tisdag 3 september 2013

Fransk löksoppa

FRANSK LÖKSOPPA

En fransk klassiker som denna, med mustig löksmak och knaprig ostyta, är alltid lika uppskattad!

4 portioner

4 medelstora gula lökar, ca 300 g
30 g smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 l köttbuljong
salt och peppar
8 tunna skivor franskbröd eller baguette
100 g riven stark ost, 28%


Skala och skär löken i fina ringar eller strimla den i matberedare. Smält matfettet i en stor soppkastrull, lägg i löken och fräs under omrörning tills den är glansig. Löken ska inte bli brun. Strö över mjöl och rör om ordentligt. Häll sedan på buljong under omrörning och låt koka ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 225°. Rosta brödskivorna i ugnen eller i brödrosten. Häll upp soppan i fyra ugnsfasta portionsskålar och lägg två brödskivor överst i varje skål. Är skivorna stora kan du dela dem i mindre bitar. Strö över ost och gratinera i ugnen ca 5 minuter tills osten är gyllenbrun. Servera genast.


Variation:
Det går också bra att använda ostar av typen gruyère eller vällagrad grevé. Det viktiga är att de smälter lätt och har mycket smak.

Tips och råd:
Häll i buljong litet i taget under omrörning, så att det inte bildas klumpar av mjölet. Soppan blir litet extra lyxig och får en mycket mustig smak om du byter ut 1 dl av buljongen mot vitt vin. Större mängd vin är inte att rekommendera, eftersom vinsmaken då blir för dominant.

Om du inte har portionsskålar går det bra att gratinera soppan i en stor, ugnsfast skål.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar