torsdag 12 september 2013

Dagens recept: Lätt köttfärs i ugn

DAGENS RECEPT 13-09-12

LÄTT KÖTTFÄRS I UGN

Den populära och pålitliga köttfärsen har onekligen många fördelar - den är relativt billig, den är dryg, den kan varieras och göras både enklare och finare. Och den tycks vara omtyckt av de allra flesta.

4 - 5 portioner

500 g blandfärs
100 g keso
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
4 msk finhackad persilja
1 msk tomatpuré
1 msk potatismjöl

Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Gör 2 färslimpor.


Lägg färsen i en skål och rör ned keson. Tillsätt ägg och kryddor. Blanda i persilja, tomatpuré och potatismjöl. Arbeta färsen smidig och jämn.

Forma färsen till en avlång längd och lägg den på ett smort, ugnssäkert fat. Grädda i ugn vid 175° ca 50 minuter eller tills den fått fin färg och verkar genomstekt. Ös då och då med den sky som bildas på fatet.

Låt färsen stå på ugnsluckan en liten stund innan du börjar skära upp den. Skär den i jämna skivor.

Gott att servera med kokta grönsaker, potatis, gärna tomatsallad eller rårivna morötter. Många vill också ha lingonsylt till köttfärs.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att ugnssteka


Billigare:
Dryga ut färsen med ströbröd, ca 1 dl till den här satsen. Låt brödet svälla i 2 dl mjölk. Tillsätt ströbrödsblandningen samtidigt med ägget. Du kan smaksätta färsen med 1 msk riven rå lök. I övrigt som i vårt recept. Den  här satsen färs räcker då till 6 - 7 portioner.

Snabbare:
Gör färsen som i vårt recept. Stek den som stora biffar i stekpanna ovanpå spisen. Servera med sallad och bröd.

Festligare:
Lägg skivade champinjoner eller annan svamp varvvis med den blandade färsen i en smord, ugnssäker form. Grädda vid 175° ca 25 minuter. Häll då över 1 burk champinjonsoppa utrörd med litet grädde. Fortsätt grädda färsen ca 30 minuter eller tills den är väl genomgräddad.

Kom ihåg:
Arbeta aldrig en köttfärs för mycket. Då kryper fettet ut och det gör att färsen blir torrare. Men du får inte heller arbeta färsen för litet, då kan den smula sig och falla sönder när du steker t ex köttbullar eller biffar.

Du kan, om du vill, pensla färsen med litet smält smör eller margarin blandat med litet soya under själva stekningen. Färsen får då fin färg.

Tips och idéer:
Du kan baka potatishalvor samtidigt med färsen i ugnen. Då spar du tid och energi. Lägg väl borstade, kluvna potatisar runt färsen. Snittytan ska vara uppåt. Pensla dem med litet smält smör eller margarin. Strö över antingen litet kummin, riven ost eller paprikapulver och salta lätt.

Frys in:
Det går utmärkt att frysa in både den råa, blandade färsen och den färdigstekta färsen. Låt den stekta färsen kallna ordentligt innan du fryser in den. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader (är färsen mycket fet, ca 3 månader).







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar