lördag 9 november 2013

Dagens recept: Sallad med mandariner

DAGENS RECEPT 13-11-09

SALLAD MED MANDARINER

En mättande sallad som denna kan med fördel serveras som ensamrätt tillsammans med smör och bröd, eller varför inte som entrérätt enligt vårt förslag?

4 portioner

Sallad, t ex isbergs-, grön- eller friséesallad
100 g färska champinjoner
200 g kalkonrulle eller kokt skinka
1 bit blekselleri
1 bit purjolök
1 burk mandarinklyftor
några valnötskärnor
krasse

Sås:
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
curry
1 msk pressad citronsaft


Välj den salladssort du har tillgång till eller tycker bäst om. Skölj den noga och låt den rinna av. Spara ev några hela salladsblad och lägg runt skålens kant. Strimla resten. Ansa och skiva svampen. Skär kalkonkött eller skinka i tärningar. Ansa och strimla selleri och purjolök. Låt mandarinerna rinna av och varva alla ingredienserna i en salladsskål.

Blanda samman alla ingredienserna till såsen. Häll litet av såsen på salladen och garnera med några mandarinklyftor, valnötter eller andra nötter och ev några blad eller litet klippt vattenkrasse.

Gott att servera med såsen samt ett gott bröd och smör.

Ca 25 minuter att tillaga


Variation:
Laga salladen på rester av kokt, stekt eller grillad kyckling eller kassler. Du kan även blanda t ex kalkonkött och kassler.

Om du vill dryga ut salladen så att den räcker till flera portioner kan du mycket väl tillsätta tärningar av god, mild ost eller färsk gurka eller paprika och tomatklyftor.

Såsen kan du variera genom att blanda crème fraîche, litet vispad grädde och majonnäs. Smaksätt med senap i stället för curry om du vill.

Kom ihåg:
Om du vill ha salladsbladen riktigt spröda kan du, sedan du sköljt dem och låtit dem rinna av, vira in dem i en handduk och lägga dem i kylskåp en eller annan timme. Strimla därefter salladen.

Vintertid använder du förstås färska mandariner eller apelsiner i salladen, men skär klyftorna fria från hinnor i så fall.

Tips och idéer:
Om du använder stora apelsiner till salladen, och om du tycker det är trevligt, kan du halvera apelsinerna, lossa fruktköttet och sedan fylla sallad i de tomma skalhalvorna. Skär då ingredienserna i mycket mindre bitar och bind samman med såsen. Detta passar speciellt bra som entrérätt. Då räcker den här satsen till flera portioner.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar