DAGENS RECEPT 13-09-02
BJÖRNBÄRSFYLLD WIENERLÄNGD
Detta blir en läcker kaffefläta med sin nästan exotiska fyllning av björnbär. Du kan använda andra bär också, men björnbär ger en utsökt smak. Degen är nästan som wienerbrödsdeg men enklare att göra.
2 längder
Ca 9 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk socker
1 ägg
50 g jäst
2½ dl kall mjölk
Fyllning:
3 dl björnbär
3 msk socker
Pensling:
1 uppvispat ägg
ev florsocker/vatten
Häll vetemjölet i en degbunke. Skär matfettet i tunna skivor. Finfördela det i mjölet. Sätt till salt, socker och ägg. Smula sönder jästen i en skål och rör ut den med litet av den kalla mjölken. Tillsätt jästblandningen och resten av mjölken till mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop degen. Den ska inte knådas. Ta upp den på bakbordet och dela den i två delar.
Kavla ut varje del till en rektangulär kaka, 25 x 15 cm. Använd litet mjöl vid utbakningen.
Lägg hälften av björnbären i mitten på varje deglängd. Strö över socker. Skär sneda remsor av degen från mitten ut mot kanterna och vik dem korsvis över bären. Lägg längderna på plåt. Låt dem jäsa långsamt - inte varmt - ca 1½ timme. Pensla med ägg.
Grädda i ugn vid 200° ca 15 minuter. Öka värmen till 225° och grädda ytterligare ca 5 minuter. Låt längderna kallna på galler utan bakduk. Glasera dem ev med florsocker utrört i vatten.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att jäsa
Ca 20 minuter att grädda
Festligare:
Baka längderna på djupfryst smördeg i stället. Kavla ut den och följ i övrigt vårt recept. Pensla försiktigt på ytan med uppvispat ägg. Om ägget rinner mot kanterna har degen svårt att höja sig och bli lätt och luftig. Grädda i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills smördegen blåst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad.
Annorlunda:
Baka ut degen till små bullar, snäckor eller kammar. Grädda i ugn vid 225 - 250° ca 8 minuter. Du kan fylla bröden med björnbärssylt eller annan sylt i stället för färska bär.
Kom ihåg:
Till en wienerbrödsdeg använder du alltid kallt degspad.
Till degar som du gör med kallt degspad måste du använda färsk jäst - aldrig torrjäst.
Du bör också komma ihåg att stå så kallt som möjligt när du kavlar ut degen.
Degen ska också jäsa på kall plats. Du kan t ex baka ut små wienerbröd på kvällen, lägga dem på plåt och låta hela plåten stå i kylskåp eller på annan sval plats över natten. På morgonen är de färdiga att grädda.
Tips och idéer:
Du behöver inte smörja plåten när du gräddar wienerbröd utan bara spola av den med kallt vatten.
Du ska alltid lägga wienerbröden på kall plåt. Använd inte en plåt som du nyss gräddat annat bröd på. Då flyter degen ut eftersom den innehåller mycket fett som smälter av värmen.
Frys in:
Det går bra att frysa in ogräddade wienerbröd eller längder. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Grädda dem sedan otinade i ugn vid 225° ca 12 minuter. Förvaringstid ca 3 månader.
BJÖRNBÄRSFYLLD WIENERLÄNGD
Detta blir en läcker kaffefläta med sin nästan exotiska fyllning av björnbär. Du kan använda andra bär också, men björnbär ger en utsökt smak. Degen är nästan som wienerbrödsdeg men enklare att göra.
2 längder
Ca 9 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 msk socker
1 ägg
50 g jäst
2½ dl kall mjölk
Fyllning:
3 dl björnbär
3 msk socker
Pensling:
1 uppvispat ägg
ev florsocker/vatten
Häll vetemjölet i en degbunke. Skär matfettet i tunna skivor. Finfördela det i mjölet. Sätt till salt, socker och ägg. Smula sönder jästen i en skål och rör ut den med litet av den kalla mjölken. Tillsätt jästblandningen och resten av mjölken till mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop degen. Den ska inte knådas. Ta upp den på bakbordet och dela den i två delar.
Kavla ut varje del till en rektangulär kaka, 25 x 15 cm. Använd litet mjöl vid utbakningen.
Lägg hälften av björnbären i mitten på varje deglängd. Strö över socker. Skär sneda remsor av degen från mitten ut mot kanterna och vik dem korsvis över bären. Lägg längderna på plåt. Låt dem jäsa långsamt - inte varmt - ca 1½ timme. Pensla med ägg.
Grädda i ugn vid 200° ca 15 minuter. Öka värmen till 225° och grädda ytterligare ca 5 minuter. Låt längderna kallna på galler utan bakduk. Glasera dem ev med florsocker utrört i vatten.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att jäsa
Ca 20 minuter att grädda
Festligare:
Baka längderna på djupfryst smördeg i stället. Kavla ut den och följ i övrigt vårt recept. Pensla försiktigt på ytan med uppvispat ägg. Om ägget rinner mot kanterna har degen svårt att höja sig och bli lätt och luftig. Grädda i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills smördegen blåst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad.
Annorlunda:
Baka ut degen till små bullar, snäckor eller kammar. Grädda i ugn vid 225 - 250° ca 8 minuter. Du kan fylla bröden med björnbärssylt eller annan sylt i stället för färska bär.
Kom ihåg:
Till en wienerbrödsdeg använder du alltid kallt degspad.
Till degar som du gör med kallt degspad måste du använda färsk jäst - aldrig torrjäst.
Du bör också komma ihåg att stå så kallt som möjligt när du kavlar ut degen.
Degen ska också jäsa på kall plats. Du kan t ex baka ut små wienerbröd på kvällen, lägga dem på plåt och låta hela plåten stå i kylskåp eller på annan sval plats över natten. På morgonen är de färdiga att grädda.
Tips och idéer:
Du behöver inte smörja plåten när du gräddar wienerbröd utan bara spola av den med kallt vatten.
Du ska alltid lägga wienerbröden på kall plåt. Använd inte en plåt som du nyss gräddat annat bröd på. Då flyter degen ut eftersom den innehåller mycket fett som smälter av värmen.
Frys in:
Det går bra att frysa in ogräddade wienerbröd eller längder. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Grädda dem sedan otinade i ugn vid 225° ca 12 minuter. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar