STARK INDISK KÖTTGRYTA
En smakrik och smal kötträtt som fyller ditt kök med utsökta, indiska dofter.
4 portioner
800 g nötkött, helst benfri högrev
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära
2 msk smör eller margarin
3 tsk spiskummin
2 msk curry
1 msk salt
5 dl vatten
3 tomater
1 dl yoghurt
1 knippa färsk koriander (kan uteslutas)
Putsa köttet och skär det i 2 - 3 cm stora tärningar. Skala och finhacka den gula löken och vitlöken. Skala ingefäran och skär den i fina strimlor. Smält matfettet i en stor gryta och bryn köttet. Ta upp det ur grytan. Fräs lök, vitlök och ingefära i fettet som finns kvar i grytan ca 5 minuter. Rör om under tiden. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare 1 minut.
Lägg tillbaka köttet i grytan tillsammans med ev avrunnet köttspad och häll över ca 5 dl vatten. Lägg på locket och låt puttra på svag värme ca 30 minuter.
Under tiden: Skålla tomaterna i hett vatten och ta bort skalet. Dela varje tomat i fjärdedelar och ta bort "flugan". Tillsätt tomaterna när grytan fått koka 30 minuter och låt koka ytterligare 30 minuter under lock eller tills köttet blivit mört. Blanda i 1 dl yoghurt och garnera ev efter smak med färsk koriander.
Servera med ris och extra yoghurt.
25 minuter att förbereda
1 timme och 15 minuter att tillaga
Tips och råd:
Färsk koriander kan ersättas med citronmeliss. Båda örterna förlorar sin smak om de värms upp, så tillsätt dem efter tillagningen.
Skär av en 4 cm stor bit av ingefäran och skala den. Skär sedan upp biten på längden i tunna skivor som du sedan skär i tändsticksstora strimlor.
En smakrik och smal kötträtt som fyller ditt kök med utsökta, indiska dofter.
4 portioner
800 g nötkött, helst benfri högrev
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära
2 msk smör eller margarin
3 tsk spiskummin
2 msk curry
1 msk salt
5 dl vatten
3 tomater
1 dl yoghurt
1 knippa färsk koriander (kan uteslutas)
Putsa köttet och skär det i 2 - 3 cm stora tärningar. Skala och finhacka den gula löken och vitlöken. Skala ingefäran och skär den i fina strimlor. Smält matfettet i en stor gryta och bryn köttet. Ta upp det ur grytan. Fräs lök, vitlök och ingefära i fettet som finns kvar i grytan ca 5 minuter. Rör om under tiden. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare 1 minut.
Lägg tillbaka köttet i grytan tillsammans med ev avrunnet köttspad och häll över ca 5 dl vatten. Lägg på locket och låt puttra på svag värme ca 30 minuter.
Under tiden: Skålla tomaterna i hett vatten och ta bort skalet. Dela varje tomat i fjärdedelar och ta bort "flugan". Tillsätt tomaterna när grytan fått koka 30 minuter och låt koka ytterligare 30 minuter under lock eller tills köttet blivit mört. Blanda i 1 dl yoghurt och garnera ev efter smak med färsk koriander.
Servera med ris och extra yoghurt.
25 minuter att förbereda
1 timme och 15 minuter att tillaga
Tips och råd:
Färsk koriander kan ersättas med citronmeliss. Båda örterna förlorar sin smak om de värms upp, så tillsätt dem efter tillagningen.
Skär av en 4 cm stor bit av ingefäran och skala den. Skär sedan upp biten på längden i tunna skivor som du sedan skär i tändsticksstora strimlor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar