarna och servera, gärna med råkostsallad, kokt potatis och gärna broccoli eller blomkål.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att steka
Annorlunda:
Blanda färsen med 1½ dl havregryn i stället för med kokt mosad potatis. Späd då med 1½ - 2 dl vätska och krydda med 1 tsk salt. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Blanda färsen med 4 msk råriven eller hackad lök. Då slipper du skiva och steka löken för sig, vilket gör att rätten blir snabbare att laga. Men kom ihåg att rå lök har kraftigare smak än stekt. Forma och stek biffarna som i vårt recept.
Billigare:
Minska färsen till 250 g och blanda i stället i 2 dl rårivna morötter och 2 - 3 msk keso. Krydda med 1 tsk salt, då morötterna är söta i smaken. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan använda röd eller gul lök att steka till biffarna. Många anser att det ska vara röd lök till pannbiff.
Du kan steka biffar av ren oblandad färs om du vill. Forma då köttfärsen till en avlång limpa och skär den i skivor. Stek som i vårt recept och krydda med litet salt och peppar efter bryningen. Dessa biffar blir torrare och smuligare i konsistensen.
Blanda löken med senap och gärna litet gräddfil eller crème fraîche och servera den till.
Tips och idéer:
Om du vill ha riktigt mild smak på lök kan du först förvälla den ett par minuter i vatten. Låt den rinna av och bryn den sedan som i vårt recept.
Det går lätt att skiva lök om du först skär av en liten skiva vid ena sidan på löken. Lå ligger den stadigt på skärbrädet och är lätt att hantera.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in de här biffarna med lök. Förpacka dem gärna i folieformar som du kan värma dem i sedan. Förvaringstid ca 4 månader.
SENAPSBIFFAR MED LÖK
Verkligt sting i smaken har de här senapsbiffarna, som kan vara bra mat så här i mellandagarna. De är lätta att göra, saftiga och mycket goda.
4 portioner
400 g nötfärs
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
2 kokta mosade potatisar
2 msk senap
1 ägg
1 dl mjölk eller grädde
4 gula lökar
3 msk smör eller margarin
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men använd
bara 4 msk smör eller margarin till stekningen.
Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt salt och peppar. Blanda i den väl mosade potatisen. Tillsätt senap och ägg och späd färsen med mjölk eller grädde. Arbeta den smidig. Forma 8 lika stora biffar av smeten.
Skala och skiva löken. Fräs upp hälften av matfettet i en stekpanna och lägg i löken. Låt den långsamt mjukna och få fin färg på svag värme. Rör i den då och då. Lägg upp löken och håll den varm.
Torka ur stekpannan. Fräs upp och bryn resten av matfettet och stek biffarna vackert bruna på bägge sidor. Låt dem eftersteka några minuter på svag värme.
Lägg upp biffarna på varmt fat. Lägg tillbaka löken i stekpannan och fräs hastigt upp den. Häll löken över biffarna och servera, gärna med råkostsallad, kokt potatis och gärna broccoli eller blomkål.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att steka
Annorlunda:
Blanda färsen med 1½ dl havregryn i stället för med kokt mosad potatis. Späd då med 1½ - 2 dl vätska och krydda med 1 tsk salt. I övrigt som i vårt recept.
Snabbare:
Blanda färsen med 4 msk råriven eller hackad lök. Då slipper du skiva och steka löken för sig, vilket gör att rätten blir snabbare att laga. Men kom ihåg att rå lök har kraftigare smak än stekt. Forma och stek biffarna som i vårt recept.
Billigare:
Minska färsen till 250 g och blanda i stället i 2 dl rårivna morötter och 2 - 3 msk keso. Krydda med 1 tsk salt, då morötterna är söta i smaken. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan använda röd eller gul lök att steka till biffarna. Många anser att det ska vara röd lök till pannbiff.
Du kan steka biffar av ren oblandad färs om du vill. Forma då köttfärsen till en avlång limpa och skär den i skivor. Stek som i vårt recept och krydda med litet salt och peppar efter bryningen. Dessa biffar blir torrare och smuligare i konsistensen.
Blanda löken med senap och gärna litet gräddfil eller crème fraîche och servera den till.
Tips och idéer:
Om du vill ha riktigt mild smak på lök kan du först förvälla den ett par minuter i vatten. Låt den rinna av och bryn den sedan som i vårt recept.
Det går lätt att skiva lök om du först skär av en liten skiva vid ena sidan på löken. Lå ligger den stadigt på skärbrädet och är lätt att hantera.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in de här biffarna med lök. Förpacka dem gärna i folieformar som du kan värma dem i sedan. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar