fredag 8 november 2013

Dagens recept: Crêpes med räkor och fisk

DAGENS RECEPT 13-11-08

CRÊPES MED RÄKOR OCH FISK

Små tunna pannkakor med en läcker räk- och fiskfyllning blir säkert mycket uppskattat vid lunchen på söndagen eller som nattmat efter bio eller teater.

8 portioner

2½ dl vetemjöl
ca 3 dl mjölk
½ tsk salt
50 g smält smör eller margarin

Stuvning:
200 g rensade räkor
200 g rå fiskfilé i tärningar
40 g smör eller margarin
4 msk vetemjöl
1 dl fiskbuljong
2½ dl grädde
1 msk koncentrerad tomatpuré
ev litet mjölk
salt, peppar
citronsaft


Vispa samman mjöl, ägg, mjölk och salt. Tillsätt smält matfett. Baka små tunna pannkakor av smeten. Använd crêpesjärn eller liten stekpanna. Håll pannkakorna varma om de ska serveras direkt.

Gör stuvningen: Smält matfettet i tjockbottnad kastrull. Rör ned mjölet och späd med buljong och grädde. Tillsätt tomatpuré. Koka såsen på svag värme ca 5 minuter. Tillsätt ev litet mjölk om den verkar tjock. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Ta upp 1/3 av såsen.

Blanda räkor och bitar av fiskfilé i såsen i kastrullen. Värm ca 3 minuter tills fisk och räkor är riktigt genomheta. Fördela stuvningen på pannkakorna, rulla samman och lägg dem i ett fat. Värm den lilla såsmängden och häll den i en sträng över pannkakorna.

Om du vill kan rätten förberedas i god tid och sedan gratineras till serveringen. Låt då de fyllda pannkakorna svalna. Gratinera i ugn, 225°, 8 - 10 minuter. Strö då riven ost över i stället för sås.

Ca 40 minuter att tillaga


Variation:
Byt ut fiskfilé i tärningar mot 1 burk musslor i vatten. Använd då vätskan från burken till stuvningen i stället för fiskbuljong. I övrigt som i receptet.

Du kan också välja en ren fiskfyllning. Ersätt då räkorna med tonfisk i olja eller vatten och blanda med 1 - 2 paprikor som du skär i tärningar och fräser mjuka i litet smör. Strö över riven ost till serveringen eller gratinera med riven ost.

Kom ihåg:
Om du tillsätter smält matfett i smeten från början behöver du inte sedan smörja stekpannan mellan varje pannkaka som gräddas. På så sätt spar man in en hel del fett.

Lägg gärna pannkakorna i travar med smörpapper eller folie emellan efterhand som de gräddas, då är det lättare att sära dem när de ska fyllas.

Tips och idéer:
Pannkakor kan bakas i god tid och frysas. De kan helt enkelt läggas i trave ovanpå varandra och packas i frysfolie sedan de svalnat. Ta ut dem ur frysen dagen innan de ska serveras och lägg dem att tina i kylskåp. Värm i folie i 200° ca 20 minuter. Fyll med stuvning och servera.

Frys in:
De färdiga, fyllda pannkakorna kan frysas i det fat de sedan ska värmas i och serveras ur. De behöver inte tina helt innan de sätts i ugnen. Förvaringstid ca 3 månader.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar