fredag 13 september 2013

Dagens recept: Marinerade räkor

DAGENS RECEPT 13-09-13

MARINERADE RÄKOR

Marinerade räk- eller havskräftstjärtar blir den finaste sallad att bjuda som entré till en middag eller enbart som lunch- eller kvällsrätt med smör och bröd. Du kan också servera salladen i avocadohalvor som omväxling.

4 portioner

3/4 kg orensade räkor
eller motsvarande mängd rensade
4 msk finhackad dill

Marinad:
3 msk vinäger
6 msk matolja
2 msk vatten
½ tsk salt
några krossade vitpepparkorn

Sås:
2 dl majonnäs
3 msk chilisås
1 krm vitlökssalt
1 msk pressad citronsaft

dill


Rensa räkorna om de är oskalade. Lägg dem i en skål eller kruka varvvis med dillen.

Blanda samman marinaden och häll den över räkorna. Låt räkorna stå kallt minst ett par timmar, gärna längre. De får då bättre smak.

Gör såsen. Blanda samman majonnäs, chilisås, vitlökssalt och citronsaft.

Servera räkorna med såsen och gärna rostat bröd eller baguette och smör. Ost efteråt och du har en komplett, fin liten måltid.

Ca 15 minuter att förbereda
2 - 6 timmar att marinera


Festligare:
Servera de marinerade räkorna i halva avocados. Skölj och torka av dem, dela dem mitt itu och ta bort kärnorna. Pressa litet citronsaft i varje halva och fyll dem med salladen. Eftersom avocadon är en relativt fet grönsak kan du bjuda enbart chilisås till.

Annorlunda:
Blanda och marinera räkorna med 200 g färska, skivade champinjoner och 3 msk finhackad rödlök. Bjud dem med hårdkokta ägg i halvor eller klyftor eller med en sallad av grönsalladsblad och skivad, färsk gurka.

Kom ihåg:
Om du använder djupfrysta, rensade räkor till den här rätten behöver du inte låta dem tina innan du lägger dem i marinaden.

En magrare variant av såsen får du genom att ersätta majonnäsen med gräddfil (12% fett) eller crème fraîche (14% fett). Smaksättning som i vårt recept.

Använd tomatpuré eller chilisås till såsen - inte gärna tomatketchup, då den är sötare. Den söta smaken kan lätt ta överhanden i såsen. Du kan också smaksätta den med ytterst litet Worcestershiresås.

Du kan använda djupfryst, hackad dill till såsen om du inte har tillgång till färsk.

Tips och idéer:
Om du använder oskalade räkor kan du, om du vill, skölja av skalen och sedan koka upp dem med litet vatten, dill, några hela vitpepparkorn och en skiva gul lök. Sila av spadet och använd det till smaksättning av såser eller fisksoppor. Förvara i frysen i små bägare.

Gnid fingrarna med litet citron när du skalat räkor, så försvinner skaldjurslukten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar