tisdag 3 september 2013

Frukt med karamellsås

FRUKT MED KARAMELLSÅS

Den litet söta karamellsåsen passar fantastiskt bra till de syrliga frukterna. Detta är en typisk sommardessert och en läcker förfriskning.

4 portioner

Fruktsallad:
2 persikor
300 g körsbär
2 msk mandelspån

Karamellsås:
2 msk potatismjöl
3 3/4 dl mellanmjölk
4 msk socker
2 msk smör eller margarin


Karamellsås:
Rör ut potatismjölet med 4 msk mjölk. Lägg sockret i en kastrull och smält det på medelvärme tills det är ljusbrunt och flytande. Rör försiktigt ned resten av mjölken i kastrullen och sjud upp. Tillsätt det utrörda potatismjölet och sjud upp under omrörning. Tillsätt matfettet och låt det smälta. Låt såsen svalna lätt och rör om igen, så att det inte bildas en hinna på såsen.

Skölj av frukten. Kärna ur persikorna och skär dem i skivor. Ta bort stjälkarna från körsbären och kärna ur dem. Hetta upp en stekpanna utan fett och rosta mandeln.

Lägg upp frukten i en skål, häll över karamellsåsen och strö över den rostade mandeln.

25 minuter att förbereda
10 minuter att tillaga


Serveringsförslag:
Servera fruktsalladen med t ex kex och vispgrädde eller vaniljglass. Frukten kan givetvis varieras efter säsong. Det går även bra att använda frukt på burk.

Tips och råd:
Diverse kex, t ex digestivekex, kokoskakor eller drömmar, smakar gott tillsammans med fruktsalladen. Smula sönder kakorna, lägg dem i en skål och dränk in dem med färskpressad apelsinjuice. Lägg frukten ovanpå och häll över karamellsåsen. Servera med vispgrädde och mandel eller krokant.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar