DAGENS RECEPT 13-09-16
KEBAB PÅ LAMMFÄRS
Många gånger får vi matinspiration från andra länder genom invandrarna. Det här receptet kommer från länderna i Mellanöstern och vi har försvenskat det så att det passar oss. Mycket gott och populärt, dessutom trevligt att äta.
4 portioner
500 g lammfärs
1 ägg
½ dl osötat vitt ströbröd
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk finhackad gul lök
½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
2 krm nejlikor eller stött kummin
smala träpinnar (blötlagda blompinnar)
Blanda färsen med ägget i en skål. Låt ströbrödet svälla i vattnet några minuter. Tillsätt brödblandningen till färsen och blanda väl. Tillsätt tomatpuré, lök och kryddor och arbeta färsen smidig.
Gnid ev träpinnarna med litet olja. Dela upp färsen i jämna portioner. Forma dem till långa "rulader" och trä pinnarna rätt igenom. Forma färsen jämn runt om. Grilla spetten i ugnens grill eller över utegrill 10 - 15 minuter. Vänd dem då och då under tiden. Grilltiden beror på hur tjocka "färsspetten" är.
Gott att servera med bröd och en sallad, marinerade tomater och gurka, gärna också kokt eller brynt ris.
Ca 15 minuter att förbereda
10 - 15 minuter att grilla
Billigare:
Du kan laga denna rätt av vanlig blandfärs eller fläskfärs. Kryddningen ger rätten dess speciella smak.
Annorlunda:
Vill du ha extra exotisk smak på din kebab kan du smaksätta färsen med litet stött koriander. Uteslut då de malda nejlikorna eller pepparn.
Festligare:
Blanda färsen med ca 200 g fint hackade champinjoner. I övrigt som i vårt recept. Grilla också små hela champinjoner på spett och servera dessa till.
Kom ihåg:
Kebab är ursprungligen namnet på lammspett - bitar av lammkött uppträdda på spett och grillade. De kallas ibland också för sjasjlyk. Ofta marinerar man lammköttet innan man grillar det. Numera kan man kalla också spett med lammfärs för kebab.
Du kan givetvis använda vanliga grillspett till denna rätt. Smörj dem med litet olja innan du sticker dem genom färsen - då fastnar den inte under grillningen.
Tips och idéer:
Du kan grilla små spett med klyftor av tomater, strimlor av grön eller röd paprika, små hela lökar, champinjoner eller äppelklyftor samtidigt med färskebabs. Servera dem till. Grilltiden blir ungefär densamma.
Använder du träpinnar när du grillar så låt dem först ligga och dra i vatten minst 30 minuter. Då bränns de inte så lätt av hettan från grillen.
Frys in:
Lammfärs kan frysas in både rå och färdigstekt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 2 - 3 månader.
KEBAB PÅ LAMMFÄRS
Många gånger får vi matinspiration från andra länder genom invandrarna. Det här receptet kommer från länderna i Mellanöstern och vi har försvenskat det så att det passar oss. Mycket gott och populärt, dessutom trevligt att äta.
4 portioner
500 g lammfärs
1 ägg
½ dl osötat vitt ströbröd
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk finhackad gul lök
½ tsk salt
2 krm vit- eller svartpeppar
2 krm nejlikor eller stött kummin
smala träpinnar (blötlagda blompinnar)
Blanda färsen med ägget i en skål. Låt ströbrödet svälla i vattnet några minuter. Tillsätt brödblandningen till färsen och blanda väl. Tillsätt tomatpuré, lök och kryddor och arbeta färsen smidig.
Gnid ev träpinnarna med litet olja. Dela upp färsen i jämna portioner. Forma dem till långa "rulader" och trä pinnarna rätt igenom. Forma färsen jämn runt om. Grilla spetten i ugnens grill eller över utegrill 10 - 15 minuter. Vänd dem då och då under tiden. Grilltiden beror på hur tjocka "färsspetten" är.
Gott att servera med bröd och en sallad, marinerade tomater och gurka, gärna också kokt eller brynt ris.
Ca 15 minuter att förbereda
10 - 15 minuter att grilla
Billigare:
Du kan laga denna rätt av vanlig blandfärs eller fläskfärs. Kryddningen ger rätten dess speciella smak.
Annorlunda:
Vill du ha extra exotisk smak på din kebab kan du smaksätta färsen med litet stött koriander. Uteslut då de malda nejlikorna eller pepparn.
Festligare:
Blanda färsen med ca 200 g fint hackade champinjoner. I övrigt som i vårt recept. Grilla också små hela champinjoner på spett och servera dessa till.
Kom ihåg:
Kebab är ursprungligen namnet på lammspett - bitar av lammkött uppträdda på spett och grillade. De kallas ibland också för sjasjlyk. Ofta marinerar man lammköttet innan man grillar det. Numera kan man kalla också spett med lammfärs för kebab.
Du kan givetvis använda vanliga grillspett till denna rätt. Smörj dem med litet olja innan du sticker dem genom färsen - då fastnar den inte under grillningen.
Tips och idéer:
Du kan grilla små spett med klyftor av tomater, strimlor av grön eller röd paprika, små hela lökar, champinjoner eller äppelklyftor samtidigt med färskebabs. Servera dem till. Grilltiden blir ungefär densamma.
Använder du träpinnar när du grillar så låt dem först ligga och dra i vatten minst 30 minuter. Då bränns de inte så lätt av hettan från grillen.
Frys in:
Lammfärs kan frysas in både rå och färdigstekt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 2 - 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar