söndag 10 november 2013

Dagens recept: Kött- och löksås

DAGENS RECEPT 13-11-10

KÖTT- OCH LÖKSÅS

En härlig och mustig köttsås med mycket lök passar fint att servera till höstens potatis- eller rotsaksmos. Någon ättiksinläggning passar bra att servera till.

4 portioner

400 g benfritt bogfläsk
1 msk smör eller margarin
1 stor purjolök
2 gula lökar
1 röd paprika
salt, svartpeppar
vitlökspulver
2 msk vetemjöl
3 dl köttbuljong
1 dl vispgrädde eller crème fraîche
2 msk tomatpuré
1 msk senap
finhackad persilja


Skär köttet i små, mycket tunna skivor. Bryn det i matfett i en stekpanna. Tillsätt ansad och strimlad purjolök, hackad lök och strimlad paprika. Häll över alltsammans i en stekgryta och tillsätt salt, peppar och vitlökspulver. Strö över mjölet under omrörning. Tillsätt buljongen och låt det hela koka upp och sedan sjuda under lock ca 30 minuter.

Tillsätt grädde, tomatpuré och senap. Fortsätt sjuda ytterligare 5 - 10 minuter, eller tills köttet är mört. Smaka av och tillsätt mer kryddor om du så önskar. Häll upp rätten i serveringsskål eller servera direkt ur grytan. Strö över rikligt med persilja.

Gott att servera med potatis- eller rotsaksmos eller kokt ris och gärna inlagda rödbetor, gurkor eller pickles.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att koka


Billigare:
Uteslut purjolöken, om den inte för tillfället är billig, och tillsätt i stället ytterligare 1 - 2 gula lökar. Paprikan kan uteslutas, liksom grädden. Såsen blir ändå härligt god.

Festligare:
Tillsätt ca 100 g skivade, smörfrästa champinjoner till den färdiga rätten.

Variation:
Tillsätt ½ burk konserverad ananas i bitar till den färdiga rätten. Då kan du också smaksätta med litet soya och 1/4 tsk farin.

Kom ihåg:
Såsens koktid beror på köttets kvalitet. Skär dock köttet i små, tunna skivor och bryn enligt receptet.

Griskött är betydligt magrare nu än det var förr. Fetthalten varierar ganska mycket mellan de olika styckningsdelarna. Fettet sitter i allmänhet väl samlat i de olika styckningsdelarna, så att man lätt kan skära bort synligt fett.

Tips och idéer:
Den här kraftiga såsen kan lätt förvandlas till en gryträtt. Komplettera med några olika rotsaker, skurna i bitar, och gärna också några potatisar. Då har du en allt-i-ett-rätt. Avpassa vätskemängden beroende på hur mycket rotsaker du lägger i grytan.

Frys in:
Gör en stor sats av den här rätten och frys in i lämpliga portioner. Förpacka i tätt frysemballage. Förvaringstid 3 - 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar