tisdag 3 september 2013

Från Husmoderns Köksalmanack 1952

Dags för en blänkare från Husmoderns Köksalmanack igen, en återblick från förr!


MITT KNEP SPARAR TID, ARBETE OCH DISK


Fru Signe Holm

Mamma till "Karotta", de praktiska plastmössorna för karotter och kökskärl, har sitt särskilda knep för att hinna med både arbetet inom och utom hemmet - hon koncentrerar intensivt sitt hushållsarbete, all städning och den mesta matlagningen till morgonen. Därigenom beräknar hon att spara in ca 2 timmar senare på dagen. Och framför allt gör hon sina matinköp just när affärerna öppnar. Fredagsstädningen förlägger hon till måndagarna. Det är nämligen efter söndagen, då hela familjen varit hemma och man kanske haft gäster, som det bäst behöver städas.


Ria Wägner

Jag använder tidningspapper i hushållsarbetet, säger Ria Wägner. Nu när hushållspapperet har blivit så dyrt, skär jag gamla tidningar i lagom stora bitar och så kan jag torka av stekpannor eller linda in sopor kvickt och lätt. (Bra när man har sopnedkast.) Likaså tvättar jag alltid fönstren med tidningspapper och torkar spisen med det på landet. När jag tvättar jumpers eller andra svårtorkade saker lindar jag in dem ett tag i stora tidningar, det tar bort mycket av vätan och sedan kan jag hänga yllesakerna på galge. Tidningarna bör dock vara tre dagar gamla så att de inte svärtar av sig. Då har jag också med framgång kunnat pressa vätan ur vita blusar och ljusa jumpers med tidningspapper utan att något svart häftat vid. Slutligen använder jag tidningspapper när jag låter salt sill rinna av och vid rensning av fisk o s v. En bekant till mig, en äldre husmor, som vill slippa tvätta köksgolvet, när hennes hembiträde har semester, klär över golvet - hon har ett helt litet kök - med tjocka dagstidningar som en matta. Och ändå blir det dagstidningar över till pappersinsamlingen ... !


Fru Anne Marie Stenberg, Göteborg

Bor man i en stor, äldre våning med två småbarn och städhjälp bara en gång i veckan måste man allt slå av på pretentionerna i fråga om rengöring. Man får inte bry sig om att fönstren inte alltid är så genomskinliga, och för all del inte jämt ligga och gnida på parkettgolven. Dammsugaren är till underbar hjälp inte bara till golven i själva rummen utan också i kök och serveringsgång och till damningen. Ja, varför inte använda dammsugaren och den runda mjuka borsten litet mera i stället för dammtrasan?

Den mesta maten kokas i tryckkokaren. Om folk bara ville lära sig, hur användbar den är, och inte bara koka potatis i den, så skulle de aldrig använda något annat, säger fru Stenberg. Eldfasta formar är en annan välsignelse, som sparar mycket disk och onödiga uppläggningar, och ett väl utarbetat schema för hushållsarbetet och en matsedel för hela veckan likaså. Med en stor matlagningsdag förbereder man då maten för åtskilliga dagar och slipper springa och handla var dag. Middagen serveras i det Stenbergska hemmet klockan 1, vilket gör att man får eftermiddagen fri på ett helt annat sätt.

Alla skåp är fernissade eller målade med lackfärg för att slippa det eviga bytandet av hyllpapper. I skafferi och grytskåp ligger vaxduksbehandlat papper, som också kan tvättas av. Och nu har maken i huset föreslagit att på söndagen skall fru Stenberg slippa alla hushållsbestyr genom att en kall buffé står framdukad, så att var och en kan förse sig när han vill och med vad han vill.


Köksmästare Torsten Asklund

Att en sås redd med vetemjöl måste koka 15 à 20 minuter har vi hört till leda. Men, vad har vi gjort för att slippa ifrån det? Följ köksmästare Asklunds råd och ni får fina såser plus en massa tid till skänks. I en tjockbottnad kastrull eller gryta smältes 1/4 kg smör eller margarin. Rör ned 3 à 4 kaffekoppar vetemjöl och låt det fräsa 15 minuter. Passa det väl med visp så att det inte blir brunt. Skulle värmen tillfälligt bli för hög kyles botten av i kallt vatten. Det räcker nämligen inte med att bara ta bort en tjockbottnad gryta från elden. Efter 15 minuter är den trögflytande massan inte rå längre, mjölet är alltså färdigt, och slås upp i karott. Detta är nu beurre manié, som sparar minst 12 minuter vid varje redning av sås eller stuvning. Det sparar också disk, för man kan helt enkelt vispa sås utan det evinnerliga "späd försiktigt i början". Såsen är nu färdig bara den fått koka upp och vispats slät. Beurre manié är fint att ha till kött-, fisk- och fågelsåser, stuvningar och soppor. Den håller sig lika länge som smöret är friskt.


Fru Birgit Lennartsson-Norée

har man och tre barn och sköter utan hjälp en tvåvåningsvilla i Ängby på sex rum och hinner dessutom en hel del annat, som sjunga i radio tillsammans med sin bror Lars, eller ge danslektioner och uppvisningar tillsammans med Holger Rosenqvist.

- Att det alls går att klara upp allting beror förstås på att jag har en snäll man som är intresserad av det jag gör utom hemmet, säger hon. Och mina barn är lätthanterliga och vana att ta hand om sig själva och varandra. De vill inte att vi ska ha någon hjälp, för de tycker att "vi har så roligt när vi är för oss själva". Om jag har varit uppe sent en kväll håller de sig tysta, för mor behöver sova, och så bjuder de mig kaffe på sängen. Men det är klart att jag inte kan jämföras med en vanlig husmor, som sätter en ära i att sköta allting så bra som möjligt, och det går främst ut över matlagningen. Jag gör aldrig några krångliga rätter utan bjuder på stekt kött eller fisk, eller kokt fisk med en smörklick till, och så filmjölk eller frukt till efterrätt.

- Då vi har ganska gott om utrymme kan jag ha ett par "finrum", vilket faktiskt inte är så dumt. Där vistas vi inte till vardags, och dit får inte ungarna gå in med leriga skor. Dessa rum kan alltså stå på parad, så att säga, och jag behöver inte gå och plocka där varje dag. Det gör jag förresten inte i de andra rummen heller. Jag städar, dammar och dammsuger hela huset en gång i veckan - det får räcka. Villan är modern och lättskött, annars skulle det inte gå så bra. Något som också sparar mycket tid är att jag har en hel uppsättning sopborstar, dammtrasor och annat som behövs till städningen både i övre och nedre våningen, så att jag inte ideligen behöver springa i trapporna för att hämta något som fattas.

- Tro nu inte, att mina stackars barn blir försummade och går och gnäller efter sin mamma. Inte alls! De tycker det är väldigt roligt att få hjälpa till i hemmet och själva få bestämma hur de vill ha det, och de deltar med glödande intresse i allt vad jag gör. Och när jag är hemma är jag på strålande humör, och vi har väldigt trevligt tillsammans.

- Jag tror att man blir ett roligare sällskap för man och barn om man inte går upp i dem enbart. Och man behöver väl inte prompt se ut som en husmor och mamma till tre barn, fast man är det? Min dröm är att kunna laga utomordentliga köttbullar - och se ut som om jag inte visste vad köttbullar var för något!


Ja, så kunde man tänka 1952 ... Kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar