DAGENS RECEPT 13-09-03
SALLAD MED AVOCADODRESSING
En väl kryddad sås av mosad, mogen avocado smakar utmärkt till grönsallader. Isbergssallad eller sellerikål/kinakål är båda fasta och går därför lätt att skära i portionsklyftor. Det ser trevligt ut och är lätt att servera.
4 portioner
1 litet isbergssalladshuvud
eller ½ sellerikål/kinakål
saft av 1 citron
Dressing:
1 mogen avocado
½ tsk salt
1 dl crème fraîche
1 dl gräddfil
1 msk finhackad persilja
litet pressad citronsaft
litet rivet citronskal
1 krm svartpeppar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats dressing.
Skölj salladen eller kålen. Plocka bort ev fula blad. Skär salladen eller kålen i klyftor eller bitar. Låt dem rinna av väl, gärna i en handduk i kylskåp eller på annan kall plats.
Skala, kärna ur och mosa under tiden avocadon. Rör ut den med salt. Blanda massan med crème fraîche, gräddfil, persilja, citron och svartpeppar.
Lägg salladen på ett fat eller i en skål och bjud dressingen till. Salladen är god att servera till rätter av kyckling eller annan fågel, stekt eller rökt fisk, kassler eller kokt eller rökt skinka.
Ca 15 minuter att tillaga
Enklare:
Strimla salladen eller kålen. Häll dressingen över. Blanda salladen vid bordet.
Festligare:
Beräkna 2 avocados extra till salladen. Skölj dem, dela dem och ta bort kärnan. Skär dem i klyftor och lägg dem varvvis med salladen på fatet. Strö över litet färsk, hackad dragon eller citronmeliss. Lägg citronskivor vid varje avocadoklyfta och bjud dressingen till.
Kom ihåg:
Isbergssallad och kinakål blir spröda och fräscha om du låter dem ligga i isvatten ½ - 1 timme innan du ska använda dem. Var noga med att skaka bort allt vattnet innan du skär dem.
Bra isbergssallad ska kännas tung och vara fast. Den håller sig mycket bra i kylskåp. Den är spröd och krispig i konsistensen och har en mild smak.
Du kan servera isbergssallad kokt som grönsak. Dela den i klyftor och koka dem 3 - 4 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl, ånga gärna av dem, och bjud dem med rört smör smaksatt med pressad citronsaft eller med crème fraîche smaksatt med riven ädelost.
Tips och idéer:
Avocadon vill gärna mörkna så snart du delat den och tagit bort kärnan. Pressa litet citronsaft över snittytan så håller den sig ljus.
Det är viktigt att avocadon är mogen när du ska äta den, annars är den sträv och träig i konsistensen och smaken kommer inte fram. Du kan mogna den genom att låta den ligga i en brun papperspåse i rumstemperatur. Då mognar den på ett par dagar.
SALLAD MED AVOCADODRESSING
En väl kryddad sås av mosad, mogen avocado smakar utmärkt till grönsallader. Isbergssallad eller sellerikål/kinakål är båda fasta och går därför lätt att skära i portionsklyftor. Det ser trevligt ut och är lätt att servera.
4 portioner
1 litet isbergssalladshuvud
eller ½ sellerikål/kinakål
saft av 1 citron
Dressing:
1 mogen avocado
½ tsk salt
1 dl crème fraîche
1 dl gräddfil
1 msk finhackad persilja
litet pressad citronsaft
litet rivet citronskal
1 krm svartpeppar
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser
men bara 1½ sats dressing.
Skölj salladen eller kålen. Plocka bort ev fula blad. Skär salladen eller kålen i klyftor eller bitar. Låt dem rinna av väl, gärna i en handduk i kylskåp eller på annan kall plats.
Skala, kärna ur och mosa under tiden avocadon. Rör ut den med salt. Blanda massan med crème fraîche, gräddfil, persilja, citron och svartpeppar.
Lägg salladen på ett fat eller i en skål och bjud dressingen till. Salladen är god att servera till rätter av kyckling eller annan fågel, stekt eller rökt fisk, kassler eller kokt eller rökt skinka.
Ca 15 minuter att tillaga
Enklare:
Strimla salladen eller kålen. Häll dressingen över. Blanda salladen vid bordet.
Festligare:
Beräkna 2 avocados extra till salladen. Skölj dem, dela dem och ta bort kärnan. Skär dem i klyftor och lägg dem varvvis med salladen på fatet. Strö över litet färsk, hackad dragon eller citronmeliss. Lägg citronskivor vid varje avocadoklyfta och bjud dressingen till.
Kom ihåg:
Isbergssallad och kinakål blir spröda och fräscha om du låter dem ligga i isvatten ½ - 1 timme innan du ska använda dem. Var noga med att skaka bort allt vattnet innan du skär dem.
Bra isbergssallad ska kännas tung och vara fast. Den håller sig mycket bra i kylskåp. Den är spröd och krispig i konsistensen och har en mild smak.
Du kan servera isbergssallad kokt som grönsak. Dela den i klyftor och koka dem 3 - 4 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl, ånga gärna av dem, och bjud dem med rört smör smaksatt med pressad citronsaft eller med crème fraîche smaksatt med riven ädelost.
Tips och idéer:
Avocadon vill gärna mörkna så snart du delat den och tagit bort kärnan. Pressa litet citronsaft över snittytan så håller den sig ljus.
Det är viktigt att avocadon är mogen när du ska äta den, annars är den sträv och träig i konsistensen och smaken kommer inte fram. Du kan mogna den genom att låta den ligga i en brun papperspåse i rumstemperatur. Då mognar den på ett par dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar