söndag 15 september 2013

Dagens recept: Romersk gryta

DAGENS RECEPT 13-09-14

ROMERSK GRYTA

Knubbiga champinjoner, skivad lök och oregano ger smak åt den här verkligt goda grytan. Köttet får puttra långsamt på svag värme så att det blir riktigt mört och gott. Litet vitlök ger fin smak.

4 portioner

400 g benfritt fläskkött (bog eller skinka)
4 gula lökar
200 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm oregano
1 krm svart- eller vitpeppar
3 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
2 dl buljong eller vitt vin

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men
bara 3 dl buljong eller vin.


Putsa köttet och skär det i tärningar. Skala och skiva löken. Ansa och skiva champinjonerna. Bryn först köttet i litet matfett i en stekpanna. Lägg över det i en gryta eller tjockbottnad kastrull.

Fräs lök och champinjoner, var för sig, i stekpannan och lägg över dem i grytan. Strö över kryddorna och tillsätt tomatpuré och vitlök.

Vispa ur stekpannan med buljong eller vin och häll det hett över kött och övriga ingredienser i grytan. Låt det hela sjuda upp och sedan eftersteka på svag värme ca 35 minuter eller tills köttet är genomstekt och mört. Stektiden beror litet på hur stora tärningar du skurit köttet i. Pröva med en sticka om köttet är mört.

Strö över litet oregano och servera, gärna med pasta eller ris. Bjud också en grönsallad till.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att eftersteka


Enklare:
Uteslut champinjoner och vin ur vårt recept. Tillsätt gärna 1 burk ärter mot slutet av efterstekningen. Spadet från ärterna kan du späda med i stället för buljong. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Tillsätt 2 röda eller gröna paprikor i strimlor till grytan mot slutet av stekningen. Låt dem bara sjuda med så länge att de blir precis genomhettade men fortfarande har kvar sin krispighet. Detta ger en färgrik gryta med god smak. Du kan, om du vill, späda med något mustigt rödvin i stället för vitt vin. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Dagens fläskkött är magert, mört och fintrådigt. Och oftast är det också prisbilligt, du får mycket för pengarna när du köper fläskkött. Det är lätt att variera och brukar vara omtyckt av alla. Det passar särskilt bra till olika grytor därför att det kan varieras med så många olika grönsaker, rotsaker och kryddor.

Du kan strö 2 msk vetemjöl över köttet när du bryner det. På så vis blir grytan simmigare. Var noga med att röra om väl innan du späder med buljong eller vin, så att mjölet inte klimpar sig.

Tips och idéer:
Vinet ger den här rätten särskilt god smak. Men du kan mycket väl använda buljong. Om den är salt måste du minska mängden salt i receptet.

Använder du färsk oregano att krydda med måste du ta dubbelt så mycket som av torkad. Hacka alla färska kryddörter fint innan du tillsätter dem till rätten.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in gryträtter av olika slag. Förpacka dem i formar och tillslut dem väl. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar