DAGENS RECEPT 13-09-15
KÅL I FORM
Kåldolmar på annorlunda vis med helt vegetarisk fyllning är något att bjuda på när kålen är så fin och mjäll. Du behöver inte heller bryna dolmarna var för sig utan kan laga rätten i en ugnssäker form. Bekvämt och lätt.
4 portioner
1 kålhuvud, ca 1 kg
vatten
2 tsk salt/liter vatten
Fyllning:
2 dl långkornigt ris
4 dl vatten
1 tsk salt
4 msk hackad gul lök
2 msk smör eller margarin
4 msk hackad grön paprika
1 söndersmulat lagerblad
4 krossade kryddpepparkorn
4 krossade vitpepparkorn
2 krm timjan
1 ägg
2 dl buljong
Putsa kålhuvudet och skär loss stocken. Förväll det i kokande saltat vatten ca 10 minuter. Ta upp det och låt det rinna av. Lossa bladen.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt det svalna. Fräs löken mjuk i litet matfett i en stekpanna. Tillsätt paprikan och låt den fräsa med några minuter. Rör ned blandningen i riset. Tillsätt hälften av kryddorna och rör ned ägget.
Lägg kålbladen på ett skärbräde. Lägg litet av fyllningen på varje blad och vik löst ihop dem. Lägg dolmarna i en smord, ugnssäker form. Klicka på resten av matfettet och strö på resten av kryddorna, gärna också litet paprikastrimlor. Grädda i ugn vid 200° ca 20 minuter. Späd med buljongen. Låt det hela steka i ugnen ytterligare ca 15 minuter eller tills dolmarna har fått lätt färg och fyllningen har blivit genomgräddad.
Gott att servera med lingonsylt och gärna rårivna morötter.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att ugnssteka
Enklare:
Förbered kål och fyllning som i vårt recept. Lägg fyllningen på kålbladen. Vik ihop dem löst. Lägg dem i en gryta och klicka på litet matfett. Låt dem steka på svag värme ca 10 minuter. Späd då med buljongen. Låt steka ytterligare ca 20 minuter på svag värme under lock.
Annorlunda:
Du kan byta ut riset mot vete- eller rågkross. Koka enligt anvisningarna på förpackningen. Krydda fyllningen som i vårt recept och lägg fyllningen på kålbladen. I övrigt som i vårt recept.
Du kan också lägga rikligt med äppelklyftor runt kålen i formen. Kål och äpple är en god kombination. Strö då gärna över några hela nejlikor.
Kom ihåg:
Sommarkål och den första mjälla höstkålen passar särskilt bra till denna rätt. Kålen är mycket lättkokt och har fin, mild smak. Använder du vinterkål måste du öka tiden i ugnen.
Har du haft tur i svampskogen och hittat mycket svamp kan du smaksätta riset med 2 dl finhackad, smörfräst blandsvamp. I övrigt som i vårt recept.
Vitkål är mycket C-vitaminrik och den ger oss ett gott tillskott av detta viktiga vitamin till lågt pris. C-vitaminet i vitkål är tåligt, d v s det bevaras bra även om du kokar kålen - men inte för länge.
Tips och idéer:
Om du vill kan du bryna kåldolmarna innan du lägger dem i formen. Vik då ihop dem till små fasta paket så att fyllningen inte rinner ut under bryningen. Men kom ihåg att brynt kål är mer hårdsmält än kokt.
Du kan använda savoykål eller t o m sellerikål (kinakål) till denna rätt. Koktiden blir kortare, rätten kan vara färdig på ca 20 minuter i ugnen.
Frys in:
Den här rätten kan du förbereda och frysa in. Gör rätten färdig i en form. Frys in i formen. Låt sedan rätten eftersteka i ugn samtidigt som den tinas och värms. Förvaringstid ca 8 månader.
KÅL I FORM
Kåldolmar på annorlunda vis med helt vegetarisk fyllning är något att bjuda på när kålen är så fin och mjäll. Du behöver inte heller bryna dolmarna var för sig utan kan laga rätten i en ugnssäker form. Bekvämt och lätt.
4 portioner
1 kålhuvud, ca 1 kg
vatten
2 tsk salt/liter vatten
Fyllning:
2 dl långkornigt ris
4 dl vatten
1 tsk salt
4 msk hackad gul lök
2 msk smör eller margarin
4 msk hackad grön paprika
1 söndersmulat lagerblad
4 krossade kryddpepparkorn
4 krossade vitpepparkorn
2 krm timjan
1 ägg
2 dl buljong
Putsa kålhuvudet och skär loss stocken. Förväll det i kokande saltat vatten ca 10 minuter. Ta upp det och låt det rinna av. Lossa bladen.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt det svalna. Fräs löken mjuk i litet matfett i en stekpanna. Tillsätt paprikan och låt den fräsa med några minuter. Rör ned blandningen i riset. Tillsätt hälften av kryddorna och rör ned ägget.
Lägg kålbladen på ett skärbräde. Lägg litet av fyllningen på varje blad och vik löst ihop dem. Lägg dolmarna i en smord, ugnssäker form. Klicka på resten av matfettet och strö på resten av kryddorna, gärna också litet paprikastrimlor. Grädda i ugn vid 200° ca 20 minuter. Späd med buljongen. Låt det hela steka i ugnen ytterligare ca 15 minuter eller tills dolmarna har fått lätt färg och fyllningen har blivit genomgräddad.
Gott att servera med lingonsylt och gärna rårivna morötter.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att ugnssteka
Enklare:
Förbered kål och fyllning som i vårt recept. Lägg fyllningen på kålbladen. Vik ihop dem löst. Lägg dem i en gryta och klicka på litet matfett. Låt dem steka på svag värme ca 10 minuter. Späd då med buljongen. Låt steka ytterligare ca 20 minuter på svag värme under lock.
Annorlunda:
Du kan byta ut riset mot vete- eller rågkross. Koka enligt anvisningarna på förpackningen. Krydda fyllningen som i vårt recept och lägg fyllningen på kålbladen. I övrigt som i vårt recept.
Du kan också lägga rikligt med äppelklyftor runt kålen i formen. Kål och äpple är en god kombination. Strö då gärna över några hela nejlikor.
Kom ihåg:
Sommarkål och den första mjälla höstkålen passar särskilt bra till denna rätt. Kålen är mycket lättkokt och har fin, mild smak. Använder du vinterkål måste du öka tiden i ugnen.
Har du haft tur i svampskogen och hittat mycket svamp kan du smaksätta riset med 2 dl finhackad, smörfräst blandsvamp. I övrigt som i vårt recept.
Vitkål är mycket C-vitaminrik och den ger oss ett gott tillskott av detta viktiga vitamin till lågt pris. C-vitaminet i vitkål är tåligt, d v s det bevaras bra även om du kokar kålen - men inte för länge.
Tips och idéer:
Om du vill kan du bryna kåldolmarna innan du lägger dem i formen. Vik då ihop dem till små fasta paket så att fyllningen inte rinner ut under bryningen. Men kom ihåg att brynt kål är mer hårdsmält än kokt.
Du kan använda savoykål eller t o m sellerikål (kinakål) till denna rätt. Koktiden blir kortare, rätten kan vara färdig på ca 20 minuter i ugnen.
Frys in:
Den här rätten kan du förbereda och frysa in. Gör rätten färdig i en form. Frys in i formen. Låt sedan rätten eftersteka i ugn samtidigt som den tinas och värms. Förvaringstid ca 8 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar