söndag 1 september 2013

Dagens recept: Melonmousse

DAGENS RECEPT 13-09-01

MELONMOUSSE

Det här är en efterrätt som inte bara är vacker att se på utan också utsökt god. Melonmoussen kan göras i förväg och sedan bara fyllas i melonen när den ska serveras.

4 portioner

Fruktköttet från ½ väl mogen melon
3 äggulor
3 msk socker
3 dl vispgrädde
6 blad gelatin
3 äggvitor

1 melon att servera rätten ur (kan uteslutas)


Mosa fruktköttet från melonen med ett par gafflar, en visp eller i hushållsmaskin. Rör äggulor och socker ljust och pösigt. Vispa grädden. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa äggvitorna.

Smält gelatinbladen över svag värme i den fuktighet som finns kvar när du kramat ur dem. Häll blandningen i äggsmeten. Vänd ned fruktköttet och grädden. Vänd till sist försiktigt ned de vispade äggvitorna.

Häll upp blandningen i en skål och låt den stå i kylskåp eller på annan kall plats några timmar att stelna. Lägg upp moussen i portionsglas eller servera den i en väl urgröpt melon som vi föreslår. Garnera med melonklyftor, myntablad eller t ex några druvor eller bär.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 3 timmar i kylskåp


Snabbare:
Du kan blanda vaniljglass eller den nya melonglassen med litet mosad melon som i vårt recept. Låt den frysa till något och servera den sedan enligt vårt förslag.

Festligare:
Om du väljer att servera moussen i en urgröpt melon kan du göra rätten litet finare genom att dränka in melonskalet med vin - antingen ett torrt vitt vin, portvin eller torr sherry. Du kan också använda någon likör, t ex cointreau eller vit curacao.

Du kan också smaksätta moussen med vin eller likör. Välj något av förslagen ovan.

Kom ihåg:
Du kan egentligen använda vilken typ av melon du vill till denna rätt med undantag för vattenmelon. Den är för vattenrik och moussen håller inte ihop.

Använder du honungsmelon, som är mycket söt, kan du minska sockret med 1 msk.

Du kan skära melon i små kuber eller strimlor eller ta ut små runda bollar av dem, frysa dem och använda som garnering av olika efterrätter, i fruktbål eller drinkar eller i sallader. Det går bekvämt att frysa dem i islådorna i kylskåpets frysfack också.

Tips och idéer:
Du kan använda gelatinpulver i stället för gelatinblad. Följ då anvisningarna på förpackningen. 1 msk gelatinpulver motsvarar ungefär 5 blad gelatin.

1 krm salt i äggvitorna när du ska vispa dem hjälper till att göra dem fasta och stabila.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar