tisdag 17 september 2013

Dagens recept: Champinjonspaghetti

DAGENS RECEPT 13-09-17

CHAMPINJONSPAGHETTI

Spaghetti hör till de råvaror som lätt låter sig kombineras med både grönsaker, kött eller fisk, ost, skaldjur och kryddor till goda, lättlagade rätter. Det blir dryg och billig mat - och populär, inte minst bland barn och ungdom.

4 portioner

300 g spaghetti
4 l vatten
2 msk salt

200 g färska champinjoner
300 g färska sockerärter eller gröna bönor
1 msk smör eller margarin
100 g ost, t ex Cheddar eller Grevé
svartpeppar


Låt vattnet och saltet koka upp. För ned spaghettin i det heta vattnet och låt den koka häftigt utan lock ca 10 minuter eller enligt anvisning på förpackningen (olika sorters pasta har olika koktid). Häll av vattnet och håll den varm.

Ansa och skiva under tiden champinjonerna. Skölj och snoppa sockerärter eller bönor och skär osten i tärningar. Fräs champinjonerna i matfett i en stekpanna tills de fått lätt färg och vätskan kokat bort. Förväll ärter eller bönor i vatten några minuter.

Blanda väl spaghetti, champinjoner, ärter eller bönor och ost. Krydda med svartpeppar. Hetta upp det hela och servera, gärna med en grönsallad eller tomatsallad med vitlök.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka


Billigare:
Uteslut sockerärter eller bönor. Blanda ned 1 burk smörfrästa champinjoner i stället för de färska. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Blanda ned 200 - 300 g färska, rensade räkor eller 1 burk krabba i spaghettin när den är kokt och avrunnen. Hetta upp det hela med litet smör och smaksätt med litet curry, om du tycker om den kryddan. Rör ned 1 dl lätt vispad grädde och låt den hettas upp med spaghettin. Dill kan ersätta curryn. Du kan också smaksätta rätten med litet torrt senapspulver.

Kom ihåg:
Spaghetti ska, i motsats till de flesta andra råvaror, koka häftigt och utan lock. Var noga med att röra i grytan ett par gånger under kokningen så att spaghettin inte klibbar ihop. 1 msk olja eller smör i kokvattnet hjälper spaghettin att inte klibba samman.

Svartpeppar, oregano, vitlök, timjan eller muskot är goda kryddor till spaghetti. Och givetvis riven stark ost. Låt var och en krydda sin spaghetti efter smak.

Ställ gärna fram en skål med klippt, färskt kryddgrönt på bordet när du serverar spaghetti. Persilja, gräslök, kryddkrasse eller basilika är gott till.

Spaghetti som sallad kanske låter egendomligt för många men det är mycket gott. Man kan blanda samman skinktärningar, ost, skaldjur, svamp eller olika grönsaker med kall, kokt spaghetti och hälla över en god sås, t ex en vanlig salladssås. Dryg och billig mat för alla årstider.

Tips och idéer:
Du kan servera spaghettin med riven ost och litet smör eller ett par äggulor som du snabbt rör ned i den heta spaghettin. Gott och lättlagat.

Du kan också blanda den kokta spaghettin med en burk krossade tomater som du hettar upp och kryddar med basilika, timjan eller gräslök.

Servera gärna spaghetti ur djup tallrik. Lägg fram gaffel och sked så blir den lättare att äta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar